Skocz do zawartości

czy w c360 normą jest podnoszenie podnośnika na półsprzęgle i luzie?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam

w moim starym c 360 zauważyłen, że podnosnik działa tylko jak jest półsprzegło lub luz..

Oczywiście dzwigienki do skrzyni po lewej na maksa do przodu czyli podnośnik z wałkiem..

jak tak jest to gdzie może być błąd?

Inaczej nie da się podnieść..

Ps. nie wiecie czy jest jakaś pleksa na tył do c 360 gotowa w handlu?

z góry dzieki za info

• Like 1
Opublikowano

No ale jak dobrze rozumiem to jest ok. Tj. Jak mocno wciśniesz sprzęglo to pompa nie chodzi - to normalne. W 60tce jest sprzegło 2 stopniowe i pompa pracuje na 2gim stopniu. Chyba że nie do końca rozumiem pytanie

• Like 1
Opublikowano

Jak koledzy wyżej piszą.

Pedał wciśnięty do oporu - ciągnik nie jedzie, WOM nie pracuje, hydraulika nie pracuje

Pedał do połowy - ciągnik nie jedzie, WOM pracuje, hydraulika pracuje
Pedał zwolniony - ciągnik jedzie, WOM pracuje, hydraulika pracuje

Jeśli tak masz to jest wszystko dobrze i nie ma co szukać problemy gdyż go nie ma. Jeśli jest zaś inaczej to opisz to dokładnie, a i zobacz na sam początek czy masz dobrze łapki ustawione od pierwszego i drugiego stopnia sprzęgła - o ile jest źle.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

to raczej działa, nie wiem ale mi się wydaje że może być jakiś syf w hydraulice podnośnika, chyba jest wspólna z układem zewnętrznym i może dlatego tak reaguje..

NIE DZIALA 3 wariant jak piszesz

Hydraulika NIE pracuje, tj dokladnie podnoszenie, nie ma szans w czasie jazdy bez dotykania sprzęła podnieść cokolwiek

ale opuszczanie słabo ale działa..

to chyba nie norma..

Edytowane przez agi
Opublikowano (edytowane)

Skoro słabo opuszcza to może filtr oleju hydraulicznego zabity? Bo tam nic innego od opuszczania nie ma, chyba że sam rozdzielacz ale to by nic nie miało wspólnego ze sprzęgłem. Ogólnie bardzo dziwna przypadłość i trzeba diagnozować po kolei

Edytowane przez Karol445
Opublikowano

Zależy co chcesz podnieść moim zdaniem, przecież podnosnik w 60 zawsze wolno działał, jak ciężka maszyna to musza byc obroty bo inaczej długo dźwiga, pompa ma tam 24 czy 26 litrow wydajności wiec dluuugo działa.

Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

przecież podnosnik w 60 zawsze wolno działał,

jakieś głupstwa wypisujesz,mam 3p z 88 roku pompa oryginalna i na wolnych obrotach podnosi każdą maszynę którą jest w stanie unieść bez problemu,jak masz pompę zjechaną lub połowa oleju ucieka nieszczelnościami to wolno podnosi

Opublikowano
11 godzin temu, agi napisał:

to raczej działa, nie wiem ale mi się wydaje że może być jakiś syf w hydraulice podnośnika, chyba jest wspólna z układem zewnętrznym i może dlatego tak reaguje..

NIE DZIALA 3 wariant jak piszesz

Hydraulika NIE pracuje, tj dokladnie podnoszenie, nie ma szans w czasie jazdy bez dotykania sprzęła podnieść cokolwiek

ale opuszczanie słabo ale działa..

to chyba nie norma..

No to bedziesz sobie musiał sam poradzić bo jak dla mnie to coś tu nie gra w Twoim opisie sytuacji. Jeżeli wałek pracuje to nie ma opcji żeby wciśniecie sprzęgła miało jakikolwiek wpływ na prace pompy od hydrauliki - toż te mechanizmy są połączone z tego samego stopnia sprzęgła, na prace rozdzielacza tym bardziej. 

Opublikowano
8 godzin temu, witejus napisał:

jakieś głupstwa wypisujesz,mam 3p z 88 roku pompa oryginalna i na wolnych obrotach podnosi każdą maszynę którą jest w stanie unieść bez problemu,jak masz pompę zjechaną lub połowa oleju ucieka nieszczelnościami to wolno podnosi

Zależy co rozumiemy przez szybko i jaka maszynę. Nieraz jest tak ze ktoś wymaga od 360 cudów, mam ten ciagnik i wiem co potrafi. Opryskiwacz 600 litrow czy rozsiwacz z 500kg podniesie, ale powoli. W większym ciagniku mam pompę 114 litrow i na wolnych obrotach podniesie talerzówkę 1.6tony szybciej niż 60 pusty rozsiewacz 

Opublikowano

ale tam zawsze był problem z ustawieniem hydrauliki.. mam na pierwszym przełożeniu tą dziwgienkę po lewej najblizej silnika..

w żadnym innym położeniu nie działa w ogóle podnośnik..

W instrukcji kiedyś dotyczatłem że np. hydrualika zewnętrzna w tym ciągniku działa jak jest wenętrzna na opuszczaniu

Może coś z tego? zewnętrzna też mega ciężko chodzi, bardzo trudno ją ustawić..

Chodzi mi tylko o to żeby znowu w naprawie nie powiedzieli że np. wszystko ok, a potem lipa na polu

Może jakiś filtr się zapchał, olej nie ten czy coś w tym stylu, to prymitywny ciągnik