Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktoś wspominał że później może być więcej kasy na MR, tylko czy później będzie ten program, w tym roku ma być z przesuniętych pieniędzy z poprzednich lat, natomiast na lata 2014-2020 czytałem o programach typu "modernizacja", "wsparcie małych gospodarstw" także nic nie wiadomo czy będzie jeszcze MR.

Opublikowano

MR raczej będzie w 2014-20 jest gdzies projekt na str. arimr ale kwota nie byla podana a zasady jescze niepewne chociaz prwnie podobne raczej dzierżawa od byle kogo może zniknąć. Zreszta teraz tez jej nie bylo na poczatku

Opublikowano

Witam, mam taki problem. 2 lata temu zalapalem sie na mlodego rolnika, ojciec przepisal mi tylko ziemie i prowadze produkcje roslinna. Teraz rodzice mogli by przejsc na emeryture przedwczesna w krusie i musza mi wszystko przepisac. dochodzi do tego bydlo opasowe i w agencji powiedzieli mi ze musze caly biznesplan zmieniac bo bede miec produkcje mieszana. Jak to wyglada w tym biznesplanie z hodowla? slyszalem ze to nie jest takie proste. jak by ktos mogl cos doradzic to bylbym bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wypełniasz jedną tabelę w której wpisujesz liczbę zwierząt i ewentualnie tabele z obrotem stada. No i tabelę esu i to główne zmiany dotyczące zwierząt. No spełnienie standardów jak wczesniej nie było zwierząt.

Opublikowano

no ale wiadomo jak to jest z hodowla bydla opasowego, jednego miesiaca kupi sie wiecej cielakow drugiego mniej, z tym to roznie bywa...zazwyczaj to w praniu wychodzi ile sie tego ma..... a w tym calym biznesplanie trzeba wsyztsko jasno okreslic....

Opublikowano

U mnie podobna sytuacja jak u kolegi Josu, również ojciec przepisał na mnie połowę gruntów własnych, tj.: 24 ha i mam tylko produkcję roślinną, ale mam możliwość wydzierżawienia dodatkowo 12 ha od sąsiada i przejąć produkcje mleka też chciałbym na siebie, bo z takiego rozwiązania wynikło by wiele korzyści w naszym gospodarstwie. I teraz pytania: czy wystarczy, że złoże wniosek o dopłaty na tą dzierżawę, czy również jest potrzebna umowa dzierżawy spisana u notariusza? Dodatkowo powiem, że do przejęcia mam ok +- 20 krów mlecznych.

Opublikowano

Pamiętaj tylko jak będziesz przejmował stado Ty i pozostali, aby zapisać w akcie notarialnym, że przedmiotem darowizny jest także kwota mleczna. Kwotę mleczną się dziedziczy. Niech nikt nie wciska, że musicie kupić nowy limit. Najlepsza jest dzierżawa spisana notarialnie, względnie w urzędzie gminy z datą pewną. Taka dzierżawa na ładne oczy jest lekko określając nie pewna.

Opublikowano (edytowane)

ok ze wszystkim się zgadzam, ale chodzi mi bardziej o formalności które mam załatwić w ARiMR, w związku z MR przy zwiększaniu areału oraz przejęciu stada krów, bo w biznesplanie tylko produkcja roślinna była zadeklarowana.

Edytowane przez mgilek1
Opublikowano

A co wtedy ze spełnieniem wymogów higieny przy chowie zwierząt? Mam 3 lata od zmiany PRG, czy 3 lata od wypłaty pomocy? chociaż to nie byl by problem w moim przypadku ;)

Opublikowano

Zgodnie z ostatnim rozp. termin skladania nie moze byc dluzszy niz 60 dni i podawany jest przez prezesa arimr. Chyba ostatnio 30 dni bylo. A ile bedzie teraz nie wiadomo. Ogloszenie chyba jest 14 dni przed naborem.

Opublikowano

Podejrzewam, że takich pytań będzie jeszcze milion pięćset sto dziewięćset, więc poświęcę te pare minut:

Będą trzy kryteria:

- wielkość gospodarstwa

- kwalifikacje zawodowe MR

- stopa bezrobocia

Wielkość gospodarstwa - województwa, gdzie średnia woj. jest niższa niż średnia krajowa

Powierzchnia nie mniejsza niż średnia woj., ale nie większa niż średnia krajowa - od 5 punktów (średnia woj.) proporcjonalnie do 10 punktów (średnia karjowa),

Powierzchnia większa niż średnia krajowa, ale nie większa niż dwukrotność tej średniej -od 10 punktów (średnia krajowa) proporcjonalnie do 15 punktów (dwukrotność średniej krajowej),

Powierzchnia większa niż dwukrotność średniej krajowej - 16 punktów.

Wielkość gospodarstwa - województwa, gdzie średnia woj. jest wyższa niż średnia krajowa

Powierzchnia większa niż średnia krajowa, ale nie większa niż wojewódzka - od 5 punktów (średnia krajowa) proporcjonalnie do 10 punktów (średnia wojewódzka),

Powierzchnia nie mniejsza niż średnia wojewódzka, ale nie większa niż jej dwukrotność - od 10 punktów (średnia wojewódzka) proporcjonalnie do 15 punktów (dwukrotność średniej wojewódzkiej),

Powierzchnia większa niż dwukrotność średniej wojewódzkiej - 16 punktów.

Wykształcenie:

Wyższe rolnicze, wyższe nierolnicze i minimum 3-letni staż w rolnictwie, wyższe nierolnicze i ukończone studia dyplomowe związane z rolnictwem - 5 punktów,

Średnie rolnicze, średnie nierolnicze i min. 3-letni staż w rolnictwie - 4 punkty,

Wykształcenie rolnicze zasadnicze zawodowe - 3 punkty,

Tytuł kwalifikacyjny lub zawodowy, tytuł zawodowy mistrza w zawodzie przydatnym do prowadzenia działalności rolniczej i minimum 3-letni staż w rolnictwie - 2 punkty,

Podstawowe, gimnazjalne lub zasadnicze zawodowe inne niż rolnicze i minimum 5-letni staż w ronictwie - 1 punkt.

Stopa bezrobocia

Jeżeli gospodarstwo MR znajduje się w powiecie o najwyższej stopie bezrobocia w województwie to przyznaje się mu 5 punktów, dalej jest proporcjonalnie, aż do powiatów o najniższej stopie bezrobocia gdzie Młody Rolnik nie otrzymuje żadnych punktów.

Miłego liczenia

Z racji powtarzających się ciągle tych samych pytań zrobił się z tego straszny bajzel. Może Admin zrobiłby FAQ z tego typu informacjami jak te powyżej. Sam jestem na etapie szukania i zbierania informacji o MR i niby wszystko wszędzie jest ale tak naprawdę trzeba mieć trochę czasu aby potrzebne dane (napisane w sposób zrozumiały dla większości) znaleźć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v