Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cebula440 możesz kupić 85 KM. Dexter00 najlepiej abyś nie miał przerwy w posiadaniu ziemi. 

przerwy nie bedzie bo umowa mi sie konczy z lutym a nową działkę już mam podpisaną. tylko czy agencja zgodzi sie na zmiane działek bo słyszalem ze mogą być problemy.

Opublikowano

Cześć :) Skończyłam studia zupełnie niezwiązane z rolnictwem, potrzebuję jednak uzupełnić swoje wykształcenie. Jaki będzie najprostszy sposób zdobycia wykształcenia rolniczego dla osoby z wykształceniem z zakresu nauk społecznych?

Studia podyplomowe? Czy lepszy kurs rolniczy w szkołach rolniczych lub centrach kształcenia ustawicznego?

W Twoim wypadku studia podyplomowe to najlepsza opcja a to z kilku powodów:

1) trwają rok, technikum policealne trwa 2 lata

2) na końcu nie ma egzminu panstwowego jak w przypadku technika, gdzie musisz zdobyć 75% z praktyki i 50% z teorii

3) w poprzednim naborze za wykształcenie wyższe (podyplomowe również) dostawało się 5 punktów a za średnie 4 punkty, teraz pewnie też to będzie zróżnicowane.

Opublikowano

Jak Ci sie uda w krusie opłacić 5 lat czy 3 już nie pamiętam jako domownik to wyjdzie na to samo - 5pkt, wg obecnej punktacji.

Opublikowano

freetaxi ma jeszcze jedno pytanie:

Chodzi mi o kurnik. Gdy otrzmałem gospodarstwo z całym zapleczem (z kurnikiem włącznie) to na kurnik obowiązywała umowa dzierżawy rodziców z osobą trzecią na określoną kwotę miesięcznego zobowiazania. I czy powinienem ja zawrzeć nową umowę z dzierżawcą i w moim biznesplanie MR wykazać taki dodatkowy dochód czy nie muszę? Czy stanowi to jakiś problem wrazie kontroli?

Opublikowano

Witam. Mam pytanie chociaz temat byl już napewno wałkowany jak to jest z współwłasnoscia czy posiadając ziemie na wspołwłasność mogę wydzierżawic cześć współwłasciciela? I czy takie coś przechodzi na MR bo teeraz troche kołomyja się zrobila i sam juz niewiem.

Opublikowano (edytowane)

Kolego akernolat nie musisz zglaszac umowy dzierzawy do geodezji. W Krusie wystarczy umowa dzierzawy i nakaz platniczy bo na nim sa wypisane hektary fizyczne i przeliczeniowe. Pozdrawiam

Edytowane przez rafkuci
Opublikowano

Witam . Mam pytanie kończe w czerwcu szkołę policealną o kierunku Technik Turystyki Wiejskiej , nie udało mi się zdać egzaminów zawodowych . Czy wystarczy tylko zaświadczenie że miałem takie przedmioty i ukończyłem je i świadectwo ukończenia szkoły policealnej TTW ( czy na świadectwie będzie napisane że ukończyłem o profilu Technik TW , do uzyskania o dotacje na młodego rolnika

Opublikowano

Kolego akernolat nie musisz zglaszac umowy dzierzawy do geodezji. W Krusie wystarczy umowa dzierzawy i nakaz platniczy bo na nim sa wypisane hektary fizyczne i przeliczeniowe. Pozdrawiam

a żeby wydać nakaz płatniczy to nie muszą zarejestrować tej dzierżawy?

Opublikowano

Witam . Mam pytanie kończe w czerwcu szkołę policealną o kierunku Technik Turystyki Wiejskiej , nie udało mi się zdać egzaminów zawodowych . Czy wystarczy tylko zaświadczenie że miałem takie przedmioty i ukończyłem je i świadectwo ukończenia szkoły policealnej TTW ( czy na świadectwie będzie napisane że ukończyłem o profilu Technik TW , do uzyskania o dotacje na młodego rolnika

Na świadectwie nie będzie nazwy zawodu, takowa figuruje tylko na świadectwie potwierdzającym kwalifikacje zawodowe, których niestety nie zdałeś 

Opublikowano (edytowane)

a żeby wydać nakaz płatniczy to nie muszą zarejestrować tej dzierżawy?

A nie mozesz wziac po prostu nakazu platniczego od wydzierzawiajacego? W Krusie go skopiuja i Ci oddadza bo ja tak robilem

Edytowane przez rafkuci
Opublikowano

Witam mam pytanie w biznes planie mam wpisane że za 10000 kupie 8 byczków do dalszej hodowli i jak na razie nie mieli do tego zastrzeżeń czy przejdzie to wogule przy rozpatrywaniu wniosku o płatność??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v