Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aaaaaa a mam pytanie bo ojciec mi chce wszystko przepisac a siejemy takie pola ze nie mamy umow i nie wiadomo kogo to jest. Ja tego na MR nie bede sial ale czy ojciec dalej sobie moze skladac to na doplaty i uprawic tam zboza itd.?

Opublikowano

Karta weryfikacji spełnienia w gospodarstwie rolnym standardów w zakresie ochrony środowiska, higieny i warunków utrzymania zwierząt powinna być wypełniona w momencie złożenia wniosku a na jej podstawie powinno być dołączone do wniosku „Oświadczenie wnioskodawcy w sprawie spełnienia standardów w zakresie ochrony środowiska, higieny i warunków utrzymania zwierząt w gospodarstwie”. Różnie z tym oświadczeniem było. Od osób, które prowadziły już gospodarstwo było wymagane. A od osób, które dopiero planowały przejęcie raczej nie

w ODR mowili, ze nalezy spelnic wszystkie te warunki, czyli calosc na TAK, a jesli nie spelnia sie wymagań to trzeba im sprostac w ciągu 3 lat od momentu uzyskaniania pomocy lub prowadzenia dzialalnosci rolniczej aby ubiegac sie o platnosci itp. Wiec teraz moje pytanie : mam wypełniona ta ankietę juz od dawna wszystko na TAK lub ND i co mi z niej skoro nie jest potwierdzina żadna kontrolą ani przez urzędnika - jeszce nie uzyskalem platnosci z tytulu MR .

Opublikowano

Mateusz jeśli dobrze zrozumiełem to ojciec będzie składał wniosek o dopłaty na jakieś inne działki, zupełnie "niezwiązane" z MR. To wtedy tak można. Kolego Paweł inspektorzy zapewne poproszą Cię o okazanie cheklisty w trakcie kontroli  Mniemam, że prowadziłeś gospodarstwo już w momencie składania wniosku o przyznanie pomocy.

Opublikowano

Mam nadzieję że będzie ok, przecież to normalne rodzice chcą jakiegoś zabezpieczenia... Nie ma współwłasności żadnej tylko to dożywocie...

A oni tam od razu przeglądją wniosek żeby w razie czego poprawić na miejscu??

przy skladaniu wniosku nikt nie bedzie Ci niczego sprawdzal, co dasz z załacznikow to wezmą, w BWI sprawdzaja tylko zgodnosc dokumentow ( z oryginałem) wiec warto wpierw zajsc do osoby prowadzacej wniosek, na pewno pomoże, mi pomogła:)

czyli przy skladaniu wniosku nie bedzie zadnych poprawek jedynie słowa  ''kompletnego i poprawnie uzupełnionego wniosku nie przyjmujemy''

Opublikowano

Nie ma osoby prowadzącej wniosek. Ona jest wytyczana w momencie gdy wniosek o płatność wpłynie. Np jak składaliśmy wnioski i biznesplan - wytyczano kogos do zweryfikowania. Potem już inna osoba będzie przy wniosku o płatność.

Opublikowano

Mateusz jeśli dobrze zrozumiełem to ojciec będzie składał wniosek o dopłaty na jakieś inne działki, zupełnie "niezwiązane" z MR. To wtedy tak można. Kolego Paweł inspektorzy zapewne poproszą Cię o okazanie cheklisty w trakcie kontroli  Mniemam, że prowadziłeś gospodarstwo już w momencie składania wniosku o przyznanie pomocy.

Własnie na tym polega ten paradoks ze zaczalem prowadzic ''samodzielnie '' gospodarstwo na 3 dni przed złożeniem wniosku o platnosc, a ze szkolen prowadzonych przez ODR wynikło, ze juz w dniu skladania wniosku o przyznanie przyznanie pomocy mialbym spelnic te warunki dotyczace wzajemnej zgodnosci ''checklisty'', widocznie moj ODR jak zwykle do przodu...

Opublikowano (edytowane)

Nie ma osoby prowadzącej wniosek. Ona jest wytyczana w momencie gdy wniosek o płatność wpłynie. Np jak składaliśmy wnioski i biznesplan - wytyczano kogos do zweryfikowania. Potem już inna osoba będzie przy wniosku o płatność.

przepraszam ( moje nie dopowiedzenie) nie miałem na mysli tego, że ta sama osoba bedzie sprawdzac zarowno wniosek o przyznanie pomocy i o platność, tylko to, że osoba prowadząca pierwszy wniosek  znająca już sprawę (np. PRG) moze udzielić odpowiedzi dotyczacych mozliwosci zmian ze strony wnioskodawcy we wniosku o przyznanie pomocy-biznesplan, a także bezinteresownie spojrzec na poprawnosc wniosku o platnosc, tak było u mnie

Edytowane przez pawel5314
Opublikowano

no ok to w poniedziałek wale do krusu sie ubezpieczyć i te zaświadczenie dostać to wystarczy akt notarialny i nakaz płatniczy ojca i mnie ubezpieczą ?

Nie tak szybko kolego :D Poczekasz sobie trochę, ja czekałem ponad miesiąc na decyzję i dopiero piszesz wniosek o zaświadczenie. Moja koleżanka pracuje w krusie to wczoraj od ręki załatwiła to zaświadczenie, a niektórzy czekali nawet tydzień... ;) W zaświadczeniu będzie od kiedy do kiedy byłeś ubezpieczony jako domownik i jesteś ubezpieczony jako rolnik/płatnik.

Ja tez miałem problem ze Służebnościom z babcia. CHCIELI Akt Zgonu lub żeby napisała ze rzeka się i nie ma nic wspólnego z prowadzeniem gos.cos w tym kontekście. Mi akurat babcia zmarła i dostarczyła Akt zgonu i OK. JA WNIOSEK O PLATNOSC ZLOZYLEM 24.10.2014 MIALEM PARP BŁĄD I ZLOZYLEM KOREKTE i 22.12.2014 dostałem przelew 100tys.pozdrawiam

Mógłbyś napisać mi jak to sformułowałeś dokładniej??

Opublikowano (edytowane)

Przez zatwierdzeniem nowego PROW-u, w jakimś bzdurnym artykule, rzuciło mi się w oczy(raczej omyłkowo), że podobno 70% deklarowanej powierzchni musi być na własność.

Teraz czy dobrze wnioskuję z tego co wyczytałem w nowym PROW-ie (70%minimalnej wielkości) na przykładzie takich biznesplanów:

1.Gospodarstwo 10,46ha-min 70% 7,32ha na własność, reszta dzierżawa.

2.Gospodarstwo 20ha - 7,32ha(70% min. wielkości)+12,68ha dzierżaw.

Edytowane przez Unexpected
Opublikowano (edytowane)

właśnie nie tak jak kolega pisał wyżej. Kolega @Unexpected ma racje (a przynajmniej ja tak to interpretuję) i tu cytat z farmera (pewnie taki sam jest w projekcie) 

Gospodarstwo wskazane w biznesplanie:

- ma powierzchnię użytków rolnych równą co najmniej średniej krajowej, a w przypadku gospodarstw położonych w województwie o średniej niższej niż krajowa – równą co najmniej średniej wojewódzkiej, oraz nie większą niż 300 ha;

- przynajmniej 70 proc. minimalnej wielkości, o której mowa w punkcie powyżej (część podstawowa gospodarstwa), stanowi przedmiot własności beneficjenta, użytkowania wieczystego lub dzierżawy z zasobu własności rolnej Skarbu Państwa lub JST (jednostki samorządu terytorialnego)

Z tym, że jeszcze nic nie wiadomo kiedy będzie nowy nabór, trzeba się uzbroić w cierpliwość i czekać na rozporządzenia ;)

Edytowane przez melon10641
Opublikowano

Co do terminu nie wiadomo nic. Minister Sawicki wypowiadał się publicznie, że najpierw zamkną stary a później wezmą się za nowy nabór. Koszty kwalifikowalne są póki co nie określone.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ma ktoś jakiś numer do Warszawy pod który zadzwonie i skieruja mnie do osoby prowadzacej mój wniosek o płatność? bo dzwonili do mnie przed świętami i chcieli dodatkowe dokumenty a rozmawiał z nimi tata i nie zapytał o numer. A teraz nie wiem czy to co podeslalem im wystarczy.

Opublikowano

witam, mam pytanko dostałem kase na konto 100 000 tyś i mogę sobie skorzystać pieniądze na obojętnie co ale w ciągu trzech lat coś musze kupić co mam w planie tak?

chodzi mi o to że nikt nie kontroluje czy trzymam te pieniądze cały czas na koncie aż dopoki coś nie kupie  ? rozumiecie mnie

Opublikowano

Pedro2  jestem ubezpieczony już 3 lata w krusie jako domownik to może sprawnie szybko załatwię to zaświadczenie i tak sie zastanawiam czy nie kupić im kawę jakaś lepsza żeby sie pospieszyli :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v