Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha

Edytowane przez yaroslaw
  • Like 1
Opublikowano
23 godziny temu, yaroslaw napisał:

No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha

Czyli plony standardowe a co niektórzy jak przeliczyli kolby itp to im pod 20ton wychodziło 😀

• Haha 4
Opublikowano

Ceny netto  .

Plon z  naszego regionu  może  nie być reprezentatywny  dla  całego  kraju   bo  kiepsko  było z opadami   , zależy  od  rodzaju gleby  i  jak  trafiło  z  deszczem  no  i  z pewnością  od  nawożenia oraz  FAO   ale  jak  dziś  jechałem    trasą  Wągrowiec  - Żnin - Barcin  to  jedne  kukurydze  suche  od  góry  do  dołu  inne  jeszcze  całe  zielone  ale  kilka  kawałków już było wymłócone 

1 godzinę temu, karolr2 napisał:

Czyli plony standardowe a co niektórzy jak przeliczyli kolby itp to im pod 20ton wychodziło 😀

Sam  miałem  w  pewnym momencie  taki  dylemat  bo  po dwie trzy kolby były  a i cztery  sie  trafiały   ale  susza sprawiła  że  dodatkowe  nie  ruszyły  z rozwojem  tak  że  wszystko  w normie

Opublikowano (edytowane)

WSC FAO 270, mierzone z ręki 36-37%, po kombajnie pewnie pod 40% podejdzie, jeszcze niech stoi i czeka ;) Okoliczna suszarnia jeszcze nie pracuje, w okolicy na ziarno też jeszcze nikt nie ruszył.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

kuja-pom,właśnie nieśmiało ruszają,rejon CIN,suszarni oj sporo,zaczęło sie od 630-700,dziś raczej wszyscy stabilizacja-650,plony rozne,ten co swiadomie zmienił zębatke i zasiał gęsto(grubo ponad 90) ma dziś 15  mokrej,ale znam kolesi ,zakontraktowali po 420,juz wymłucili  11 z ha,przy wilg 34,buuuu wojny nie ma a strzelają sobie w kolano,ale tutaj na forum trza wiedziec że sporo hmmm po 420-430 kontrakty porobili

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

@dawidor111 przy tych zasiewach to było do przewidzenia, suszarnie wydoją tych co nie mają gdzie suszyć ...

Dowiadywałem się ile liczy od wysuszenia tony qq o wilgotności 30% suszarnia z twojej gminy. I odechciało mi się suszenia. 

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, 6465 napisał:

Dowiadywałem się ile liczy od wysuszenia tony qq o wilgotności 30% suszarnia z twojej gminy. I odechciało mi się suszenia. 

Ja suszę po rodzinie, to praktycznie pokrywam tylko koszty i dobra butelka dla tego co w nocy pilnuje ;) Ale przy obecnych cenach gazu wcale nie ma się co dziwić, że suszenie poszło ostro w górę.

Opublikowano

Suchą kukurydza już na wiosnę będzie minimum 1200 zł za tonę  pisze minimum bo sam obstawiam więcej ale nie pisze ile bo odrazu będą posty wyśmiewające.  Dlatego suszenie nawet przy tych wyższych kosztach gazu i prądu i tak mega opłacalne 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

, i zawsze co najmniej 1000zł na ha do przodu jestem na suszeniu

No,jak suszysz za flaszkę ,i gaz to faktycznie jesteś do przodu.Tylko nie każdy ma możliwość wysuszyć za flaszkę.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, witejus napisał:

No,jak suszysz za flaszkę ,i gaz to faktycznie jesteś do przodu.Tylko nie każdy ma możliwość wysuszyć za flaszkę.

To kupić suszarnię, ktoś broni ;)  Większość to nawet nie chce usługowo suszyć, woli na mokro kupić i kroić chłopków ;) 

A po drugie, to nie wiesz za jaką flaszkę, bo nie za pół litra żubrówki xD 

Opublikowano
2 godziny temu, piotreku1 napisał:

Suchą kukurydza już na wiosnę będzie minimum 1200 zł za tonę  pisze minimum bo sam obstawiam więcej ale nie pisze ile bo odrazu będą posty wyśmiewające.  Dlatego suszenie nawet przy tych wyższych kosztach gazu i prądu i tak mega opłacalne 

Może będzie a może nie. Mozna sporo wygrać, ale i sporo przegrać. Zresztą nie każdy może tak sobie zawiesić pieniądz do wiosny i powiedzieć stracę to chu...zyskamy to git.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v