Skocz do zawartości

Case CS 86 problem z odpalenie na gorącym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam problem z ciągnikiem Case 86. Mianowicie gdy ciągnik się rozgrzeje ma problem z odpaleniem ciężko kręci. Rozrusznik po regeneracja nie pomogło. Potem wstawiony nowy także nie pomaga. Gdy pompę zaczynamy schładzać wodą. To ciągnik zaczyna kręcić i odpala. Pompa wyciągnięta dana do sprawdzenie i pompiarz twierdzi że nie ma szans żeby to była wina pompy. Tyle że jak pompa schłodzona to ciągnik już zaczyna kręcić to ciężko uwierzyć w to co pompiarz mówi. Ciągnik na zimnym ładnie pali i kręci nie puszcza dymku ma moc. Ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Będę bardzo wdzięczny za jakieś sugestie. 

Edytowane przez PanPawel
Opublikowano

Miałem zdezelowanego landini.  Jak go zdusiłem podczas pracy to nie chciał palić. Ale objawiało się to dwojako. Czasem kręcił szybko i nie palił a czasem nie miał siły wałem obrócić.

Najczęściej schłodzenie pompy pomagało, ale mechanik stwierdził że oprócz pompy do regeneracji może mieć jeszcze przegrzany silnik i puchnie na jednym tłoku. 

Opublikowano

I u mnie so właśnie takie same objawy. Ze czasem kręci i nie odpala a czasem nie może przekręcić. Jak pompę się schładza to zaczyna kręcić jak nie kręcił wcześniej. Jakoś go naprawiłeś czy poszedł do żyda? 

Opublikowano

Sprzedałem. Nowy właściciel powiedział że znalazł dziurę w dolocie powietrza do silnika. Już po za filtrem i to w miejscu które po demontażu zobaczył. Więc silnik był do roboty. 

Opublikowano

Nie sugeruj się moim przypadkiem.

Do mnie co raz więcej faktòw przemawia za tym że kupiłem ciągnik leśny.

Opublikowano

Nie mam bardzo jakiegoś punktu zaczepienia. Stawialiśmy na rozrusznik przy za kupię. No ale to nie to. Potem że pompa i faktycznie tak było że po schłodzeniu pompy zaczynał kręcić i odpalał. Dlatego pompa dana do sprawdzenia. Pompiarz sprawdzał i mówił że tragedii nie ma i że jak rozgrzewał schładza i wogole i że nie ma możliwości żeby pompa tak blokowała. Mówił że może zrobić pompę ale to koszt 5.5k i nie wiadomo czy to wogole to jest jego przyczyną. Sam już nie wiem co myśleć. 

Opublikowano

Zadzwoń do innego dobrego serwisu.

Pompa raczej na pewno do roboty. 

@Bananek ty żeś mechanikowaty, pompa może aż tak blokować kręcenie motorem?

Opublikowano (edytowane)

Tak z wciśniętym sprzęgłem. Ale z tego co kojarzę to bez wciśniętego sprzęgła to nie odpala bo jest czujnik. Przynajmniej mam tak w fiacie i New Hollandzie. Muszę odebrać pompę z powrotem i zamontować. Narazie wstrzymam się z regeneracja i popytam też w innych zakładach co pompy robią. Wtedy spróbuję zrobić tak jak mówisz i dam znać. 

Edytowane przez PanPawel
Opublikowano

Miałem podobny przypadek w małym MF , zimny kręci szybko i ładnie odpala , wystarczy że popracuje 5min i nie da rady odpalić postoi pół godziny i cyk odpala , też przeglądałem rozrusznik , pompę ogólne roboty i myślenia w uj 

Przyczyna była banalna , właściciel ustawił dźwignię podnośnika w taki sposób że po maksymalnym podniesieniu ramion pompa nadal podawała olej do siłownika i właśnie ta pompa tak obciążała rozrusznik że nie dał rady kręcić , wystarczyło że postał 5 min podnośnik opadł i cyk pali na strzał

Opublikowano
1 godzinę temu, PanPawel napisał:

Twierdził ze z pompa jeszcze nie ma tragedii. Z dobrym serwisem to w moich okolicach to może być problem. Nie bardzo jest się kogo czepić żeby ktoś kogoś polecał. 

Jak nie ma tragedii .albo trzyma parametry albo do remontu

Opublikowano
6 minut temu, Marecki2922 napisał:

Miałem podobny przypadek w małym MF , zimny kręci szybko i ładnie odpala , wystarczy że popracuje 5min i nie da rady odpalić postoi pół godziny i cyk odpala , też przeglądałem rozrusznik , pompę ogólne roboty i myślenia w uj 

Przyczyna była banalna , właściciel ustawił dźwignię podnośnika w taki sposób że po maksymalnym podniesieniu ramion pompa nadal podawała olej do siłownika i właśnie ta pompa tak obciążała rozrusznik że nie dał rady kręcić , wystarczyło że postał 5 min podnośnik opadł i cyk pali na strzał

U mnie problem występuje przy opuszczonych ramionach

Opublikowano

ponoć to wina kabli do aku,   sam jeszcze nie sprawdzałem tego u siebie.

Opublikowano (edytowane)

Raczej ciągnik bez wciśniętego sprzęgła nawet nie zagada bo tam jest czujnik który blokuję odpalenie ciągnika jeśli sprzęgło jest nie w duszone. Ale jak odbiorę pompę i zamontuje to oczywiście to sprawdzę. 

Edytowane przez PanPawel
Opublikowano
Dnia 14.04.2021 o 16:09, Bananek napisał:

czy czasem nie odpalasz z wciśniętym sprzeglem?

jeśli tak, to spróbuj bez wcisnietego. I sprawdź czy jest różnica. jeśli jest to powiem co dalej.

Jest spora różnica. Jak wcisnę sprzęgło normalnie to nie chce go przełamać. A jak wcisnę tylko czujnik żeby ciągnik odpalał to ładnie kręci ale dalej nie odpala. Czyli bez wciśniętego pedału sprzęgła ładnie kręci a na w duszonym już nie ma siły przekręcić 

Opublikowano
PanPawel napisał:

Jest spora różnica. Jak wcisnę sprzęgło normalnie to nie chce go przełamać. A jak wcisnę tylko czujnik żeby ciągnik odpalał to ładnie kręci ale dalej nie odpala. Czyli bez wciśniętego pedału sprzęgła ładnie kręci a na w duszonym już nie ma siły przekręcić

Tak podejrzewałem. nie pracuj nim. zrzuć misę oleju. bardzo prawdopodobne, że leżą tam półpierścienie, które odpowiadają za kasowanie luzu osiowego wału.

A z tym odpalaniem to sprawdź podkładki miedziane na układzie paliwowym. bardzo prawdopodobne, że po rozgrzaniu łapie gdzieś powietrze.

filtry zmieniane?

Opublikowano

no co Ty gadasz. trzeba włożyć je na miejsce. po tym pytaniu sugeruję żeby zrobił to mechanik.

PanPawel napisał:

Ciągnik niedawno kupiony. Dopiero były lekkie próby dlatego jeszcze nic nie wymieniane.

nic nie wymieniane i zaczynasz od zawiezienia pompy do pompiarza zamiast zmienić filtry za kilkadziesiąt złotych? serio?

Opublikowano

Sprawdzenie pompy kosztowało mnie 80 zł. Tak aż tak bardziej się nie znam na mechanice dlatego pytam. Jak by to była mniej skomplikowana rzecz albo bym to widział kiedyś to bym zapewne wiedział o co chodzi.