Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Fajnie, wyraziles swoja opinie o sobie... skoro niedopuszczasz do siebie bledu. Nawet nie potrafisz konkretnie wyrazic swojej opini a tymbardziej jej bronic:)

Opublikowano

Wszystko pięknie tylko powiedzcie mi koledzy po kiego grzyba w technikum jest takie coś jak egzamin zawodowy??Moim zdaniem potwierdza on to że uzyskało się wykształcenie(a nie spało i nic nie robiło :P ) ale mogę się mylić.

Opublikowano

otrzymałem list z ARiMR domyślałem się że to decyzja w sprawie MR jednak nie.. była tam informacja o możliwości zapoznania się z aktami sprawy i wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych rządań oraz informacja , o dacie planowanej decyzji czy to normalna informacja przed decyzją, wysyłana wnioskodawcą?

tak to jest normalne.. babka w arimr w poznaiu mi tłumaczyła ze najpierw przyjdzie to pismo a za kilka dni decyzja.. wiec czekaj na decyzje

:P

Opublikowano

Witam wszystkich - czytam wypociny niektórych osób, i chyba forum jest dla nich po to aby się pienić. Każdy z zainteresowanych, który przygotowywał sam dokumenty napewno przeczytał ustawę odnoszącą się do działania MR ( i zapewne nie tylko ). Nie używajcie forum do ubliżania sobie, lecz do wymiany poglądów i informacji - ponieważ niektóre osoby oczekują na jakąś pomoc np w interpretacji jakiegoś przepisu.

Co do tej informacji na temat możliwości zapoznania się z aktami sprawy - dokładnie TAK jak tomash napisał. Każdy kto ubiega się o MR coś takiego otrzymać powinien - i nie ma znaczenia czy przyznano mu pomoc, czy też zabrakło dla niego pieniędzy. Wypełniałem dokumenty dla mojej żony na to działanie, i gdy byliśmy zawieźć poprawki, to bardzo miła pani OR w Kielcach od razu jej dała ten dokument do podpisania i kopię dla nas.

Wczoraj kontaktowałem się z OR, bo czas się kończy i decyzji brak, lecz się dowiedziałem, że decyzja jest rozpatrzona pozytywnie i lada dzień decyzja dotrze do nas - prosiła nas o jeszcze chwilę cierpliwości i podpiszemy umowę - czego również życzę innym.

Opublikowano

Moi drodzy.. decyzje dostałem juz jakis czas temu i jestem na etapie przepisywania gospodarstwa. Mam pytanie do tych, którzy sa już w takim punkcie jak ja, czy wam także notariusz dał listę dokumentów które trzeba dostarczyc do niego i na które czeka się po 2-3 tygodnie? Mam na myśli szczególnie wypis z wyrysem z ksiąg wieczystych? Dodam jeszcze ze te wyrysy bedą mnie sporo kosztować ponieważ ziemia która przejmuje składa się z kilku działek i dlatego zawarta ona jest w kilku księgach. (każdy wyrys 150zł) :/

Opublikowano

mam pytanie.dostalem decyzje na MR I CZEKAM NA DECYZJE w sprawie renty struktralnej ojca. czy bende mugl skladac na modernizacje czy nie? i na czym polega ta modernizacja?

Opublikowano

A ja mam takie pytanie: kiedy następuje podpisanie "umowy"? Po złożeniu wniosku o płatność?

właśnie mógłby ktoś na to odpowiedzieć? i ile trzeba czekać na pieniądze po złożeniu wniosku?

a odnośnie pytania wyżej to musisz mieć gospodarstwo na sobie żeby ubiegać się o pomoc na modernizacje.

Opublikowano

Moi drodzy.. decyzje dostałem juz jakis czas temu i jestem na etapie przepisywania gospodarstwa. Mam pytanie do tych, którzy sa już w takim punkcie jak ja, czy wam także notariusz dał listę dokumentów które trzeba dostarczyc do niego i na które czeka się po 2-3 tygodnie? Mam na myśli szczególnie wypis z wyrysem z ksiąg wieczystych? Dodam jeszcze ze te wyrysy bedą mnie sporo kosztować ponieważ ziemia która przejmuje składa się z kilku działek i dlatego zawarta ona jest w kilku księgach. (każdy wyrys 150zł) :/

U mnie jak 2 lata temu przepisywaliśmy gospodarstwo to wyrys był tylko potrzebny do tej ksiagi wieczystej w której były 2 działki i jedna ojciec sobie zatrzymał a drugą przepisał na mnie, napozostałe były potrzebne odpisy z akt wieczystych i odpis z geodezji. w geodezji zapłaciliśmy 120zł (za 5 ksieg wieczystych w których było 9 działek).

+ 90zł za wyrys tej jednej działki.

Opublikowano

dzwonilem dzis do agencji i w sprwaie mojego wniosku i ootrzymalem informacje ze we wnisoku jest wszystko dobrze i ze,jest w systemie ale oczekuje na dostepnosc srodków i teraz moje pytanie jesli złozylem wnisoek gdy pula przekroczyła 100%(było cos pod 113%) to moge dostac decyzje odmowną? Czy to było tak ze kasa byla dla 100% czy 120%?

a i pytałem jeszcze o to wykształcenie to koles powiedzial ze po technikum rolniczym powinno raczej wystarczyc swiadectwo, ale musial by zobaczyc jak jest na nim zapis odnosnie tego wyksztalcenia ze szkoly mają rózne zapisy a po zawodowce ze trzeba miec tytul kwalifikacyjny i troche to dla mnie dziwne ze po technikum sa rózne swiadecta

Opublikowano

z pieniędzmi to jest tak że jest tylko dla 100% sama nazwa mówi a wnioski przyjmuje się na 120 dlatego że zawsze parę osób odpadnie np. nie spełniają wymagań czy zrezygnują

Opublikowano

właśnie mógłby ktoś na to odpowiedzieć? i ile trzeba czekać na pieniądze po złożeniu wniosku?

a odnośnie pytania wyżej to musisz mieć gospodarstwo na sobie żeby ubiegać się o pomoc na modernizacje.

Nie podpisuje się żadnej uowy po prostu dostarczacie resztę załączników, otrzymujecie w arimr potwierdzenie że wszystkie dokumenty są dostarczone i czekacie na kase. To wszystko. Na pieniądze czeka się około miesiąca.

Opublikowano

Orientuje sie ktoś jak wygląda sytuacja w oddziale WLKP. Sam mam numer ok 670 i jakieś 2 tygodnie temu oddałem poprawki.Miła pani w ARIMR powiedziała , że ma dużo pracy i jeszcze trzeba poczekać. Czy dostał ktoś już decyzje z okolicy mojego numeru?

Opublikowano

Ja złożyłem wniosek przed ostatniego dnia gdy było już ponad 120 %.Jestem z województwa podlaskiego.Nie miałem żadnych poprawek ,dzisiaj dostałem pozytywną decyzje.Nie było błędów i pewnie dlatego ,mój znajomy złożył wniosek wcześniej gdy było bodajże 50 %puli,rozmawiałem z nim i jeszcze czeka. .Pani która wypełniała mi wniosek mówiła ze wnioski z błędami są odkładane i rozpatrywane na końcu .Liczy się data złożenia i poprawność wypełnienia wniosku.

Opublikowano

No to nie jestem sam, mi również odłożyli rozpatrzenie o miesiąc.

Powodem niedochowania terminu(...bla bla...) jest złozony charakter sprawy.
OCB? Może to mieć związek z tym, że ojciec składał na strukturalną? Czy zwyczajnie się nie wyrabiają?

Mogą przełożyć

Na podstawie art36 paragraf 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960

gabrys No to rewelacja! Ciekawe w jaki sposób osoby które dostaną decyzję 22 grudnia zdążą przepisać gosp. do 3 stycznia i załapać się na MGR :blink:

Opublikowano

Ja dzwoniłem dzisiaj do Agencji i pani która prowadzi mój wniosek powiedziała że się nie wyrabiają i się wszystko przesunie ale do końca roku zdążą :blink:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v