Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przeczytałem wcześniej ze ,maszyny kupowane na młodego rolnika nie mogą być starsze niż 5 lat, chyba sie komuś PROW pomylił. niedługo składał wniosek i z tego co wiem nie ma limitu na wiek maszyn. kumpel ze wsi kupił agrotrona z 96 (chyba), wiec można. nie wiem czy ktoś pisał ze zmieniły sie kryteria naboru wniosków. teraz wystarczy niecałe 11ha przepisać aby się kwalifikować w moim woj była średnia 15, wiec jest spoko, dodatkowo powiem ze rodzice nie osiągnęli wieku do renty strukturalnej. mamy gospodarstwo 17ha, a co do renty to radze poczekać aż będzie nowa pula w 2013, bo te grosze co teraz płacą to lipa. a nawet jeżeli jedno z rodziców przekroczy wiek 55 to można wsiąść na drugiego.podam na swoim przykładzie mama jest młodsza od ojca 5 lat wiec rentę weżniemy na nią.

Opublikowano

moze kupił go za te 30% z których nie musi sie rozliczyc a reszta dołożył z własnej kieszeni. maszyny tak jak w prow nie mga byc starsze niz 5 lat

Opublikowano

Mozecie mi wyjasnic pewna sprawe mam 17 lat jestem wspołwłascicielem gospodarstwa z przyczyn takich a nie innych i czy z dniem ukonczenia 18-ego roku musze doprowadzic do sredniej gruntow aby dostac dofinansowanie czy jak to bedzie wygladalo, zalezy mi na tych pieniadzach bo chce stawiac wiate dla bydla i kupic jakies stadko ale jeszcze chodze do technikum rolniczego i raczej wolalbym pod koniec szkoly skladac wniosek. Jakie macie zdanie w tej sprawie?

Opublikowano
przeczytałem wcześniej ze ,maszyny kupowane na młodego rolnika nie mogą być starsze niż 5 lat, chyba sie komuś PROW pomylił. niedługo składał wniosek i z tego co wiem nie ma limitu na wiek maszyn. kumpel ze wsi kupił agrotrona z 96 (chyba), wiec można. nie wiem czy ktoś pisał ze zmieniły sie kryteria naboru wniosków. teraz wystarczy niecałe 11ha przepisać aby się kwalifikować w moim woj była średnia 15, wiec jest spoko, dodatkowo powiem ze rodzice nie osiągnęli wieku do renty strukturalnej. mamy gospodarstwo 17ha, a co do renty to radze poczekać aż będzie nowa pula w 2013, bo te grosze co teraz płacą to lipa. a nawet jeżeli jedno z rodziców przekroczy wiek 55 to można wsiąść na drugiego.podam na swoim przykładzie mama jest młodsza od ojca 5 lat wiec rentę weżniemy na nią.

nie wiem czy warto tak zwlekać bo w 2013 to wogóle może nie być rent

Opublikowano

Czy wielkość i struktura stada w PRG musi być uaktualniana co roku jeśli stan faktyczny z jakichś powodów różni się od zadeklarowanego w momencie składania wniosku/planu? Pewnie tak więc jeśli, to stan na który dzień w roku jest tym wiążącym? 31.12.?

Opublikowano

Czy wielkość i struktura stada w PRG musi być uaktualniana co roku jeśli stan faktyczny z jakichś powodów różni się od zadeklarowanego w momencie składania wniosku/planu? Pewnie tak więc jeśli, to stan na który dzień w roku jest tym wiążącym? 31.12.?

Wiem że jak mam np 10ha zboża to moge mieć różnice 30% więcej lub mniej ale jeżeli mam np. 5ha pszenicy i 5ha żyta to moge zasiać 10ha owsa (zboże to zboze ich nie interesuje jakie). U mnie w pierwszym roku zasiałem o 40 % więcej rzepaku i dzwoniłem czy muszę składac jakieś korekty, to powiedzieli żebym sie takimi drobiazdami głowy nie zawracał najważniejsze to zeby pola były w dobrej kulturze rolnej.

Opublikowano

mtz820 jeśli zostałeś współwłaścicielem gospodarstwa przed ukończ4niem 18 lat a dodatkowo się uczysz to prowadzenie zaczniesz po ukończeniu szkoły ale lepiej dokładnie dowiedz się :) tylko jak Chcesz dotację to co z współwłaścicielem :D

Opublikowano

Witam

Są już jakies wstępne terminy odnośnie Młodego Rolnika i Rent? Ojciec kończy 55 lat w lipcu, a mi w lipcu mija 3 lata, odkąd jestem na KRUS i chciałbym się ubiegać o premię dla MR. Mam pytanie: jaka jest kolejność działania? W marcu ojciec kupił od jednego gościa całe gospodarstwo rolne z lasem i budynkami. Czy może sobie te budynki pozostawić i las? Czy może jes sprzedać? Czy po przekazaniu mi tych budynków i lasu ja moge je sprzedać, czy musze trzymac przez 5 lat?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

witam, mam pytanie... jestem studentem budownictwa, w tym roku bronie inżyniera, rodzice posiadaja gospodarstwo. W tym roku chce zlozyc dokumenty o dotacje 75000 zl i polączyć to z PROW-em, wiec przejde na KRUS. 1. Czy muszę mieć wykształcenie rolnicze? czy wyższe wyksztalcenie + pisemne oświadczenie ze od dziecka pracuje na roli wystarczy? 2. Czy jesli skorzystam z dotacji 70000 zł i PROW mogę dodatkowo iść do pracy w zawodzie (budownictwo)?? Chodzi mi o polączenie oplacania KRUS-u i ZUS-u.

Opublikowano

Pisemne oświadczenie nie wystarczy musisz mieć wykształcenie rolnicze lub opłacać składki krus 3 lata. Nie wiem czy uda Ci się to połączyć z modernizacją bo może to się nie zmieścić w terminach. Nie możesz być jednocześnie ubezpieczony w KRUS i ZUS. Musisz być ubezpieczony minimum 3 lata w KRUS jak weźmiesz premię więc na dodatkową pracę nie licz.

Opublikowano

A czy w tym wypadku nie obowiązuje "to coś" odnośnie pracy poza rolnictwem, ale podatku uzyskanym z tej pracy, nie przekraczającym 2800zł (w tym roku, to z roku na ro się zwiększa)- i wtedy przy takim dochodzie pozostaje się w KRUS....? Czy to ma zastosowanie także przy premii MR?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

wiec jak to w koncu jest??? bo jak dla mnie to bzdura zebym nie mogl robic tego co chce... a chce prowadzic gospdarstwo i pracowac bo mam taka mozliwosc... rodzice sa za mlodzi zeby przejsc na rente strukturalna, a stracic dotacje to troche zal...

Opublikowano

@arek8701 mam podobną sytuację...i zastanawiam się jak to jest z tym progiem podatkowym do 2800zł...takie ograniczenia jak to z KRUSem to tylko ograniczanie ludzi, utrudnianie im życia.

Opublikowano

KRUS jest tylko dla rolników. W momencie, gdy zaczynasz pracę lądujesz automatycznie w ZUS-ie i tracisz przywileje KRUSowskie.

Jeśli chodzi o próg o którym tu piszecie, to dotyczy prowadzenia działalności gospodarczej i pozostania w KRUS. Ale to dotyczy osób, które co najmniej 3 lata są już ubezpieczone w KRUS i ponadto nie osiągają zbyt dużych dochodów (próg dotyczy kwoty należnego podatku dochodowego i wynosi obecnie 2835 zł szczegóły na stronie KRUS. Więc przy młodym rolniku to raczej odpada, chyba że był ktoś ubezpieczony jako domownik.

Opublikowano

Ja jestem jako domownik :)

...czyli dochód do opodatkowania uzyskany z pozarolniczej działalności gospodarczej nie mógłby przekroczyć 19 tys. na obecny rok)?

...a te płacone po raz drugi ubezpieczenie emerytalno-rentowe w KRUSie można policzyć jako koszty uzyskania tego dochodu- czy tak?

...a jak jest ze składkami zdrowotnymi? (normanie można odliczyć 7,75% podstawy w ZUSie) ale tutaj jeśli dobrze zrozumiałem są one płacone raz, czyli ich odliczyć nie można od dochodu do opodatkowania z działalności pozarolniczej?

będę wdzięczny za wszelkie info :)

odp. na pytanie drugie brzmi: tak można, bo to jest koszt związany z działalnością pozarol. :) sprawdziłem...nie wiem jak z trzecim pytaniem będzie :/

Opublikowano

Witam.Przejmując gospodarstwo w województwie kujawsko-pomorskim trzeba mieć około 15 ha gruntów ornych,czy wszystkiej ziemi (wraz z nieużytkami),aby ubiegać się na dotacje "młody rolnik"?Jeśli chcę otrzymać premię "młody rolnik" to wystarczy zdanie technikum rolniczego?Czy trzeba zdać też egzamin zawodowy?Dodam iż ukończyłem technikum rolnicze w bieżącym roku.Z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v