Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Kupiłem talerzówkę jak na fotce. 2x8 Famarol Słupsk z 1997r- od razu ją wypróbowałem i niestety skrzypi pierwszy wałek (ten z talerzami ciętymi). Na pierwszy rzut podejrzewam łożyska - czy ktoś wie jakie konkretnie tam wchodzi łożysko i ile ich jest- 2 czy więcej (to moja pierwsza talerzówka)?

1636973660945.jpg

Opublikowano

popatrze jeszcze na te oprawy, może ostały się chociaż otwory to nowe smarowniczki założe, może przegapiłem. I tak mam do wymiany 2 talerze cięte więc muszę rozkręcić. wiesz jakie idą tam łożyska? (jakieś specjalne czy dobiorę w każdym sklepie z częściami ? na oś 2 szt czy więcej?)

Opublikowano (edytowane)

Było zrobić zdjęcie obudow i wrzucić. Może masz na panewkach, nie na lozyskach.

Dobra, ktoś wrzucił zdjęcie chyba takiej samej i jest zdaje się na lozyskach

Edytowane przez daron64
Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Było zrobić zdjęcie obudow i wrzucić. Może masz na panewkach, nie na lozyskach

jeszcze nie rozbierałem. Obudowy wyglada jak te:

123.JPG.3785c16282aae9202e8a57a9e38c8990.JPG

13 godzin temu, daron64 napisał:

To nie prom kosmiczny. Jak są łożyska to Ci wszędzie dobiorą. 

Myslałem że wklepie w wyszukiwarke "łożyska famarol słupsk" i mi wyskoczą dedykowane do mojego modelu. A tu zonk, więc pytam. Nie obedzie się bez rozbiórki.

Zastanawia mnie fakt że te obudowy maja otwory pod kalamitki a u siebie na pierwszy rzut nic nie widze (zaspawane i zamalowane? ale po co)

Opublikowano (edytowane)

Ja mam famarolke inna, taka ciągana 3.15m w X, to obudowy podobne, ale kalamitki normalnie są. U siebie bodaj koło 7dych za jedno lozysko kinexa płaciłem. Fag już ~150. 

Wiesz famarolek było tyle, że i pewnie łożyska były różne stosowane

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Nie pamiętam dokładnie, ale chyba na tulei dystansowej pomiędzy talerzami dajesz z jednej strony obudowę, nabijasz łożysko, zamykasz drugą częścią obudowy. Ja rozebrałem bez problemu. Najgorzej było samemu ośki opuścić i podnieść potem

Opublikowano

Dzieki. Dam rade.

Jeszcze zapytam, bo mam na przodzie 6zebowe talerze , kupilem dwa nowe ale sprzedawca sie pomylil i zamiast 6zebowych dal mi 9zebowe - wymieniać na 6 czy olać temat bo wsio ryba? (2 musze wymienic z prawej strony bo sa do zera zjechane)

Opublikowano

Witam, Twoja talerzówka to produkcja prawdopodobnie Metchem Pilzno albo Akpil na licencji Famarola, miałem taką, też nie miała kalamitek bo były zastosowane łożyska kryte. A kalamitki były w oryginalnych famarolach. Łożyska i simmeringi kupisz w każdym sklepie z częściami rolniczymi albo z łożyskami. A talerze najlepiej kup oryginalne z Akpila, ja kupowałem internetowo w Agro-mig Turek. Bardzo dobra jakość, na 6 zębów. Najlepiej wymienić wszystkie, albo bodaj żeby miały podobną średnicę bo inaczej talerzówka będzie nierówno się zagłębiać. To samo może się tyczyć jeśli jedne będą na 6 a drugie na 8 zębów.

Opublikowano
11 godzin temu, Celownik07 napisał:

Dzieki. Dam rade.

Jeszcze zapytam, bo mam na przodzie 6zebowe talerze , kupilem dwa nowe ale sprzedawca sie pomylil i zamiast 6zebowych dal mi 9zebowe - wymieniać na 6 czy olać temat bo wsio ryba? (2 musze wymienic z prawej strony bo sa do zera zjechane)

Ja mam na tyle całe, na przodzie cięte - różne, bo część wymieniłem na talerze ze starej swojej, część dokupowalem nowe i cięte są najróżniejsze. Nie wiem jak Ty, ale ja z metrowka nie latam i nie sprawdzam czy jeden talerz zagłębił się na 10, a drugi na 12cm. Nie zauważyłem też nic, co by mogło świadczyć o negatywnym wpływie tego, że nie są identyczne talerze. Zdjęcie poniżej. 

Co do opraw, jeśli przedmówca ma rację, to albo kupić dobre kryte, ale nawiercic, nagwintowac pod kalamitke i zrobić rowki żeby smar mógł się rozprowadzac. Kwestia tego czy chce Ci się bawic. Jak kupiłeś mała talerzowke, to pewnie i za wiele nie będzie obrabiać, więc myślę, że kryte powinny spokojnie posłużyć.

IMG_20201023_115613273_HDR~3_copy_561x342.jpg

Opublikowano

Dzięki Panowie za rady,

Z tymi talerzami to zobacze, jak sprzedawca na swoj koszt wymieni (bo to wysyłka była) to wymieniam, jak nie to zakładam te co przyszły - one średnicę mają taką samą 510mm tylko ilość zębów inna - nie wiem czy to na coś wpływa przy bronowaniu ale pewnie tak, jeżeli można kupić różne rodzaje.

Co do łożysk - rozbiorę i zobaczę co tam jest, może ktoś załozył nie kryte i nie smarował (zakładam że kryte droższe i nie chciał inwestować albo brał co było w sklepie). Brona będzie obrabiała coś koło 5-6 ha więc mało.

15 godzin temu, daron64 napisał:

Najgorzej było samemu ośki opuścić i podnieść potem

Czyli rozbierałeś osie na podniesionej talerzówce? nie zdejmowałeś ze sworzni tej części roboczej z ramy?

Opublikowano

Ja ją kupiłem, że tak powiem w częściach. Tzn ćwiartki z osiami były osobno, rama była osobno. Rozebrałem to. Ćwiartki bez osi założyłem i potem złożone ośki. Kolejnym razem jak wymieniałem talerze, to też same ośki zdejmowałem z ćwiartek. U mnie obudowa łożyska trzyma się na dwóch śrubach do tej pionowej slupicy, czy jak to się tak nazywa fachowo. Odkrecam dwie śruby i opuszczam ośki, potem jak wymienię talerze, to podwieszane sobie na pasach ośkę i powoli podnoszę. Talerzowke mam tego typu(zdjęcie ukradzione z netu)

brona-talerzowa-u236-famarol-na-kolach-c

Opublikowano
14 godzin temu, Roki212 napisał:

Przy wymianie przednich talerzy na nowe jakie lepiej zastosować 6 zębowe czy tam 9 zębowe? Teraz są 6 zębowe i nie wiem czy brać takie same czy z większą liczbą zębów 🤔

Nie 6. Weź nawet 12 zębowe. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Adi96 napisał:

Daj zdjęcia obydwu talerzy,to się zobaczy 

Od nowości mam takie na 6

Screenshot_20220814-151621_Allegro.jpg

A skoro idą wszystkie przednie do wymiany myślałem nad takimi 

Screenshot_20220814-151511_Allegro.jpg

I temu szukam opinii co lepsze 😉

• Thanks 1