Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jezeli takie pytanie juz bylo to przepraszam. chodzi mi o dzierzawy. Otoz tata skorzystal z prow i ziemia nie moze byc ruszona przez 5lat taki jest wymog. A czy moznaby bylo zrobic tak ze np. dzierzawy przeszly na mnie i wtedy moglbym skorzystac z MR? Cos z tego by wyszlo?

Opublikowano

w obecnym kształcie rozporządzenia zalicza się jedynie wieloletnie dzierżawy od ANR oraz JST, natomiast wszystkie instytucje z otoczenia rolnictwa opowiadają się za uznaniem wszystkich dzierżaw (Ze względu na politykę ANR oraz samorządów - brak długoterminowych dzierżaw), także można się spodziewać korzystnych zapisów

Opublikowano

Hm ciekawe jak to zrobicmoże zaprowadze sąsiadów i oni powiedzą że szalałem ciągnikiem po wiosce mając 15 lat. W mojm przypadku to wszystkiego nie załatwia bowiem ja pracuje płace zus a po skorzystaniu z mr trzeba płacić jeszcze krus.

@hubertuss w internecie znalazłem coś takiego (osoba z zus, prowadząca działalność gospodarczą nie rolniczą, chcąca rozpocząć działalność rolniczą): "Poinformowano mnie że w pierwszej kolejności muszę iść do Urzędu Skarbowego tam zgłosić otwarcie działu specjalnego hodowlę szynszyli. I z tym mam iść do Krusu, w Krusie muszę przez 3 lata prowadzić jedynie tą wskazana działalność, bo jeżeli bym zdecydował sie otworzyć jakąkolwiek działalność poza rolniczą to automatycznie zostanę przeniesiony do Zusu."

...jeśli ktoś skorzysta z MR to jak długo musi być w KRUSie? :/

Opublikowano

Ja mam przyznaną premię dla Młodego Rolnika 50 tysięcy 11 grudnia, lecz mam 180 dni na złożenie wniosku o wypłatę Premii, czyli do około 6 czerwca muszę złożyć, co się stanie jeśli rozporządzenie wejdzie w maju?

Dadzą mi 75 tysięcy?

A może w nowych zasadach będzie możliwość złożenia wniosku dla rolników posiadających gospodarstwa nie dłużej niż 12 miesięcy? - dałoby mi to możliwość złożenia wniosku od nowa.

Opublikowano (edytowane)

tak, pod warunkiem, że nie rozpocząłeś jeszcze działalności rolniczej lub rozpocząłeś ją w okresie określonym w rozporządzeniu.

no i jeszcze jeszcze jedno. nie możesz do 6 czerwca złożyć wniosku o przyznanie płatności !

Edytowane przez pawelek
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Znaczy sie nie to że robi problemy tylko w ARiMR patrzyli na mnie jak na wariata jak sie zapytałem czy moge jednoczesnie studiowac i prowadzić gospodarstwo. Mówili że owszem jest to możliwe ale mimo to jakos dziwnie na mnie zerkali

Opublikowano

jak mam na siebie tylko 4 ha ziemi to moge dostać jakieś wsparcie np na zakup nowego ciagnika

reszte ziemi i krowy ma na siebie starszy brat ale on i tak tym sie nie bedzie zajmował

Opublikowano

Musisz mieć 4 esu to jest warunek kożystania ze wsparcia na 4 h to raczej nic z tego.

początku nie rozumiem :)

jak bede miał na siebie średnią województwa to w tedy z czego moge skorzystać

Opublikowano

mam pytanie, przejąłem gospodarstwo dokładnie 15 mies temu. jest szansa ze dostane dofinansowanie z Tytułu Młodego rolnika bo kiedyś na złożenie wniosku było 12 mieś, zmieniło się coś odnośnie czasu złożenia tego wniosku nowej edycji "Młodego Rolnika"?

Opublikowano

@czarek6 musisz mieć 4 esu czyli 1 esu to jest 1200euro to jest tzw opłacalność gospodarstwa u ciebie z 4 ha tego 4 esu nie bedzie

a jak jest srednia twojego wojewudztwa ???

wylicz sobie swoje esu na kalkulatorze esu w exelu i będziesz miał wszystko

Opublikowano

średnia podlaskiego to 12,5 ha bo u mie prez leppera to dużo osób nie ma dopłat za krowy chociaż je ma jak by brat teraz na mnie reszte ziemi i krowy przepisał to bym dostał dopłate z tytułu posiadania bydła mlecznego miał bym średnią województwa i tego 4 esu teżby było :)

Opublikowano

Witam,

Dopiero zaczynam orientować się w temacie i napotkałam się na taki zapis gdzieś tam w tych przepiasch, że można sie ubiegać o premię po ukończeniu 18 lat jeśli jest się w trakcie studiów dziennych i nie było przerw w nauce...

Otóż ja, zaraz po maturze wylądowałam na kierunku, który mi sie nie spodobał i po semestrze zrezygnowałam, od następnego roku poszłam na inne studia i jestem już na 3. roku... Czy ten incydent z tymi pierwszymi studiami jest tą nieporządaną nieciągłością w nauce i blokuje mi możliwośc dostania kasy?

Czy może nie o to chodzi...?

;P

Opublikowano

jeśli nie rozpoczęłaś jeszcze prowadzenia działalności rolniczej to nie ma problemu, wskazany zapis dotyczy przejęcia gospodarstwa w trakcie nauki (z przyczyn losowych w drodze spadku bądź darowizny)

Opublikowano

średnia podlaskiego to 12,5 ha bo u mie prez leppera to dużo osób nie ma dopłat za krowy chociaż je ma jak by brat teraz na mnie reszte ziemi i krowy przepisał to bym dostał dopłate z tytułu posiadania bydła mlecznego miał bym średnią województwa i tego 4 esu teżby było ;)

taki mały może nie ważny szczegół; średnia powierzchnia w podlaskim to 12,05ha

Opublikowano

taki mały może nie ważny szczegół; średnia powierzchnia w podlaskim to 12,05ha

dobra mniejsza już z tym co roku i tak jest inna a z tymi krowiakami to jak u mnie bedzie

Opublikowano

Witam. Wiem że jest możliwość opłacenia składki krus wstecz, w celu uzyskania odpowiednich kwalifikacji rolniczych do wniosku na MR. Czy takie doswiadczenie wystarczy również na złożenie wniosku na MGR ? Koncze studia zaoczne w lutym i obawiamm sie ze moze zabraknąć dla mnie pieniedzy w pakiecie MGR w roku następnym. Na samego MR to wystarczy mi złozyc zobowiązanie ukonczenia ale jak jest z MGR. ?

Opublikowano

Czy biorac premie MR gdy studiuje (2 rok studiow) mam obowiazek ubezpieczyc sie w KRUSie? Z tego co czytalem przepisy to tak, a to oznacza ze nie moge potem przez 5 lat isc do zadnej pracy bo nie mozna jednoczesnie oplacac krusu i zusu. Czy to prawda? Jesli tak to dlaczego tak jest jesli ktos chce to chyba nic strasznego ze bedzie oplacal 2 skladki, oczywiscie z punktu widzenia panstwa. a ludziom to komplikuje zycie bo wiele osob dorabia sobie oprocz dzialalnosci rolnej.

uprzejmnie prosze o odp.

Opublikowano

Nie wiem jak jest z uczacymi się ja pracuje i mam podobny problem nic tu zrobić sie nie da. Wejdź na strone arimr tam są rozpożądzenia do programu MR i tam coś było o uczących sie do 26 roku zycia ale dokładnie nie pamiętam. Tyle sie u nas w kraju mówi że krus jest obciażeniem dla państwa jak ktos chce jeszcze isc do pracy i płacic zus to juz z programu skorzystac nie moze. Z drugiej strony rolnik będący na krus prace dodatkowa podjąć może.

Opublikowano

Nie wiem jak jest z uczacymi się ja pracuje i mam podobny problem nic tu zrobić sie nie da. Wejdź na strone arimr tam są rozpożądzenia do programu MR i tam coś było o uczących sie do 26 roku zycia ale dokładnie nie pamiętam. Tyle sie u nas w kraju mówi że krus jest obciażeniem dla państwa jak ktos chce jeszcze isc do pracy i płacic zus to juz z programu skorzystac nie moze. Z drugiej strony rolnik będący na krus prace dodatkowa podjąć może.

Jesli chodzi o to ostatnie zdanie to chodzi o prace na czarno, czy o to ze jesli najpierw bedzie sie na krusie to mozna podjac prace i oplacac potem i zus i krus? Czy wtedy sa pokrzywdzeni tylko ci ktorzy juz sa w zus i wtedy nie moga przejsc oplacac i to i to?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v