Kwiatek12 Opublikowano 17 Czerwca 2021 Opublikowano 17 Czerwca 2021 Ostatnio pisałem o klimatyzacji i mam jeszcze jedno pytanie o co może chodzić ostatnio zauważyłem że sprezarka od klimy co chwile się włącza i wyłącza o co może chodzić? Klima szczelna i niedawno nabita
sylwek23111 Opublikowano 18 Czerwca 2021 Opublikowano 18 Czerwca 2021 A była ostatnio zmieniana? Może ma za małe koło pasowe i przez to za duże obroty. W kombajnie tak miał znajomy i mu się zaraz spaliła(nowa).
tomo12 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Opublikowano 20 Czerwca 2021 U mnie się nie wyłącza niby, ale momentami klimatyzacja działa, momentami nie. Sprzęgło załączone, a ciepłe powietrze z nawiewów. Ma ktoś pomysł co może być przyczyną? Czynnik jest. Padnięta sprężarka/zawór dławiący? Obstawiał bym sprężarkę ale czasem działa tak jak powinna, a za dwie minuty parownik już bez szronu i z nawiewów ciepło.
artur04c Opublikowano 20 Czerwca 2021 Opublikowano 20 Czerwca 2021 W arionie przed szybą czołową jest dmuchawa i jak się ściągnie lewy boczek to pod dmuchawą widać wężyk od nagrzewnicy, u mnie pokrętło ciepło zimno w kabinie coś ciężko działało więc ręcznie przestawiłem zaworek na tym wężu od nagrzewnicy i lodówka. Być może nagrzewnica nie jest do końca przymknięta i miesza ciepło z zimnym bo tam są dwie "chłodniczki".
tomo12 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Opublikowano 20 Czerwca 2021 W Ares parownik klimatyzacji i wymiennik ciepła są na oddzielnym obiegu, więc to na pewno nie jest przyczyną.
koomar Opublikowano 2 Lipca 2021 Opublikowano 2 Lipca 2021 Uszkodzony może być termostat nieduży koszttermostat przy parowniku bo nie dopisalem
tomo12 Opublikowano 2 Lipca 2021 Opublikowano 2 Lipca 2021 Rzeczywiście, jest termostat w sprzedaży. W internecie około 400zł. To będzie najprawdopodobniej przyczyną w moim przypadku. Dzięki za naprowadzenie.
koomar Opublikowano 2 Lipca 2021 Opublikowano 2 Lipca 2021 tomo12 jaki model Aresa?u mnie w aresie 547 i arionie 630c jest taki 6500759 TERMOSTAT KLIMATYZACJI ELEKTRONICZNY CLAAS ARION
tomo12 Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 Ostatnie dni zaskoczyła sama z siebie i działa do dziś. Dlatego napisałem że to najprawdopodobniej przyczyną jest. Będę mógł jedynie dać znać gdy przestanie działać i wtedy wymienię. Osuszacz wysminiałeś w obu modelach?
Rekomendowane odpowiedzi
Prasa caas rolland 250 Roto Cut
Arion 450 i Ares 566