Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, pedro2 napisał(a):

To nie jest w granulacie ta łuska tylko taka luzem?

Tak luzem. Po krotce jest dorobiona przystawka do paleniska pieca z u góry koszem na łuskę. Pobór łuski reguluje się szybrem w przystawce temperaturę przez dopływ powietrza w dolnej części kotła lub dmuchawą. Całość jest zrobione bez ingerencji w piec worek łuski (niebieski na ziarno)kosztuje ok 1,5 -2zl . Na dobę 200 m dom ocieplony idzie do 4 worków.Wady łuska lubi zatrzymać się na koszu, zalepia komin i tłuste sadze z komina problem z czasem na dachu elewacji i nie wynoś prania 

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał(a):

A to pellet nie z trocin?

tak ale te trociny muszą być odsiane , nie możę być piachu , kory w tych lepszych więc to nie jest zwykła tartaczna trocina .       Od kilku lat jest dostepny pelet z łusek słonecznika , pelet z łusek owsa też jest 

• Thanks 1
Opublikowano

U nas są firmy które likwidują sady za darmo,znaczy się za pozyskane drewno które idzie na zrębkę do elektrowni węglowych,elektrownie mają przymus chyba około 20 procent energii pozyskać ze źródeł odnawialnych 

Opublikowano

Jednak ta UE to stan umysłu ludzi oderwanych od rzeczywistości. Zakazać nie mając wlaściwie żadnych alternatyw. Nasz rząd oczywiście po cichu temu przyklaskuje , bo ogromne ceny spowodowane deficytem zwiększą wplywy z podatkow. Mamy grzać sie drogim państwowym pradem importowanym z zagranicy lub wytwarzanym z importowanego lng. Ot taka jest koncepcja państwa na bezpieczeństwo energetyczne kraju , który śpi na najtańszym i najbezbieczniejszym surowcu energetycznym. To co sie dzieje z pelletem to skutek wprowadzenia norm i to było do przewidzenia -  no jakos trzeba zwiększac koszt ogrzewania , zeby ludzue nie mieli za tanio. Druga sprawa niestety ludzie też naiwni na pałe zakładali pellet , ktory zawsze bedzie drozszy i mniej dostęony od węgla. Z prostej przyczyny , pelletem zapalisz w piecu na ekogriszek , a odwrotnie juz nie... 

Opublikowano (edytowane)

To teraz się zastanówcie, jakie ceny byłyby na węgiel, gdyby pelleciarze grzali węglem. 

Każdy pellet robiony z produktów rolniczych ( zboże, otręby, słonecznik ), będzie zostawiał tłusty osad w piecu. Tak samo jest po dodaniu zboża, qq do mieszanki z pelletem.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano
12 minut temu, jacek1296 napisał(a):

Każdy pellet robiony z produktów rolniczych ( zboże, otręby, słonecznik ), będzie zostawiał tłusty osad w piecu. Tak samo jest po dodaniu zboża, qq do mieszanki z pelletem.

I po co to opowiadać takie głupoty?

Tak wygląda tłusty osad?

IMG_20260201_082308.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, Wiesio80 napisał(a):

Tak luzem. Po krotce jest dorobiona przystawka do paleniska pieca z u góry koszem na łuskę. Pobór łuski reguluje się szybrem w przystawce temperaturę przez dopływ powietrza w dolnej części kotła lub dmuchawą. Całość jest zrobione bez ingerencji w piec worek łuski (niebieski na ziarno)kosztuje ok 1,5 -2zl . Na dobę 200 m dom ocieplony idzie do 4 worków.Wady łuska lubi zatrzymać się na koszu, zalepia komin i tłuste sadze z komina problem z czasem na dachu elewacji i nie wynoś prania 

Luzem to ona jest leciutka więc może się zawieszać. Ja widziałem granulowaną.

Ale skoro takie zużycie to wychodzi, że jakąś tam kaloryczność ma.

Pozostaje tylko mieć nadzieję, że przynajmniej ludziom trochę klapki z oczu spadną dzięki tym mrozom. 

U siostry pompa chodzi, ale też już dwa razy musiał szwagier przystawiać nagrzewnicę bo po defroscie wszystko zamarza w oczach na obudowie i pod spodem. 

Dzisiaj równe -20

Czytałem grupę na FB odnośnie dotacji na elektryki, nakupili miastowe, pula wykorzystana już na wnioskach z lipca.

A dziwnym trafem cena naut poszybowała do góry wraz z ruszeniem programu, kontrole, biurokracja. Ogólnie zaczynają rozumieć sens tych dotacji tak jak w rolnictwie 

Opublikowano
1 minutę temu, jacek1296 napisał(a):

Dosypywałem qq do pelletu. Dobrze wiem co piszę.

Bo mokra.

Suchy opał nie da mokrego pieca, czy też przewodu kominowego.

...czy zdjęcie które wstawiłem to za mało?

Opublikowano
12 minut temu, pedro2 napisał(a):

Luzem to ona jest leciutka więc może się zawieszać. Ja widziałem granulowaną.

Ale skoro takie zużycie to wychodzi, że jakąś tam kaloryczność ma.

Pozostaje tylko mieć nadzieję, że przynajmniej ludziom trochę klapki z oczu spadną dzięki tym mrozom. 

U siostry pompa chodzi, ale też już dwa razy musiał szwagier przystawiać nagrzewnicę bo po defroscie wszystko zamarza w oczach na obudowie i pod spodem. 

Dzisiaj równe -20

Czytałem grupę na FB odnośnie dotacji na elektryki, nakupili miastowe, pula wykorzystana już na wnioskach z lipca.

A dziwnym trafem cena naut poszybowała do góry wraz z ruszeniem programu, kontrole, biurokracja. Ogólnie zaczynają rozumieć sens tych dotacji tak jak w rolnictwie 

Dokładnie tak jest z dotacjami, magazyn energii bez dopłat 16 KW około 6 tyś złotych,z dotacjami 18 tyś 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No gadasz o tłustym osadzie.

Dałem fotkę, widzisz tam jakiś tłusty osad?

O tłustym tak. Nie o mokrym. Pojawia się, nie od razu, na ściankach pieca, w mniejszych lub większych ilościach, w zależności od tego co i w jakiej ilości dodajesz do pelletu. Przy samym pelecie na ściankach masz tylko pyłek, który łatwo "odpada". Z dodatkiem trzyma się mocniej. Po dłuższym okresie palenia bez czyszczenia masz osad.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano
1 minutę temu, jacek1296 napisał(a):

Z dodatkiem trzyma się mocniej. Po dłuższym okresie palenia bez czyszczenia masz osad.

Edytowane teraz przez jacek1296

Widzisz na fotce ten tłusty osad?

Palę mieszanką peletu z owsem.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, slonju77 napisał(a):

Dokładnie tak jest z dotacjami, magazyn energii bez dopłat 16 KW około 6 tyś złotych,z dotacjami 18 tyś 

Jeśli jesteś rolnikiem to powinieneś znach schemat jak działają dotacje 

Miastowi się dopiero przekonują o tym, o czym rolnicy trąbią od lat wypominając im traktory od unii.

Lewe powietrze identycznie. 

Naganiacz wyceniał mi termomodernizacje z piecem, piec za 38k wycenił, dzwonię o ten konkretny model do producenta 19k z montażem 

Edytowane przez pedro2