Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, spotkaliście się z sytuacją utrzymywania przez ojca części zwierząt w budynkach przejętych przez MR 2007-20013. Coś mówili na  kontrolach? Ojciec może utrzymywać zwierzęta jeśli posiada własny nr siedziby stada ???

Opublikowano

Z tego co tu piszecie wynika że jeszcze nie wszystkie wnioski zostały rozpatrzone, a niby do 15 stycznia już mieli wysyłać wyżej gotowe listy rankingowe. Lista miała być niby koniec stycznia ale w takiej sytuacji wydaje się to mało prawdopodobne... 

No nie, Dziś byłem w Agencji i ODR i wszyscy zgodnie twierdzili że do końca stycznia muszą sprawdzić...

Opublikowano

Zapomniałem dodać jak byłem w listopadzie w agencji to spotkałem panią która prowadzi mój wniosek i mówiła że jest rozpatrzony i wszywko jest dobrze i że mam 16.47pkt. Tylko jak czytam że Wam czepiają się do wielkości maszyn to czyje niepokój w sercu

Opublikowano

U Ciebie w tym Wysokim to masakra jakaś. Nie da się nic argumentować. Trzymają się twardo zasad doboru maszyn :)

Nie do końca chociaż czepiają się ;) niby można z ilością aparatów dyskutować argumentując ciągłym zwiększaniem pogłowia to znowu im nie pasuje wtedy pojemność schładzalnika i takie błędne koło :) pozostaje kręcenie na ofertach (zawyżanie ocert, dorzucanie "bonusów" w cenie oferty) a dealerzy na prawdę stają na głowie żeby zadowolić klienta bo jest konkurencja duża a i po prostu w większości ludzie wzajemnie znają się więc trudno im odmawiać takich drobnych przysług. W przypadku dojarek zwłaszcza jest duże pole manewru bo równie dobrze ta sama dojarka może kosztować oczywiście w zależności od wyposarzenia od 35 tys netto to 100 tys netto i nawet jak to w agencji powiedziano... O ile ceny maszyn jest łatwo sprawdzić to ceny dojarki po prostu nie da się- co pokrywa się ze słowami dealera de laval który mówił że miał zapytania ze strony agencji i dowiedzieli się tyle że dalej nic nie wiedzieli :)

Mam nadzieję że komuś taka podpowiedź pomoże ;)

Opublikowano

No nie, Dziś byłem w Agencji i ODR i wszyscy zgodnie twierdzili że do końca stycznia muszą sprawdzić...

Coś z tym styczniem może jest na rzeczy bo i mi powiedzieli żeby poprawki zrobić sumiennie i w miarę możliwości szybko oraz żeby nie czekać z tym tydzień czy dwa.
Opublikowano

Bieniek145 rokiem bazowym będzie 2016. W biznesplanie podasz uprawy w plonie głównym.

A to nie jest przypadkiem tak że wnioski składane w pierwszej polowie roku to rokiem bazowym jest rok poprzedni w tym wypadku 2015 a gdyby wniosek składl by w 2 polowie roku tak jak my np we wrześniu to rokiem bazowym byłby dopiero 2016. Zdaje mi się że tak jest w rozporządzeniu.

Opublikowano

Nie do końca chociaż czepiają się ;) niby można z ilością aparatów dyskutować argumentując ciągłym zwiększaniem pogłowia to znowu im nie pasuje wtedy pojemność schładzalnika i takie błędne koło :) pozostaje kręcenie na ofertach (zawyżanie ocert, dorzucanie "bonusów" w cenie oferty) a dealerzy na prawdę stają na głowie żeby zadowolić klienta bo jest konkurencja duża a i po prostu w większości ludzie wzajemnie znają się więc trudno im odmawiać takich drobnych przysług. W przypadku dojarek zwłaszcza jest duże pole manewru bo równie dobrze ta sama dojarka może kosztować oczywiście w zależności od wyposarzenia od 35 tys netto to 100 tys netto i nawet jak to w agencji powiedziano... O ile ceny maszyn jest łatwo sprawdzić to ceny dojarki po prostu nie da się- co pokrywa się ze słowami dealera de laval który mówił że miał zapytania ze strony agencji i dowiedzieli się tyle że dalej nic nie wiedzieli :)

Mam nadzieję że komuś taka podpowiedź pomoże ;)

dobrze uzasadniasz wybór czy to maszyny czy tam zbiornika, i idzie ja brałem 2 razy wieksze jak przysługiwały na mój areał i fakt ze 2 miechy jezdzilem dom agencja codzien ale wszystko poszło :P

Opublikowano

Za swoje sobie kupię, akurat siewnik czy agregat fortuny nie kosztują. A za zbywającą kasę akurat wystarczy na aparaty (6500 zł za sztukę) z pomiarem mleka co jest istotne przy żywieniu krów. Właściwie to nawet na dobre mi to wyszło :) trzeba tak robić żeby być ostatecznie zadowolonym ;)

Opublikowano

Bylem dzisiaj w oddziale ARiMR dowiedzieć się czy mogę zmienić maszyny w biznesplanie. Ogólnie ze zmianą maszyn nie będzie problemu, o tyle zastanawia mnie jedna sprawa. Pan z agencji powiedział, że nie ulegnie zmiana liczby punktów. Strasznie mnie to dziwi dlaczego nie zostanie zmieniona, biorąc pod uwagę to, że zamiast 4 maszyn wybieram 5 zupełnie innych z zakresu ochrony środowiska i na dodatek tylko jedna z maszyn zostanie z tą samą ceną, a reszta się zmienia. Ktoś może mi doradzić co mam z tym fantem zrobić ? Dodam tylko, że o ilość punktów się nie boję bo mam coś koło 17 ale chciałbym uzyskać więcej punktów za maszyny, a zrezygnować z uprawy roślin strączkowych w roku docelowym, bo komplikuje mi to delikatnie sytuację.

Opublikowano (edytowane)

Jak skasujesz inwestycje w środowisko i klimat lub zmienić kwoty w dół to punkty polecą. A wracając do poprzednich pytań. Waldii1 tak jak napisałem rokiem bazowym będzie 2016 rok jeśli nabór będzie w tym I kwartale. Wydaje mi się, że patrzysz na rozporządzenie dotyczące działania "Ułatwnianie startu młodym rolnikom" z PROW 2007-2013. Patryk141 po 12 miesiącach od momentu wpływu premii na konto możesz iść do pracy. Nie widzę w tym nic niewskazanego. To wynika z rozporządzenia. W ciągu tych 60 dni musisz dostarczyć zaświadczenie z KRUS o ubezpieczeniu. 

Edytowane przez freetaxi
Opublikowano

Michal nie bądź taki pewien z 17 punktami, ja mam ponad 21 i mi w agencji powiedzieli że i tak u większości jakieś punkty polecą (nie wiem na jakiej podstawie tak twierdzą)

Opublikowano

Michal nie bądź taki pewien z 17 punktami, ja mam ponad 21 i mi w agencji powiedzieli że i tak u większości jakieś punkty polecą (nie wiem na jakiej podstawie tak twierdzą)

Jeśli agencja policzy już punkty i nie będzie się nic zmieniać w cenach maszyn ochrony klimatu i biznesplanie to dlaczego punkty maja polecieć? Ja byłem w agencji i osoba prowadząca mój wniosek wyliczyła mi 20,68pkt i zrobiłem korektę do 16,58 bo po co mam brać na siebie dodatkowe obowiązki(plan nawozowy np)? i jak już wszystko jest zatwierdzone to co ma się zmniejszyć? A z listą idą w zaparte że ukaże się 19 I

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v