Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba trzeba w poniedziałek coś zamówić azotu bo to na taniej się nie zanosiB|

Opublikowano
Dnia 25.08.2021 o 21:05, Agrest napisał:

Dziś zakupiony nawóz jest pod przyszłe zbiory. I tu może być mega zdziwienie, bo budżet może się nie zbilansować. 

Ale kupujesz za zyski tegoroczne. Rok temu nawozy były tańsze a teraz zboża drogie. Jak zboża za rok wrócą na stare ceny to sie wyrówna.

Opublikowano (edytowane)

Ja tez już zakupił bo będą droższe.Tylko czy dowiążą bo co ludzie zamawiali w czerwcu to jeszcze nie dowieźli ale mają być ceny z tego dnia co zamówiłeś.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

Nie będą wystarczy spojrzeć co się dzieje wszędzie nie tylko w gospodarce, głupie drzewo 300% poszło.

Kto ma kasę to ma a pieniądz robi pieniądz.

Jak przyjdą dopłaty to na pewno stanieje.:D

Wszyscy zawsze jadą na rolnikach trzeba być o krok do przodu.Od myszy po cesarza wszyscy żyją z gospodarza.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
9 godzin temu, Ursus932 napisał:

Chyba trzeba w poniedziałek coś zamówić azotu bo to na taniej się nie zanosiB|

Mocznik już na świecie tanieje. Moim zdaniem rolnicy nie powinni kupować bo zaczną płacić zaliczki to cena kosmos będzie a tak niech trzymają a oni tego nie lubią. Kiedyś też prawie nikt nie kupował i sąsiedzi nabrali fosforanu po 3000 i polifoski po ponad 2 a reszta na wiosnę kupiła fosforan po 2 a polifoska 1.5

Opublikowano

Do stycznia raczej nie ztanieje. Rolnicy sami się nakręcili,a żeby to utrzymać wystarczy 10 zł na tonie co dwa tygodnie podnosić. Jest z czego brać, część plonów sprzedana, zaraz zaliczki dopłat i zobaczycie jak po nowym roku grupa azoty będzie się chwalić miljardowymi zyskami 😂 

Opublikowano

W produkcji azotowych nawozów jest wykorzystywany głównie gaz ziemny. W tym roku Rosja przykręcili kurek. Najniższe zapasy od kilku lat są a do zimy nie daleko. Logicznie myśląc to będzie drożeć a wiosną może trochę stanieć. Tyle w teorii. W praktyce mogą zrobić lockdown i się trochę cena cofnie. Na cuda bym nie liczył bo przy tej inflacji i słabej złotówce to polifoski już się raczej za 1600 netto nie kupi nigdy. 

Co ciekawe rsm i saletra cenowo się praktycznie wyrównały przeliczając na czysty składnik. Każdy chce rsm bo zawsze był tańszy. Zbiorników nastawiane a towaru nie ma. Cena nawozów azotowych w calosamochodowych ilościach potrafi się przeszło 100 zł netto różnic na tonie. Taniej można kupić gdzieś na.lokanlnym składzie gdzie jeszcze ceny nie podnieśli niż całe auto brać. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał:

@alfa Jaka pewność że azot stanieje? Po niedzieli miałem kupować saletrzak po 1350 8ton i teraz nie wiem kupować czy nie?

Wiesz pewności nigdy nie ma. Na światowych rynkach tanieje potwierdzil to mój znajomy z grupy azoty i tak rozmawialiśmy to mówi że jest szansa że i do nas dojdzie. Mówił też że jak rozmawia z klientami to dużo ludzi przy tych cenach na pół będą dawać ilości w tym roku. Ja znów mam krowiarzy na około to większość mówi że tylko saletrę rzuca na pierwszy pokos a pod kuku nic  i trawy też nic z npk. Ze jak rok nie dadzą nic się nie stanie. Znów dobru kolega co ma duży skład nawozów nie kazał kupować i mowi że my sami po dostaniu zaliczek napędzany cenę. Grupa azoty itp nie głupia jak coś idzie że nie wyrabiają produkować to cena w górę 2 razy w tyg a jak coś leży i nie ma gdzie magazynować no to albo trzeba cenę zostawić Lub obniżać. W momencie jak stoi to dają nawozy w komis dla sprzedawców i próbują za tyle co jest żeby oni sprzedali nie idzie to obniżają. 

Opublikowano

Dopóki zboża będą miały cenę zapomnijcie o tanich nawozach. Poza tym kurek z gazem przykręcony, cena wzrosła 0 100% i jest realna obawa, że gazu może braknąć( tak to jest, jak rządzący idioci drażnią głównego dostawcę). Przez różne zawirowania produkcja nawozów zmalała, niektórych nie można nawet zamówić.

Opublikowano (edytowane)

mamy najbliżęj do rosji a płacilismy najdrożęj i to czy rządził SLD ; AWS; PO ; PIS , takze lizanie d*py ruskim nigdy nie przyniosło rabatu , a ruscy grają na zwyżke cen .               Azdażąły się okresy przy  wyraznym spadku temperatur zimą że dla grupy azoty gazu brakowało , wszystko zależ od zimy .

Edytowane przez jarecki
  • Like 2
Opublikowano

I to jeden z przykładów jaki to węgiel mamy be i drogi. Tylko dlaczego jest na nim ponad 30 podatków, odpowiednie osoby zarabiają odpowiednie sumki, a łożysko zamiast 1000-1500 kosztuje 10000, młotek zamiast 15 zł kosztuje 80zl. Nie macie pojęcia ile kasy idzie w zawał, w maras, jest marnotrawione

Opublikowano
12 godzin temu, Tomek90 napisał:

Zobaczymy za parę miesięcy jak to będzie. W listopadzie zacznę się zastanawiać nad kupnem. 

Jak nie siejesz na jesieni to będziesz kupował w listopadzie , ja też rezygnuje z ozimin bo nawóz drogi , pewnie po zaliczkach szybko nie stanieje , może w lutym ? i tak nikt o zdrowych zmysłach nie będzie kupował tyle drogiego nawozu tylko ograniczy a to powinno doprowadzić do obniżek , tylko że teraz pułap cen jest duży i jeszcze podnoszą to obniżki będą nie zauważalne . Rezygnuje z Polidapu , Mocznika .

Opublikowano
22 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Jak nie siejesz na jesieni to będziesz kupował w listopadzie , ja też rezygnuje z ozimin bo nawóz drogi , pewnie po zaliczkach szybko nie stanieje , może w lutym ? i tak nikt o zdrowych zmysłach nie będzie kupował tyle drogiego nawozu tylko ograniczy a to powinno doprowadzić do obniżek , tylko że teraz pułap cen jest duży i jeszcze podnoszą to obniżki będą nie zauważalne . Rezygnuje z Polidapu , Mocznika .

Ja nie siejr nic na wiosnę 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Ja nie siejr nic na wiosnę 

Srały muchy będzie wiosna jak to mówią :)

Ja mam jedynie dylemat czy npk kupic i dac pod ozime czy nie. Na jare 0 npk jedynie azot 60-70N a na ozime 100-110 i wsio na 5-6klase az nadto.

Opublikowano

50-60 beczek gnojowicy świńskiej  (6700l) zamówione na jesień na łąki i wiosną nic już nic nie dostaną . Chyba że będzie możliwość dobrać gnojowicy to poprawie wiosna . Jak w tym roku było zamówione 13 ton nawozów tak w tym będzie max 5ton  azotu . I to chyba za dużo . Ale to będziemy zamawiać wiosna jak stanieje może . 

Opublikowano
11 godzin temu, jarecki napisał:

mamy najbliżęj do rosji a płacilismy najdrożęj i to czy rządził SLD ; AWS; PO ; PIS , takze lizanie d*py ruskim nigdy nie przyniosło rabatu , a ruscy grają na zwyżke cen .               Azdażąły się okresy przy  wyraznym spadku temperatur zimą że dla grupy azoty gazu brakowało , wszystko zależ od zimy .

nie chodzi mi o obecnych, ale o wszystkich po kolei od ćwierćwieku.

Opublikowano
11 godzin temu, jacek1296 napisał:

Dopóki zboża będą miały cenę zapomnijcie o tanich nawozach. Poza tym kurek z gazem przykręcony, cena wzrosła 0 100% i jest realna obawa, że gazu może braknąć( tak to jest, jak rządzący idioci drażnią głównego dostawcę). Przez różne zawirowania produkcja nawozów zmalała, niektórych nie można nawet zamówić.

Dopóki rolnicy będą kupować wszystko za każdą cenę, to zapomnijcie o tanich nawozach.

Opublikowano
1 godzinę temu, VonVegans napisał:

Tak apropos to po ile u was gnojowica?bo u mnie farmer za beczkę 28tys litrów rząda 500zl

U mnie za świńską 14 m³ 400 zł z rozlaniem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v