Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja dałem x Zmiana wniosku i wydrukowałem pierwszą(1) i ostatnią(7) strone wniosku i stronę którą poprawiam(6) data podpis, a do PLANU to dałem tylko te strony co poprawiam.

jeszcze może byc strona(4) jak Ci sie zmienia pozycja 69)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ale te zmiany robiliście też po decycji o otrzymaniu premi?

I co agencja to rozpatrzy i wyda jeszcze jedną decyzje, czy może odrazu składa się zmiane do wniosku i biznesplanu z wnioskiem o płatność?

Opublikowano (edytowane)

@Poznaniak

tak robiłem zmiany po otrzymanu decyzji,ja składałem 2min przed wnioskiem o płatnosc(czyli wszystko na raz B) ) mam date i godz 10:28-zmiana 10:30-wn.płatnosc, a co do decyzji to raczej nie przyjdzie nowa tylko np. odpukac ze sie cos nie zgadza albo cos doniesc (wypisy itp.)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

dziękuje za odp:)i proszę o pomoc w bardziej skomplikowanej sytuacji

Przejmuje gospodarstwo w zamian za RS i część działek rolnych których zostane włascicielem ktoś inny uprawia i bierze na nie dopłaty ja na zasadzie wymiany od lat mam jego działki o tej samej powierzchni ale innej strukturze zasiewów i na te jego składalismy dotąd dopłaty.

Opublikowano (edytowane)

@Poznaniak

Są dwa rozwiazania

-albo bedziesz musiał składac wnioski na dopłaty na swoje działki i bedzie musiało by posiane to co jest w PLANIE to jest taki wymysł z tym planem ze np ktoś inny może uprawiac te działki co kupiles lub dzierzawisz ale ten ktos nie koniecznie bedzie sie stosował do tego co jest w planie i wtedy wyjdzie że nie uprawiasz samodzielnie działek( chyba ze bedzie siał to co mu powiesz to wszystko bedzie ok)

-lub też inne rozwiązanie ty dajesz w dzierzawe swoje pola temu gosciowi(choc nie musisz jesli bedzie chciał) a on tobie swoje pole tylko ze na min10 lat(bo takie można z tego co pisali na tym forum ale upewnij sie w ARiMR) i bedziesz mogł uprawiac to co w planie

Pewnie na tych działkach co sa bliżej domu ;) ??

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

A gdzie macie nowe kryteria i zasady przyznania premii??

Pomoc w ramach działania „Ułatwianie startu młodym rolnikom” przyznawana będzie poszczególnym wnioskodawcom w ramach dostępnych środków finansowych, w kolejności wynikającej z uzyskanej liczby punktów.

Pomoc będzie przyznawana, w kolejności wynikającej z uzyskanej liczby punktów, przyznawanych według następujących kryteriów:

1)powierzchnia użytków rolnych w tworzonym gospodarstwie (5-16 pkt) - najwyższą liczbę punktów otrzymają wnioskodawcy, którzy utworzą gospodarstwa o największym areale użytków rolnych;

2)kwalifikacje zawodowe wnioskodawcy (1-5 pkt) - najwyższą liczbę punktów uzyskają wnioskodawcy posiadający wykształcenie rolnicze na poziomie wyższym;

3)stopa bezrobocia w powiecie, w którym położone jest gospodarstwo (0-5 pkt) - najwyższą liczbę punktów uzyskają wnioskodawcy przejmujący gospodarstwa w powiecie, w którym bezrobocie jest najwyższe w danym województwie.

Ministersto Rolnictwa w dniu 11 lutego 2011 r. dodaje: "Zasady ustalania kolejności przysługiwania pomocy zostaną określone w przepisach regulujących warunki i tryb przyznawania wsparcia w ramach działania „Ułatwianie startu młodym rolnikom" i będą miały zastosowanie począwszy od tegorocznego naboru wniosków o przyznanie pomocy."

Z zapisu Ministerstwa Rolnictwa wynika, że punktacja nie dotyczy naboru z 2010 r. a noboru w 2011 r. Termin nie jest jeszcze znany.

http://www.agror.pl/pl/prow/sa_juz_kryteria_w_ramach_dzialania_ulatwianie_startu_mlodym_rolnikom.php

Edytowane przez wsiok
Opublikowano

Panowie a od czego zacząć "załatwianie" do pierwszego wniosku ? Już można coś zacząć działać mimo braku konkretnego terminu naboru wniosków , i czy te kryteria można brać na poważnie ?

Coraz mniej we mnie optymizmu w sprawie tegorocznego MR ;( bo raz że powierzchnia gospodarstwa jest na styk do średniej krajowej , dwa że bezrobocie nie jest wysokie , więc będzie mało punktów i jeszcze mniejsze szansę na premię ...

Opublikowano

pawlus224 nie gorączkuj sie! zanim zaczniesz co kolwiek załatwiać to niech ogłoszą date tegorocznego naboru na MR a Sawicki wyda rozporządzenie nowelizujące przepisy w sprawie naboru wniosków. Ja raczej nie spodziewałbym sie naboru w marcu czy nawet kwietniu, agencja jest zawalona wnioskami na MGR i szeregiem z innych działań np. różnicowania. Dopiero jak się z nimi uporają to będą przyjmować nowe wnioski <_<

Opublikowano

Mam pytanie. Zastanawiam się nad MR. Rodzice chcą mi przepisać gospodarstwo razem z krowami mlecznymi. I tu moje pytanie: Czy jak będę się ubiegać o MR to czy np komisja może mi przyjść sprawdzić czy obora, płyta gnojowa i szambo spełniają wymogi unijne?

Opublikowano (edytowane)

ja wniosek o ubezpieczenie w KRUS składałem 15.02. ładnie się uśmiechnąłem i poprosiłem a już dziś dzwoniła bardzo miła pani że już jest decyzja :rolleyes:

mógłby ktoś napisać jakie potrzebne są załączniki do wniosku o płatność? wiem że piszę kilka stron wcześniej ale nie zbyt jasno...z góry WIELKIE dz.:rolleyes:

Edytowane przez tomaszs88
Opublikowano

ja też czekam na konkretną datę :mellow: chociaż nowe kryteria optymizmem nie napawają... dla ARiMR będzie to niezłe ułatwienie i uniknięcie kolejek i sporów przy składaniu wniosków MR. Komitety kolejkowe przestaną istnieć... ;)

Opublikowano

ja uważam ze trzeba wrzucić na luz, będą opublikowane przepisy i rozporządzenia to wtedy wszystko wyczytać od deski do deski i dopiero załatwiać wszystkie potrzebne dokumenty: zaświadczenia, oświadczenia, świadectwa itd.

Po za tym zaświadczenia mają określoną ważność wiec najlepiej załatwiac wszystko jak już będzie pewna data naboru. Narazie szkoda twoich nerwów i czasu :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v