Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Potrzebuję zasięgnąć Waszej opinii w kwestii opon do C360. Rozmiar standardowy R28 14.9. Oczywiście radialne. Moje co prawda są jeszcze dobre, mają z 50% bieżnika ale są już stare. Bieżnik nie jest ostry tylko już się półokrągły zrobił, są popękane i te opony nie mają kompletnie przyczepności. Nawet w lekkiej pracy ciągnik się kopie. Dlatego koniecznie do wiosny muszę je wymienić na nowe. Trochę czytałem i póki co mój wybór pada na Taurusa. Dobra decyzja czy polecili byście coś lepszego? Jodełka musi na pewno mieć dobrą przyczepność w polu. Nie kupuję opon do transportu tylko do prac polowych. 

Opublikowano

Co to za opony stare Stomil Olsztyn? Może są twarde już że starości.jak zmiana ciśnienia nie pomoże to nowe jedyne wyjście. Taurus dobra jakość w tej cenie . Coś zagranicznego cena blisko 2 tys albo lepiej .

Opublikowano

Witam. Też jestem na etapie poszukiwania opon do C 360 . Jako że ciągnik jest mało używany max około 100 godz. w roku zastanawiam się również nad zakupem opon diagonalnych. Ostatnio sprzedawca zaprzyjaźniony polecał opony Galaxy  radialne jak i diagonalne.

Czy ktoś posiada takie opony jak się sprawdzają cena zwłaszcza diagonalnych zachęca.

Opublikowano

Powiem tak jeśli chcecie mieć jako taki uciąg a nie ślizgać się kopać to brać radialną.Przy takim przebiegu to nigdy jej nie zedrzecie , zawsze będzie przyczepność.

O takiej marce Galaxy nie słyszałem, 

Jeśli już tak chcesz diagonalne to poszukać coś droższego , Kabaty cultory to cienko wypadają

Opublikowano

Tak oczywiście rozumiem przewagę Radialnych mam je w innym ciągniku . Oczywiście są super. Jednak osobiście dla hobbystycznej uprawy kilku ha nie widzę większego sensu wydawania minimum 3500 zł za opony radialne. 

Ba powiem więcej zastanawiam się nad bieżnikowaniem moich obecnych opon. Żadnych dziur nigdy z ciągnika nie były zdejmowane. Zobaczymy jest czas do wiosny.

Opublikowano
2 minuty temu, Agra napisał:

Tak oczywiście rozumiem przewagę Radialnych mam je w innym ciągniku . Oczywiście są super. Jednak osobiście dla hobbystycznej uprawy kilku ha nie widzę większego sensu wydawania minimum 3500 zł za opony radialne. 

Ba powiem więcej zastanawiam się nad bieżnikowaniem moich obecnych opon. Żadnych dziur nigdy z ciągnika nie były zdejmowane. Zobaczymy jest czas do wiosny.

Autor tematu nic nie pisze o hobbystycznej uprawie tylko potrzebuje sprzęt do normalnej pracy więc błądzisz i dopowiadasz sobie.

Opublikowano

Powiem od siebie, że znajomi mają Zetora 7211 na diagonalnych a ja 5211 na radialnych i gdy ich mocniejszy zetor grzebie się ze zwykłym siewnikiem poznaniakiem w polu to mój idzie jak przecinak nawet z pługiem. Jeżeli traktor ma cokolwiek robić w polu to tylko radialne. Diagonalne to tylko jak służy do okazjonalnego transportu, zupełnie inna konstrukcja opony.

• Like 1
Opublikowano

coz ze silnik gwizda jesli kierowca piz*a. polowa bieznika i nie jedzie-cuda,panie cuda 🤣.

dzisiejsze opony diagonalne konstrukcja sa coraz bardziej zblizone do radialnych i roznica w uciagu jest coraz mniejsza- na malym gospodarstwie roznica w cenie nigdy sie nie zwroci w paliwie- tym bardziej ze opony sa coraz mniej trwale, do tego jesli ktos jezdzi duzo w lesie czy trudnym terenie to takze nie ma sensu radialnego.

lepiej kupic porzden diagonalne niz "chinskie " radialne.

Opublikowano (edytowane)

Ale to tutaj w moim przypadku już postanowione i ja absolutnie diagonalnych nie rozważam. Tylko radialne. A co do moich opon to tak jak napisałeś @mf362 one są po prostu już twarde. To jakieś ponad 20 letnie stomilki diagonalne.

Jeszcze rozważałem Cultor ale są bardzo drogie. Radialki prawie 2,5k. Za taką kasę to już kupię coś z premium, jakieś continentale. Dlatego po przeczytanie tego forum i kilku innych doszedłem do wniosku że jednak Taurus ma najlepszy stosunek jakości do ceny. Komplet idzie znaleźć już za 3700zł. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano
2 minuty temu, edward napisał:

Ja mam już kilka lat w C 360 jak i w C 330 radialne produkcji ukraińskiej i nic złego na nich nie mogę powiedzić

Podaj nazwę tych opon. 

Opublikowano
1 godzinę temu, włodek napisał:

Ale to tutaj w moim przypadku już postanowione i ja absolutnie diagonalnych nie rozważam. Tylko radialne. A co do moich opon to tak jak napisałeś @mf362 one są po prostu już twarde. To jakieś ponad 20 letnie stomilki diagonalne.

Jeszcze rozważałem Cultor ale są bardzo drogie. Radialki prawie 2,5k. Za taką kasę to już kupię coś z premium, jakieś continentale. Dlatego po przeczytanie tego forum i kilku innych doszedłem do wniosku że jednak Taurus ma najlepszy stosunek jakości do ceny. Komplet idzie znaleźć już za 3700zł. 

To jakie dziwne masz te opony ma w 360 stomilowskie radialki jest pół bieżnika mają ze 25 lat i nie są twarde ciągnik ma uciąg , może tak jak ktoś tu pisał masz za durze ciśnienie radialka musi być ugięta wtedy ma uciąg.

Opublikowano
16 minut temu, robert1226 napisał:

To jakie dziwne masz te opony ma w 360 stomilowskie radialki jest pół bieżnika mają ze 25 lat i nie są twarde ciągnik ma uciąg , może tak jak ktoś tu pisał masz za durze ciśnienie radialka musi być ugięta wtedy ma uciąg.

A czy ja gdziekolwiek napisałem że te co mam teraz to radialki? :) Radialki pewnie były by ok ale ja mam diagonalne. Twarde jak skała.

Opublikowano

Pół bieżnika to jeszcze nie jest źle. Ja mam już ostro zjechane Stomilowe balonówki, kilka miesięcy temu zauważyłem że pojawiają się lekkie pęknięcia. Mam jedną oryginalną oponę Stomilowską jeszcze komunistyczną - stała z ponad 30 lat w stodole, oczywiście diagonalną ... jaką do niej dobrać drugą bo identycznej drugiej już nie kupię:/

Opublikowano

Moje jak widać na poniższych zdjęciach nie są tragiczne i ktoś pewnie powie że czego ja od tych opon chcę ale uwierzcie mi, w pracy tragedia. No zero uciągu. Mało wiele i ciągnik się grzebie. Nie idzie robić. Miałem przyjemność pracować takim ciągnikiem na oponach raidalnych i to była zupełnie inna praca. Jak miał ciężko to przygasał ale się nie grzebał. To się tylko tak mówi ale przy całym dniu pracy jak połowa prędkości z którą się robi idzie w poślizg kół to o ile mniej człowiek zrobi roboty. 

IMG_3125.jpg

IMG_3124.jpg

IMG_3122.jpg

IMG_3123.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, edward napisał:

Dneproshina

weź miz tym...... ja mam na ciągniku, 5cio latki, dużo nie robił pękają a bierznik jak nówka, u kolegi w kombajnie JD ( duży, 7 metrów heder) to po 2 latach już miro pęknięcia które będą skuktowały coraz większym pękaniem i degradacją opony  

Opublikowano
23 godziny temu, włodek napisał:

Możesz jeszcze rozważyć 380/85 są one trochę jakby szersze w bieżniku . Na allegro jest pełno marek do wyboru tyle że ceny poszły w górę.

Opublikowano
Dnia 6.12.2021 o 11:04, włodek napisał:

A czy ja gdziekolwiek napisałem że te co mam teraz to radialki? :) Radialki pewnie były by ok ale ja mam diagonalne. Twarde jak skała.

To przeczytaj swój pierwszy post co z niego wynika nie jest napisane że masz kartoflaki.