Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Chciałbym Was podpytać, czy i ewentualnie czego używacie do przyspieszenia rozkładu resztek słomy ale w taki sposób, aby stanowiło to później fajny nawóz pod przyszłe uprawy? Po krótce jak sytuacja wygląda u mnie i czemu o to pytam. Do tej pory, zawsze słomę zostawiałem i odbierał ją ode mnie kuzyn ponieważ hodował krowy, w zamian na jesieni odbierałem od niego obornik. Celowo napisałem hodował ponieważ od tego roku przestawił swoje gospodarstwo z produkcji mleka na produkcję roślinną, pszenica, kukurydza, buraki, rzepak i słomy nie będzie już potrzebował co za skutkuje tym, że nie będę już miał obornika a w mojej okolicy w promieniu 30km, on był jedynym takim większym gospodarzem który hodował bydło więc nikt ode mnie słomy nie odbierze i nie da mi obornika bo ja też nie będę jeździł po kilkadziesiąt kilometrów w jedną stronę po nawóz. Najbardziej boli mnie utrata tego obornika bo to jednak cenne składniki dla ziemii która u mnie i tak jest fatalna bo to 3, 4 i 5 klasa. Bez nawożenia nie urośnie nic. Dlatego szukam czegoś, co mi ten obornik zastąpi a może będzie nawet lepsze. Podpowiecie coś? 

Opublikowano

Obornika nic nie zastąpi. Będziesz siał poplony wiecej nawozu, wapna i pojedziesz dalej. Niektóre moje pola nie widziały obornika od 20 lat a mam ziemniaki i warzywa więc da się. 

Opublikowano

Tego że obornika nic nie zastąpi to niestety wiem. Ale wiecie, jak odbierałem go kilometr od siebie i to za darmo to można było jeździć. Nawet przyczepami nie woziłem tylko od razu rozrzutnikiem. A teraz się skończyło. Dlatego szukam czegoś w zamian. 

A co myślicie o tych wszystkich preparatach bakteryjnych do rozkładania resztek pożniwnych? Jest tego sporo na rynku. Myślałem jeszcze czy nie rozlać RSM ale to podobno rozpyla się techniką oprysku grubokroplistego a mój opryskiwacz z tego co wiem nie ma takiej opcji. Pewnie musiał bym dysze wymieniać. 

Opublikowano
mds212 napisał:

Obornik jest dobry jak masz go ekstra od kogos. ALe jak swoj to takich cudow nie ma. Bo wczesniej wywozisz z pola slome kuku na kiszonke itp.

Przecież i tak wywoził z pola słomę. Wymieniał ją na obornik. To tak samo jak ktoś ma swój swój. Ekstra nikt Ci obornika nie da. Musisz sporo zapłacić albo dać słomę.

włodek napisał:

A co myślicie o tych wszystkich preparatach bakteryjnych do rozkładania resztek pożniwnych? Jest tego sporo na rynku. Myślałem jeszcze czy nie rozlać RSM ale to podobno rozpyla się techniką oprysku grubokroplistego a mój opryskiwacz z tego co wiem nie ma takiej opcji. Pewnie musiał bym dysze wymieniać.

O preparatach mam zle mniemanie. Jakaś zasada zachowania materii musi obowiązywać. Co z pola wywieziono powinno się oddać. Musisz dać nawozy. Próchnicę uzupełnić przez resztki i poplony.

Opublikowano

Ogólnie się nie poleca orać na raz. Chociaż ostatecznie poplon można jeśli dasz radę. Słomy lepiej nie, bo się nie rozkłada. Wymieszać i dać trochę czasu, niech się zacznie rozkładać.

Opublikowano (edytowane)

Nie nie, słomy to ja nigdy nie orze na raz. Jest podorywka a dopiero później orka na zimę już taka głęboka. Ale rozumiem że teraz po podorywce mam zasiać poplon i później na jesieni na głęboko? Chociaż powiem Wam że teraz powoli od podorywki odchodzę. Po prostu po żniwach, ściernisko zazwyczaj lecę talerzówką. Oszczędność czasu i paliwa bo talerzówka bierze więcej na szerokość niż pług a i orka później jest lepsza bo równiejsze pole. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano

A czy ktoś z Was z ogóle już próbował uprawy bezorkowej? Chodzi za mną coraz częściej myśl, aby spróbować, chociaż na kawałku. Podobno na glebach gdzie ciągle brakuje wody, takich właśnie jak moje, daje to dość fajne efekty bo resztki słomy które są tuż pod powierzchnią ziemii, dobrze trzymają wilgoć. 

Opublikowano

mi na studiach mówili, że należy dać około 30 kg azotu na hektar by zawęsić C:N i tym samym przyspieszyć, poprawić rozkład słomy. Wapno też podobnie zadziała.

Opublikowano

Chyba najlepiej mocznik w firmie oprysku. Chociaż słyszałem opinie, że wapno jest bardziej istotne. Ogólnie to rozkład materii organicznej powoduje powstawanie kwasów. Więc te wapno ma to rekompensować.

Opublikowano (edytowane)

Słuchajcie a jeszcze jedna kwestia. Które wapno było by lepsze na słabe ziemie? Wapno kredowe wysoko reaktywne o składzie:
95%reaktywności w roślinę w pierwszym roku
CaCO3 - min. 96%
CaO - min. 52%
+ MIKROELEMENTY

Czy może lepiej dać wapno magnezowe, skład:
60%CaCO3 =32-36%CaCO
30%MgCO3=16-17%MgCO
+ MIKROELEMENTY

Docelowo na tej działce ma być siana pszenica, oczywiście jakaś odmiana odpowiednia na słabe gleby bo nie posieję nic wymagającego. 

Edytowane przez włodek