Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja przygoda z KRUS Katowice: żona dzwoniła, opisałą sytuację, powiedziała, że jej rodzice mają na moim terenie ziemie i koniec!!! To samo: NIE!!! NIE!!! NIE!!!

Dzwoniłem ja: to samo: !!! NIE!!! NIE!!!

Pojechałem tam osobiście z całym plikiem róznych zaświadczeń, poszedłem z Żoną,a oni: !!! NIE!!! NIE!!!

Zadzwoniła do tej baby Pani, która prowadzi mój wniosek, a oni: !!! NIE!!! NIE!!!

Wściekłem się, jechałem tam równo, było gorąco, powiedziałem, że niech mi wyda oświadczenie, ze nie chcą wydać i niech podbije swoją pieczątką, to bede wiedział, co z tym zrobić, jak mi przepadnie 75 tys. Zrobiło sie zamieszanie i po pół godziny wyszedłem z podbitym zaświadczeniem dla żony.

Opublikowano

Moja przygoda z KRUS Katowice: żona dzwoniła, opisałą sytuację, powiedziała, że jej rodzice mają na moim terenie ziemie i koniec!!! To samo: NIE!!! NIE!!! NIE!!!

Dzwoniłem ja: to samo: !!! NIE!!! NIE!!!

Pojechałem tam osobiście z całym plikiem róznych zaświadczeń, poszedłem z Żoną,a oni: !!! NIE!!! NIE!!!

Zadzwoniła do tej baby Pani, która prowadzi mój wniosek, a oni: !!! NIE!!! NIE!!!

Wściekłem się, jechałem tam równo, było gorąco, powiedziałem, że niech mi wyda oświadczenie, ze nie chcą wydać i niech podbije swoją pieczątką, to bede wiedział, co z tym zrobić, jak mi przepadnie 75 tys. Zrobiło sie zamieszanie i po pół godziny wyszedłem z podbitym zaświadczeniem dla żony.

kurcze wiesz co, też tak mogłem zrobić, żeby wydsała mi pismo z pieczątką i podpisem dlaczego niechce mi wydać zaświadczenia, ,,zadzwoniła do tej baby Pani''

dobre

• Root Admin
Opublikowano

mój ojciec w kontekscie innej sprawy ma taka samą sytuację w gminie. wszystkie gminy z powiatu za wyjatkiem naszej wydaja jakis dokument od kiedy płacił podatek rolny, a nasza gmina nie chce - niby tylko 5 lat, raz prosił, 2 raz prosił - w końcu napisał pismo do burmistrza. na dniach ma dostać oficjalne pismo dlaczego nie chca wydać dokumentu. z tym już będzie można coś robić dalej. ciekawe tylko czy agencja poczeka na takie wyjaśnienia

Opublikowano

witam.

Czy do przepisania gosp. i dostania młodego rolnika wystarczy szkoła policealna 2-letnia zaoczna technik rolnik albo technik agrobiznesu??

z góry dziękuję za odp:)

Tak to bardzo dobry tytuł, który kwalifikuje cie do uzyskania premi, jest to liczone jako średnie rolnicze, sam posiadam technika agrobiznesu i złożyłem wniosek :lol:

Powodzenia.

Opublikowano

Poprawki miałem nie duże, trochę miałem językowych np. zamiast podlaskie to napisałem poplaskie. Coś tam z działkami trochę było namieszane. Szybko wypełniałem wniosek za to te językowe poprawki. A tak to spoko :lol:

Opublikowano

Ten kto dostał premie to przepisuje gospodarstwo i liczy pewnie kasę i już na forum nie zagląda :D

No ja decyzje mam już ze 2 tygodnie, ale i tak muszę czekać aż ojcu w sprawie renty odpowiedzą. To na liczenie kasy trzeba jeszcze poczekać :lol: Ale zawsze jakiś progres... A pod koniec września jak byłem w agencji to usłyszałem, że przyjęli 105% wniosków. Może wiecie kiedy decyzje w sprawie rent?

Opublikowano

No ja decyzje mam już ze 2 tygodnie, ale i tak muszę czekać aż ojcu w sprawie renty odpowiedzą. To na liczenie kasy trzeba jeszcze poczekać :lol: Ale zawsze jakiś progres... A pod koniec września jak byłem w agencji to usłyszałem, że przyjęli 105% wniosków. Może wiecie kiedy decyzje w sprawie rent?

na rozpatrzenie wniosków RS, ponoć mają czas do grudnia

Opublikowano

Cześć :lol:. Jestem "młodą rolniczką" z woj. warminsko-mazurskiego. Rozmawialam dzisiaj z kolegą, ktory rowniez ubiega sie o pomoc w ramach "ułatwiania startu...". I mam sprzeczne zdania co do uzupełnienia wykształcenia. Ja uwazam, ze aby podejsc do egzaminu potwierdzajacego kwalifikacje ( na technika rolnika ) nalezy najpierw skonczyc szkołe ( w naszym przypadku musiałaby to byc 2-letnia policealna zaoczna technik rolnik). Kolega twierdzi ze istnieje mozliwosc przystapienia do testu eksternistycznie ( ukonczył liceum ogólnokształcące ). Prosze, pomozcie bo juz się sama zakręciłam.

Opublikowano

Moja ocena odnośnie wykształcenia wygląda tak:

- samo podejście do egzaminu i zrobienie tytułu nie za wiele daje bo, trzeba mieć(przy samym tytule) jeszcze 3 lata KRUSU.

- żeby miec wykształcenie rolnicze trzeba skończyć szkołe kształcącą w wymienionych w rozporządzeniu kierunkach; szkołę czyli studia,technikum badz zawodówka.

- nie iem nawet czy by go do tego egzaminu dopuścili na podbudowie ogólniaka, wątpie.

narka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v