Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skad macie te informacje o opłaceniu KRUS-u 3 lata wstecz?? Ja bylem w KRUSIE sie o to pytac i powiedziano mi, ze to bzdura co mówią w ARiMR... Hmhh To w koncu można czy nie?? Czy ktoś tak zrobił??

Opublikowano

niestety możliwe jest wszystko, jednak konieczne jest spełnienie warunków określonych w ustawie (szczegóły na www.krus.gov.pl) dotyczących ubezpieczenia domownika, jeśli z mocy ustawy możliwe jest ubezpieczenie to żaden z pracowników PT nie powinien generować własnych rozwiązań legislacyjnych, stąd proponuję ponowną wizytę w KRUS z prośbą o pisemne uzasadnienie odmowy ubezpieczenia domownika

Opublikowano

Pani z agencji powiedziała to mi :P Co do wykształcenia tez problemu nie wiedze... idzesz na zaoczne technikum, kurs konczysz w przeciagu roku. (oczywiscie wsio za $$) hehe, na wszystko jest rozwiązanie ;)

Opublikowano

wszystko pięknie tylko że jak ja będe miał magistra zbiologi to do technikum nie pujde niech patrzą co mi to dają. rozumię ze 50 tyś dostane jeśli będę miał;

- szkołe rolnicza albo coś związanego z rolnictwem

- będę miał gospodarstwo przepisanie niewięcej niż 5 lat

- powieszchnia gospodarstwa będzie na poziomie wojewóckiej średniej

jeszcze oczyms zapomniałem ?????????

no a potem oddaje sie wniosek i co chodzimy do kościoła i dajemy ma msze modląc sie o pozytywne rospatrzebue wniosku ???

Opublikowano

Racja było 12 miesięcy, ale i to już chyba nieaktualne, bo będą nowe zasady. Ja miałem przepisane gospodarstwo 30 ha w 2006 roku i zabrakło mi kilka miesięcy do załapania się na premie. Nowe restrykcje są w pewnym sensie dobre, bo ograniczają trochę "dorabianych" rolników. Mój kolega miał coś koło 2 ha i premie dostał i zainwestował w... nowe auto, a ja 30 ha i nie mam szans bo przepisy za późno weszły w życie. A teraz jak patrzę na stopień wykorzystanie tych środków, w niektórych woj. po 30-40% to się trochę ręce załamują :P .

Opublikowano

Te 12 m-cy to było do 30 czerwca 2008, teraz jest tak że wniosek należy złożyć przed nabyciem rozpoczęciem prowadzenia działalności rolniczej tj. przed przejęciem gospodarstwa.

Opublikowano
wojska ominąc raczej się nie uda a prowadzenie gospodarstwa rolnego na pewno w tym nie pomoże

a mi tam prowadzenie gospodarstwa pomogło wymigać sie od wojska :( i od jakich 3 lat niemialem wezwania do wku :)

Opublikowano

Chłopaki mam zamiar zkorzystac z tej premii i jak jest z tym krusem został mi rok ogólniaka i wybieram sie na jakieś studium albo kurs rolniczy kolejny rok lub dwa i zasanawiam się czy nie zacząć płacić już krusu jeśli jest to wymagane. W koncu trzeba mieć te 3 lata w stecz opłacone czy nie ??

Opublikowano

@damian40000 jest to możliwe ale przeszkodą może być zakończenie PROW 2007 - 2013, przed rokiem 2014, pomijając możliwość wcześniejszego wyczerpania limitu środków

@arassso opłacenie KRUS wstecz nie jest konieczne, jest to tylko rozwiązanie dla osób, które nie mogą/chcą uzupełnić wykształcenia, proponuję zapoznać się z treścią rozporządzenia: http://www.arimr.gov.pl/index.php?id=80&id1=0&id2=0

Opublikowano
Chłopaki mam zamiar zkorzystac z tej premii i jak jest z tym krusem został mi rok ogólniaka i wybieram sie na jakieś studium albo kurs rolniczy kolejny rok lub dwa i zasanawiam się czy nie zacząć płacić już krusu jeśli jest to wymagane. W koncu trzeba mieć te 3 lata w stecz opłacone czy nie ??

Nie rób tego. Krus opłaca się jeżeli nie masz szkoły rolniczej 3 lata wstecz tylko i wyłącznie podczas podpisywania umowy o przejęcie gospodarstwa. Wcześniejsze opłacanie krusu spowoduje, że zostaniesz wykluczony z premi dla młodego rolnika. Opłacanie składki prowadzi do tego że będziesz prowadził dzialalność w gospodarstwie (posiadasz gospodarstwo), a to automatycznie dyskwalifikuje cię o uzyskanie premii.

Opublikowano
Teraz weszły nowe przepisy i jeżeli nie masz szkoły wymienionej w rozporządzeniu to musisz uzupełnić wykształcenie oraz opłacic KRUS 3 lata wstecz(dotyczy skoły średniej). A co do absolwentów studiów nie rolniczych jest prawie podobnie (związane coś z uzupełnieniem wykształcenia w kierunku rolniczym)

A gdzie mozna znalesc wykaz szkol?

Opublikowano

Bo nie zdążyli w ciągu 5 lat uzupełnić wykształcenie (rolnicze). Ale Twój wujek chyba słabo tv ogląda, bo ja słyszałem że będzie to przedłużone dla tych którzy są w ostatnim roku nauki, a termin uzupełnienia wykształcenia już im minął...

Opublikowano

nie ma żadnej taryfy ulgowej, był o tym artykół w Tygodniku Rolniczym w którym facetka z ARMiR'u mówiła że nie ma żadnych ustępst a trzeba oddać ponad 70 tyś bo jest wysokość premi plus odsetki karne 13% na rok

Opublikowano

To jeśli nie zamierzał bym kształcić się w kierunku rolniczym i nie miał wykształcenia rolniczego w tedy jeśli opłacałem 3lata wcześniej krus mogę sie ubiegać o tą premię bez wykształcenia tak ??

Musze sie wybrac do ODR ale czasu jakos cały czas nie ma wiec pytam się was chłopaki

Opublikowano
@damian40000 jest to możliwe ale przeszkodą może być zakończenie PROW 2007 - 2013, przed rokiem 2014, pomijając możliwość wcześniejszego wyczerpania limitu środków

Racja, nie wiadomo jak długo będzie istniała jeszcze ta dotacja, u mnie jest jeszcze taki problem że ojciec ma dopiero 47lat i do strukturalnej ma jeszcze daleko, nie wiem jak to rozwiązać bo ta premia kusi a brat który ma zostać gospodarzem ma dopiero 15lat.

Opublikowano

Tak czytam i czytam i wszystko by był fajnie ale nie mam wykształcenia rolniczego :angry: Orientuje się ktoś z was w jaki sposób najszybciej można to załatwić?Pochodze z okolic płocka.Jak załatwie jakoś szkołe to będe starał się składać wniosek z może się uda ;)

Opublikowano

Witam..otóż mam pytanie może głupie ale czytałem o tym wiele i nie mogę dojść do ładu..chodzi mi o to ze mam 2 hektary ziemi nie dużo ale jak na początek lepsze to niż nic..i chciał bym startować na MR ale nie mam wykształcenia rolniczego ani żadnej zapisanej pracy w rolnictwie..czy mógłbym dostać te pieniądze na rozwój gospodarstwa?

Opublikowano

do Rafałek(potrzeban jest jeszcze srednia wojewódzka czy krajowa,a te 2 ha to chyba zamało)

a teraz poje pytanie ;)

Mam 18 lat i jestesm uczniem 3klasy LO.Rodzice mają 12hektraowe gospodarstwo a ja zamierzam wychaczyć MR ;) Wię ccoo i jak mam robić ?? kiedy rodzice powinni mi przepisac gospodarstwo?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v