Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Oni muszą stwierdzić że samodzielnie prowadzisz gospodarstwo i dlatego patrzą na faktury że coś kupujesz do gospodarstwa. U mnie umowa z kanalizacją jest na ojca i sie nie czepiali, a fakture za paliwo miałem na siebie.

Opublikowano

dzis wys lałam pismo z prosba o zwiekszenie mocy nowego ciagnika z 50-80 km na 50 95 km czy jest mozliew ze agencja zatwirdzi mi zmiane mniał kos taki p[rzypadek

Ja mialem taki przypadek i zmienialem z od 75 do 85 na od 100 do 110 i przeszlo spokojnie takze powinno Ci to przejsc.
Opublikowano

A jeszcze mam pytanie zwlaszcza do kolegi Freetaxi:-) czy na jednej dzialce moge miec zasiany jeczmien na kawalku a na reszcie trawe czy caly kawalek musi byc jednakowo obsiany? Pozdrawiam

Opublikowano

Wniosek o płatność wysłałem 27 kwietnia wraz z  zmiana w biznesplanie (zmieniła mi sie działka obszar powiększył mi sie o 0,5 ha no i struktura zasiewów wraz z ilością bydła) i jeszcze nie dostałem odzewu czy zmiana jest zaakceptowana i co tam się dzieje. Czy to jest normalne ? czy lepiej zadzwonić i się zapytać o mój wniosek?

A co do kontroli jak kolega maił to sprawdzali czy wie gdzie ma pola gdzie są granice i zadawali mu glupie pytania związane z rolnictwem. Akurat przyjechali jak usuwał obornik od krów i od razu stwierdzili ze już widzieli ze pracuje samodzielnie  :P

Opublikowano

PS1 jeżeli łąka jest koszona to zaliczasz ją jako użytek rolny. Mataxenon coś tam pewnie przesuną a ile to to tego nie wiem. 

Też tak myślę . Bo podaję we wniosku  użytki rolne a nie użytki rolne zgłoszone do dopłat . 

A co z kępami zakrzaczeń z pkt c ? Odliczasz w takich przypadkach ich powierzchnię od powierzchni całkowitej działki ?

Bo słyszałem że do dopłat zwartych zakrzaczeń do 1 ara nie muszę odliczać od powierzchni działki ale jak jest w przypadku wniosków  MR ? 

Opublikowano

Zadrzewienia nie są w kupie więc zostaje tak jak jest.

Czyli jest tak jak słyszałem że do 1 ara zadrzewień można nie odliczać  czy może jest inny próg graniczny ?

Opublikowano

Ja mialem taki przypadek i zmienialem z od 75 do 85 na od 100 do 110 i przeszlo spokojnie takze powinno Ci to przejsc.

długo czekałes na odpowiedz czy tez nie ma znaczenia ze mam tylko 12 ha a chce taki ciągnik

Opublikowano

Czy trawy polowe-zielonka mozna zaliczyć w produkcji roslinnej do ESU? I czy mozna zaliczyć trwałe użytki zielone uprawiane intensywnie do esow w produkcji roslinnej?? Bo mi sie wydaje że można. Przecież tak jak zboże to moge i sprzedawać zielonke czy tam trawe? Jak to jest dokładnie

Opublikowano

długo czekałes na odpowiedz czy tez nie ma znaczenia ze mam tylko 12 ha a chce taki ciągnik

Czekalem gdzies tak okolo 2 tygodni na decyzje. Ja mam troche wiecej ziemi bo 17 ha i bydlo mleczne ale czy agencja na to patrzy to nie wiem. Zreszta powinno byc tak, ze kase sie wydaje na co sie chce (oczywiscie zwiazanego z rolnictwem ) a pozniej tylko rozliczyc sie z agencja i tyle. Pozdrawiam
Opublikowano

Witam. 

Proszę o pomoc, w tamtym roku złożyłem wniosek na MR na nowy ciągnik, nie udało mi się załapać, byłem około 3 tys miejsc poza zielony polem. Zatem odpuściłem sobie i zdecydowaliśmy z ojcem że zakupimy używany ciągnik , ponieważ małe ciągniki (mf255 i c330) na 25ha nie dawały rady. Zakupiliśmy w marcu John Deera 6200 z 96r z ładowaczem czołowym za 60000zł, ciągnik wizualnie i ogólnie w dobrym stanie tylko że ma aż 11000mth, 2 tygodnie po zakupie przyszła mi decyzja z agencji o przyznaniu MR. Wszystkie zobowiązania juz wypełniłem tylko czekam na KRUS. I tu sie zaczyna problem.

Zastanawiam się czy tego JD sprzedać przemęczyć sie jeszcze rok przejść na vat i brać nowego??? Sprzętu do większego ciągnika żadnego nie posiadam, będę musiał zakupić.

Czy MR będzie można łączyć  z nową modernizacją??

Proszę o poradę i pomoc

Opublikowano

wrzucałem ze 2 razy już link z farmera, jest tam w nim, że ktoś wysłał zapytanie do Ministerstwa albo ARIMR już nie pamiętam, w tej sprawie, i napisali jasno, że starego PROW nie można łączyć z nowym, czyli stary MR nie przejdzie jak wkład własny do  MGR z nowego budżetu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v