Skocz do zawartości

Siewnik ruski (rosyjski)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kupiłem nie dawno siewnik rosyjski 4 metrowy (czerwony) i w tym problem że nie wiem jak go ustawić nie mam żadnej tabeli. 

Jakby miał ktoś tabele albo wie jak to ustawić to niech mi pomoże.!

Opublikowano

Zmierz obwód koła napędowego w siewniku, pomnóż razy szerokość siewnika, wynikiem będzie ile m² zasiejesz jednym obrotem koła. Podziel 100m² (1ar) przez wynik który Ci wyjdzie z mnożenia obwodu koła z szerokością, wydzie Ci wtedy ile obrotów kołem wychodzi 1ar. Następnie kręcisz kołem co co się wysypie z siewnika mnożysz razy 100 i tyle powinien Ci wysiać siewnik nasion na 1ha.

Opublikowano

Co ty, tu nie niedaleko gościu ma takiego to nawet nie chce słuchać o innym. Ukuty strasznie ale idzie w każdych warunkach. 

Opublikowano (edytowane)

zależy jaki obwód koła.

w sumie faktycznie 25 metrów, ale czy tak ludzie biegają i liczą?

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

jaki by obwód nie był to dalej 25 metrów na ar

tu nie jest mowa o siewniku nowym wiec gdzieś strata bedzie,i nie zawsze liczenie z obwodu pokrywa sie z przejazdem w polu a tak to bedzie wiedział czy wyjdzie na zero czy jakaś różnica.

Opublikowano

Zaraz zaraz, nikt tu nie pisał że siewnik jest uszkodzony lub że nie ma powietrza w kołach (co jest podstawową sprawą). Niby dlaczego obwód koła fałszuje wynik? proszę wytłumacz mi? @kellyq kto jak kto ale Ty wydajesz się nieprzeciętnie inteligentny, nigdy bym nie pomyślał że będziesz pisał herezje.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez edwin1990
      Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak działa mechanizm ścieżek co oznaczają poszczególne cyferki  0 1 2 3 

• Przez kamilken91
      Witam wymienial ktoś przy poznaniaku?
      Ja mam wytarte i nie sieje z górki 
      Duzo z tym pracy?

• Przez yacenty
      Witam!
      pomożcie wybrac jakis siewnik 3m taki zeby 3p sobie z nim spokojnie radzil.
      Zastanawiam sie nad używanym Amazone D7 albo D8 czym one sie różnią?
      co innego jest godne uwagi?
      na co zwrócic uwage?

zamierzam przeznaczyc na siewnik jakies 10tys zl, moze byc ciut wiecej ale tylko w bardzo uzasadnionym przypadku

pozdrawiam
      YacentY
    • Przez Ksawery
      Witam proszę Was o opinie jaki siewnik 4 rzędowy do kukurydzy polecacie nowy najlepiej ze zbiornikiem na nawóz żeby można było całego big baga chociaż wrzucić, ciągnik współpracujący 100 km 4 cylindrowy

• Przez Przemo188
      WITAM,
      stoję przed wyborem siewnika do kukurydzy 4 rzędowego i mam na stole 2 oferty, Kuhn Kosma i Gaspardo MTR. 
      Kuhn:
      - zbiornik 2 x 260 L lub jeden jeden 950L
      - redlice talerzowe
       - zgarniacze brył
      -  szerokie koła dogniatające 5 cm
      - napęd mechaniczny
      - sterownik KMS 548 
      - cena 100 000 zł netto

Gaspardo:
      - zbiornik 850L inox
      - redlice talerzowe
       - zgarniacze brył
      - koła dogniatające V
      - centralna regulacja dawki nawozu MINIMAX
      - sekcje elektryczne
      - monitor MCE 6000 
      - cena ok 110 000 zł netto

proszę o opinie i porady, do Kuhna jest opcja dołożenia wysiewu elektrycznego ale czy warto? przyszłościowo pod nawigację byłoby lepiej 
  • Dodaj nową pozycję...
v