Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

na 5 lat dzierżawa to tylko do agencji, od osób prywatnych na 10 lat, odnośnie Zusu faktycznie pomyliłem się, w Krusie trzeba być przez rok, ale MR zobowiązuje się samodzielnie prowadzić gospodarstwo przez 5 lat, dlatego umowa o pracę nie wchodzi w grę

Opublikowano

Po otrzymaniu decyzji o przyznaniu pomocy beneficjent ma 180 dni na przejęcie gospodarstwa o wielkości ok. 4,5h.

Czy ta przejmowana powierzchnia 4,5 ha może zostać dokonana na podstawie umowy dzierżawy?

Opublikowano

na 5 lat dzierżawa to tylko do agencji, od osób prywatnych na 10 lat, odnośnie Zusu faktycznie pomyliłem się, w Krusie trzeba być przez rok, ale MR zobowiązuje się samodzielnie prowadzić gospodarstwo przez 5 lat, dlatego umowa o pracę nie wchodzi w grę

Jeżeli ktoś prowadziłby 15ha gospodarstwo to według mnie mógłby spokojnie pracować na etacie i prowadzić gospodarstwo. Ale nie wiem jak agencja się do tego ustosunkuje.

Opublikowano

Gospodarstwo prowadzić i na etacie? No chyba nie przy krowach mlecznych no chyba że jeszcze ktoś będzie pomagał, bo przy odpowiedniej strukturze zasiewów można spokojnie 20 mlecznych trzymać a co za tym idzie już trochę chodzenia jest.

Opublikowano

moim zdaniem to wszystko da się wytłumaczyć:) przecież samodzielne pracowanie to także zarządzanie:) więc nie musimy własnoręcznie pracować, może mieć do tego pracownika, albo tłumaczyć się że jest się młodym, spać nie trzeba a pole uprawia się nocą:)

Opublikowano (edytowane)

Jest projekt nowego PROW.

http://www.minrol.go...-lata-2014-2020

Np. przy MGR wymagana wielkość ekonomiczna gospodarstwa to 6tys. euro i max 250tys. A nie 15tys. jak pisano. I można starać się wspólnie pieniądze (wtedy min. to 15 tys. euro). [czuję że coś mieszam :P]

Młody rolnik - strona 129. Wielkość ekonomiczna gospodarstwa ma się zawierać w przedziale 10 - 100tys. euro. Dzierżawa tylko od Państwa (ARR) lub Jednostek samorządu terytorialnego. Kwota wsparcia do 100tys. Szczerze to nie doszukałem się wymogu ubezpieczenia w KRUSie, choć to akurat może z mojej ignorancji wynikać.

Dla tych co nie mają dużych gospodarstw i nie chcą rezygnować z Pracy na etacie ciekawą propozycją wydaje się być program "Restrukturyzacja małych gospodarstw".

Edytowane przez ciupek
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Panowie 4 esu trzeba osiagnac w ciagu 5 lat?? czy do 3 lat

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie,

czy jeśli jestem studentem dziennym (I rok) oraz jednocześnie uczęszczam na zaoczny kurs kwalifikacyjny (technik rolnik), to czy mogę się teraz ubiegać o otrzymanie pomocy z Młodego Rolnika? Gospodarstwo będę mógł przejąć w lutym 2016 roku.

Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

Jest projekt nowego PROW.

http://www.minrol.go...-lata-2014-2020

Np. przy MGR wymagana wielkość ekonomiczna gospodarstwa to 6tys. euro i max 250tys. A nie 15tys. jak pisano. I można starać się wspólnie pieniądze (wtedy min. to 15 tys. euro). [czuję że coś mieszam :P]

Młody rolnik - strona 129. Wielkość ekonomiczna gospodarstwa ma się zawierać w przedziale 10 - 100tys. euro. Dzierżawa tylko od Państwa (ARR) lub Jednostek samorządu terytorialnego. Kwota wsparcia do 100tys. Szczerze to nie doszukałem się wymogu ubezpieczenia w KRUSie, choć to akurat może z mojej ignorancji wynikać.

Dla tych co nie mają dużych gospodarstw i nie chcą rezygnować z Pracy na etacie ciekawą propozycją wydaje się być program "Restrukturyzacja małych gospodarstw".

To co podałeś to jest PROW 2014-20 a większość pisze tu o naborze który będzie w tym roku i zasady będą troszeczkę inne ze starego PROWU 7-13 lekko zmodyfikowane

Opublikowano

Czy prawdą jest że osoby, bez wykształcenia rolniczego nie będą mogły w tegorocznym naborze składać wniosków?

Czy prawdą jest, że przepisy o uzupełnieniu wykształcenia nie będą obowiązywały w 2014 roku?

Opublikowano

To co podałeś to jest PROW 2014-20 a większość pisze tu o naborze który będzie w tym roku i zasady będą troszeczkę inne ze starego PROWU 7-13 lekko zmodyfikowane

Dlatego podałem tą informację czysto informacyjnie. Pojawiła się świeża informacja na stronie ministerstwa więc przejrzalem ją i podzieliłem się com wyczytał.

Co nie przeszkadza chyba niczemu, szczególnie jeśli zwrócimy uwagę na tytuł wątku.

Opublikowano

Czy prawdą jest że osoby, bez wykształcenia rolniczego nie będą mogły w tegorocznym naborze składać wniosków?

Czy prawdą jest, że przepisy o uzupełnieniu wykształcenia nie będą obowiązywały w 2014 roku?

Sam nie mam wykształcenia rolniczego jestem dopiero w trakcie robienia (2 kl. Tech) i w tym roku składam wniosek. Także jeśli nie masz wykształcenia rolniczego a chcesz wziąć premię to musisz uzupełnić szkołę w ciągu 3 lat ;) Co do drugiego pytania już nie znam odpowiedzi.

Opublikowano

Własnoręcznie napisałem pismo zaadresowane do Ministra Rolnictwa w sprawie zmian jakie będą wprowadzone w zasadach ubiegania się o Młodego Rolnika, otrzymałem już odp, także na piśmie, z której jasno wynika, że zmianią się glównie 2 rzeczy:

- wielkość premii (podwyższenie do 100 tys)

- wprowadzony zostanie system punktowy (z minimalną ilością punktów - 7)

W naborze tegorocznym na pewno nie zostanie zniesiony obowiązek opłacania skłądek w KRUS przez min rok od podpisania umowy, oraz to że rolnik będzie miał czas na uzupełnienie wykształcenia (sam skończę szkołę dopiero w styczniu)

Jezeli ktoś będzie potrzebowałm, mogę podrzucić skan pisma.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v