Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

a co zrobić w przypadku gdy kupuję osprzęt do ładowacza czołowego i producent nie daje tabliczki znamionowej?

wpisać typ osprzętu, producenta, szerokość rob.?

czy to wystarczy Agencji?

Tak, w przypadku osprzętu takie dane wystarczą. Jakbyś jeszcze dostał na piśmie informację od sprzedawcy że osprzęt ładowacza nie posiada tabliczek to jyż będzie wogóle bajka

:-)

Opublikowano

jak zetor 7745 sie sprawuje. zetor to zetor, ale troche dziwna sytuacja ze za zetora i ursusa trzeba zaplacic wiecej niz za zachodnie ciagniki ;D

Zetor dobrze się sprawuje ostatnio trochę w niego pracy i pieniążków włożyłem ale teraz jest już wszystko ok, wymieniałem sprzęgła obydwa obydwa łożyska jedno padło (jakieś chińskie było chyba kupiłem potem zetorowskie i puki co gra i trąbi ;) )  więc znowu była wymiana łożyska i dodatkowo wyprzęglik. Miałem też zamiar kupić takiego zetora 7745 tylko że turbo ale drogie takie cudo i w okolicy nie ma więc myślę nad nowym aktualnie. No zgodzę się z Tobą że za zachodniego taniej zapłacisz niż za ursusa czy za zetora, nie wiem czego to wina. Może przez to że części trudno dostępne i drogie? Ale tego nie wiem bo zachodniego nie mam i nie rozmawiałem z żadnym użytkownikiem :)

Opublikowano

No tak napewno na dniach ale nie wiesz jak to jest ze wlasnie z kazda kolejna lista jestem nizej ? Czyli co czesc rezygnuje ? Teraz jestem 14900 takze mysle ze sie zalapie...

No ja jestem koło setki pod tobą na liście to mysle ze sie załapie i będe chulał nowym ciągnikiem

Opublikowano

A mówiłem, żeby we wniosek dla punktów wpisywać pole sąsiadowe ;) teraz nie czekali byście na szpilkach, dorzucą kasy czy nie?

Opublikowano

@up widze kolego że uaktywniłeś się ostatnio na forum, czyżbyś kasę z przesunięć dostał ?

no to może coś kupisz pod twoje wymogi ale ja już nie bo mnie byłby potrzebny taki 110KM

owszem jestem na dobrej drodze by cash otrzymać :)

Opublikowano (edytowane)

no to może coś kupisz pod twoje wymogi ale ja już nie bo mnie byłby potrzebny taki 110KM

owszem jestem na dobrej drodze by cash otrzymać :)

chodziło mi o użytkownika damianzbr

Edytowane przez SZKOPSSON
Opublikowano

jak nie nowy zetor major 80 , farmtrac 675 dt czy ursus c 380 kosztują troche poniżej 100 tys netto

chyba żartujesz ja przerabiałam ten temat usiąz z dealer to zobaczysz jakie ceny

gratuluje tym którzy znów dostali kaskę z przesunięc owocnych zakupów zyczę

Opublikowano (edytowane)

Powiem Wam jedno- syf,kiła i mogiła!

Składaliśmy wniosek o młodego w czerwcu zeszłego roku, po śmierci teścia gospodarstwo było przepisane na męża, i właśnie teraz ,kiedy byśmy się załapali na nową listę- to minęło dokładnie 18 miesięcy i przysłali nam informację z Agencji, że wydają decyzję odmowną!!! Krew zalewa! 

Czy nie można było tego przewidzieć i zmienić przepisów odnośnie tych 18 m-cy? Przecież nie wszyscy młodzi dopiero teraz przepisują gospodarstwa na siebie!

Czy ktoś z Was miał taką sytuację?

Od kiedy liczy się termin rozpoczęcia prowadzenia gospodarstwa? Od daty na akcie notarialnym czy w momencie złożenia pierwszego wniosku o dopłaty? Zwierząt nie mamy. Załamka po prostu...

Edytowane przez MlodaGniewna
Opublikowano

Panowie ile się czeka orientacyjnie za akceptacją zmian w biznesplanie? miałbym do zmiany jedną dzierżawę, i maszyny.

ja od wysłania do do doreczenia decyzji o zmianie czekałam 37 dni

Opublikowano

wniosek o płatność zatwierdzony 2 czerwca  a kasa na koncie była 19

termin rozpoczęcia działalności jest taki sam jak na akcie notarialnym  

wyjatkiem może być chyba gdy cały czas bez przerwy uczysz sie w systemie dziennym 

a zmiany do biznesplanu to mogą zająć od 3 tygodni do ponad miesiąca wszystko będzie zależeć czy trafisz na coś do poprawienia w trakcie czy nie

Opublikowano

Ja mialem tak samo. Zawsze wydawalo mi się, ze chodzi o moment zlozenia wniosku, ale widocznie nie...

i coś robiłeś w tym temacie? nie ma żadnej mozliwości? absurd po prostu, nie mogą zmienić rozporządzenia? jedno zdanie:

"a od dnia wydania decyzji o przyznaniu pomocy- więcej niż 18 miesięcy" ? Przecież w takiej sytuacji jest zapewne mnóstwo ludzi, którzy teraz słusznie mogą czuć się rozgoryczeni :(

kto znowu dał ciała? ministerstwo czy agencja?

a do tego wysłali pismo z informacją, że dopiero  4 lipca zostanie wydana odmowna decyzja- tego wymaga kpa żeby uprzedzic zainteresowanego przed wydaniem decyzji?

Opublikowano

Pewnie 4 lipca będzie nowa lista, bo miała być na początku lipca, co mnie jednak trochę dziwi bo skoro rolnik ma 180 dni na przejęcie gospodarstwa a agencja potem na wypłatę kasy 60 dni to powinni liste do końca czerwca opublikować

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v