Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można sobie zostawić te 0,30 ha.

Do lukaszgg i freetaxi: Ja w podobnejj sytuacji otrzymałem informację, że nie można otrzymać tych 3 punktów, ale to może pomyłka pani, która takiej informacji mi udzieliła.

Moje pytanie do Pana freetaxi:

1. Czy żeby otrzymać te 3 pkt (za przekazywanie w całości) to w chwili składania wniosku trzeba:

- mieć tytuł prawny (własność) na wszystkie działki już w chwili składania wniosku? Wtedy nie ma z tym problemów w biznesplanie.

- czy wystarczy posiadać na dzień składania np. 3 hektary na własność i zadeklarować się, że w przypadku otrzymania pozytywnej decyzji, reszta działek zostanie przekazana w formie darowizny przed złożeniem wniosku o pierwszą ratę pomocy? Jednak w tym przypadku jaką opcję zaznaczyć w arkuszu „Uprawy” w okresie wyjściowym w kolumnie „Na gruncie”: „własny” czy „innym”? Gdy wybierze się „innym” to wychodzi błąd w „Strukturze własności”, a nie ma opcji darowizna.

2. Ukończyłem kurs umożliwiający podejście do egzaminu na kwalifikacje R3, który będę zdawał na jesieni, już po złożeniu wniosku. Czy w takim przypadku należą mi się 4 punkty za wykształcenie (bo spokojnie zdarzę uzupełnić je do 36 miesięcy) czy na dzień składania wniosku trzeba mieć już kompletne wykształcenie?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Opublikowano

W ODRze odradzali mi pchanie sie w modernizacje obory za mlodego rolnika, za duzo wymagan i norm do spelnienia, chyba maja racje?

Czy wiesz może o jakie wymagania chodzi??

Opublikowano (edytowane)

@Sandra2

skąd taka informacja ?

może wiesz coś więcej np. ile osób  dostanie czy tylko ok 3000 osób czy początkowo mówione ok 4260 ?

czy będzie jeszcze przesunięcie na koniec sierpnia te dodatkowe 30 mln euro ?

Edytowane przez podjadacz
Opublikowano

ponawiam pytanie :) czy za premie mlody rolnik mozna kupic maszyne lub ciagnik starsza niz 5 lat ??

Najlepiej z tym pytaniem kieruj się do swojego ODR i chciej na piśmie odpowiedź, żebyś później jak coś miał podkładkę. 

Opublikowano

W tym przypadku przyjmujemy powierzchnię wojewódzką czyli 8,55 ha (mazowieckie).

A jak z uzupełnianiem do średniej krajowej, konieczne?? W rozporządzeniu nic nie ma o uzupelnianiu do 10,48 tym czasem pracownicy agencji mówią ze trzeba uzupełnić...

Opublikowano

witam jak jest z zalozeniami biznes planu tzn teraz mam zakup maszyn a  gdy bede chcial zakuoic ziemie to czy po zlozeniu wniosku o platnosc idzie zrobic zmiany czy nie. a i ile czasu koledzy zajelo wam zalatwianie dokumentow  po otrzymaniu decyzji.pozdrawiam

Opublikowano

Ktoś stronę wcześniej pytał o zmiany daty wyjściowej i końcowej w biznesplanie ze starego naboru i nie uzyskał odpowiedzi, więc trzeba w końcu robić te zmiany jeśli ktoś sie załapie na poprzedni nabór czy nie? Z góry dzięki za odpowiedź. 

Opublikowano

Witam. mam pytanie od nośnie tego 1 hektara który trzeba mieć przed składaniem wniosku. Otóż dzierżawiłem 5 hektarów pola na tkz umowę "słowną", teraz nie ma problemu z podpisaniem umowy na 10 lat, lecz trzeba podać nr gospodarstwa osoby wydzierżawiającej, lecz nie ma go, ponieważ ojciec rozpisał pola córką i dopiero ma załatwiać nr gospodarstwa. Mam tyle co tylko nr działek. Czy to przejdzie czy trzeba szukać innej osoby do sporządzenia takiej umowy?

Opublikowano

Witam, mam pytanie odnośnie kwalifikacji zawodowych w nowym rozdaniu.

Czy osoba, która zrobi tytuł zawodowy rolnika na kursie i nie była ubezpieczona do tej pory w KRUS (nawet jako domownik) ma prawo ubiegać się o premię czy musi się ubezpieczyć i czekać 3 lata aby zrobić staż?

Opublikowano

Odnośnie kwalifikacji zawodowych, czy wystarczy tylko zaswiadczenie ze szkoly o ukonczeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego R.03 uprawniającego do przystapienia do egzaminu potwierdzajacego kwalifikacje w zawodzie ?
Czy konieczne jest jeszcze zdanie egzaminu?

Opublikowano

Z projektu rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie, które pojawiło się dzisiaj na stronie MRiRW.

A mógłbyś dać linka?

Odnośnie kwalifikacji zawodowych, czy wystarczy tylko zaswiadczenie ze szkoly o ukonczeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego R.03 uprawniającego do przystapienia do egzaminu potwierdzajacego kwalifikacje w zawodzie ?

Czy konieczne jest jeszcze zdanie egzaminu?

Musisz miieć też zdany egzamin. Jest to napisane w rozporządzeniu na str. 20 pkt 3.

Opublikowano

No właśnie słyszałem ze w starym prov możnabyło tak robić z tym młodym rolnikiem i modrnizacja. A teraz kogo nie pytam to inaczej gada wkońcu mogliby sie zdecydować. U mnie niestety nie było jeszcze szkolenia ale może zrobią.

Kazdy tylko pyta czy piszemy biznesplan na rolnika a konkretów to brak ale jak mi gośc powiedził oni tylko pisza a i tak pana jak coś potem beda ciagać

@lukaszgg możesz podac jakiś kontakt do siebie ??np gg na priva jak byłeś na szkoleniu chętnie bym z toba porozmawiał

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v