Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Ceny nawozu są zaporowe.... To spekulacja rynkiem który stanął na głowie.... Przecież to się nie sprzeda i tyle. To nie jest tak że chłop musi kupić.... Coś im się porobiło we łbach i tyle. 

Az Ci lajka dałem

Pytam dziś lokalnego sprzedawcę to twierdzi że i po tyle sprzeda a za chwilę proponuje 32t saletry po 2700 netto

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Ceny nawozu są zaporowe.... To spekulacja rynkiem który stanął na głowie.... Przecież to się nie sprzeda i tyle. 

Parę miesięcy temu nikt nie wierzył że mocznik może kosztować powyżej 2 tys, a saletra 1,6 tys. Przy 2 tys za saletrę wszyscy zarzekali się że nie kupią. Podobnie było przy cenach 2,2tys, 2,5 tys i 3 tys a i tak kupowali. Jak nie bedzie wyjścia to najwięksi krzykacze forumowi pójdą i grzecznie zapłacą za saletrę 4 tys. Tyle w temacie.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Ulman napisał:

Przeszło mi przez myśl że dali tak zaporowe warunki by celowo zatrzymać produkcję bo inaczej mogłoby zabraknąć gazu do ogrzewania chałup ich elektoratu. 

moim zdaniem trafna diagnoza,Sasin powołał sztab kryzysowy dwa dni temu,a teraz chyba następnego dnia ( wszystkiego nie wiemy) gwałtowne podwyżki nawozów. Po prostu rząd chce zaoszczędzić gaz. Fabryki,biura nie tylko jednorodzinne domki potrzebują ogrzewania. Bloki i wieś to raczej węgiel i PiS,wille gaz i po. Oczywiście upraszczam. To co może wypłynąć po tej wojnie gazowej to próba przejęcia Azotów przez Rosjan. Raz to im prawie się udało parę lat temu. W każdym bądź razie gdyby Unia zdjęła cła na azot z Rosji a my zostaniemy z gazem skroplonym drogim i w produkcji i transporcie,to Rosja potrafi tak obniżyć ceny azotu ,że wykończy nasze fabryki. Bo każdy kupi tańsze. Gałąź przemysłu pewnie podzieli los cukrowni,telekomunikacji,banków,monopoli alkoholowych,pianki tapicerskiej,ubezpieczeń ...itd

Opublikowano

Zwróćcie uwagę na to że ta podwyżka na 4500 za saletrę została wprowadzona tuż przed świętami kiedy to przecież handel i tak  stoi. Rolnicy w tym czasie więcej czasu spędzają na przemyślenia i mimo że jest teraz astronomiczna cena to lekko się do niej przezwyczają, a kiedy spadnie cena np. o 1000 zł to będzie się wydawać że to już tanio i handel może ruszy. Trochę śmiesznie to wygląda ale mi się tak poprostu wydaje że jest

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Jak się żrą na każdym kroku z Rosją to nie zdziwię się jak im (nam) w końcu porządnie dopi...lą. Nikt sie za nami nie wstawi bo wszyscy coś znaczacy w UE maja naszych debili serdecznie dosyć. I tak sie skończy machanie szabelką, tupanie nóżkami wstawanie z kolan i odzyskiwanie godności.   

• Like 14
Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Jak się żrą na każdym kroku z Rosją to nie zdziwię się jak im (nam) w końcu porządnie dopi...lą. Nikt sie za nami nie wstawi bo wszyscy coś znaczacy w UE maja naszych debili serdecznie dosyć. I tak sie skończy machanie szabelką, tupanie nóżkami wstawanie z kolan i odzyskiwanie godności.   

Wstać z kolan można ale ze wschodu na zachód i o reparacje upominać się trzeba, a nie na odwrót. Nam trzeba było robić jak dawniej interesy ze wschodem a nie szukać ekocudakow i cywilizacji zachodu. 

• Like 3
  • Sad 1
Opublikowano
Ulman napisał:

A wtedy opozycja przestanie płuc na Polskę i stać we własne gniazdo i zaczna lizać dupy UE by resztę za grosze przejęli w zamian za stanowiska dla nich i ich pociotków 😜?

• Like 4
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Rogas71 napisał:

A wtedy opozycja przestanie płuc na Polskę i stać we własne gniazdo i zaczna lizać d*py UE by resztę za grosze przejęli w zamian za stanowiska dla nich i ich pociotków 😜?

Ani jedni Ani drudzy, widać że  reset potrzebny i to mocny. Za dużo złodziejstwa i cwaniaków na każdym szczeblu i jebię ludzi na każdym kroku, jak z nawozami.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Rogas71 napisał:

A wtedy opozycja przestanie płuc na Polskę i stać we własne gniazdo i zaczna lizać d*py UE by resztę za grosze przejęli w zamian za stanowiska dla nich i ich pociotków 😜?

Ile masz dziś na wskaźniku paranoi?

• Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, Karol6130 napisał:

Wczoraj liczyłem koszt nawozu na trawę, dać skromnie to będzie 13000 na 7ha. 

Z tych traw zbiorę około 160 bel. Plus robocizna. 

Za tą kwotę kupię w tej chwili 180 bel siana. Tylko przywieźć. 

mogę Ci sprzedać.Transport gratis.hehe

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

1 minutę temu, Rogas71 napisał:

Ani jedni Ani drudzy, widać że  reset potrzebny i to mocny. Za dużo złodziejstwa i cwaniaków na każdym szczeblu i jebię ludzi na każdym kroku, jak z nawozami.

Jaka władza by nie była będzie tak samo korporacje rządzą światem a politycy siedzą w ich kieszeni i kto by nie był przy władzy będzie im sprzyjał rolnicy sami się proszą by dostać się do niewoli

Opublikowano
35 minut temu, soltys48 napisał:

Az Ci lajka dałem

Pytam dziś lokalnego sprzedawcę to twierdzi że i po tyle sprzeda a za chwilę proponuje 32t saletry po 2700 netto

Sołtys mówiłem ci po co kupowałeś taki drogi siewnik jak nawozów nie będzie 😛

Opublikowano

Najlepsze to ze "typowa nawozówka" chodzi mi o kredyt  dobry plon czy jakoś tak to sie zwie wynosi jak dobrze kojarze1500zl/ha jeszcze rok temu kupując w dobrym czasie nawóz wystarczyło na wieloskładnik azot i opryski na ha np pszenicy w średniej intensywnosci nawożenia i ochrony dziś nie wystarczy na azot

Opublikowano

ulman....wyobraź sobie,kończysz studia,nie masz pieniędzy ( to nie grzech), mieszkasz z żoną i dzieckiem w akademiku bo nie masz gdzie się podziać. Dostajesz pieniądze od podejrzanego typa,wynajmujesz całe piętro w Mariocie. Teraz pomyśl czy Polska może mieć samodzielną politykę czy jest w strefie zgniotu między Europą i Rosją. Jesteśmy tylko przedmiotem i kolonią mocarstw. I nie należy obrażać innych Polaków choćby mieli inne poglądy. Zawsze chodziło naszym okupantą byśmy wzajemnie się żarli( Bismarck)

• Like 6
Opublikowano
37 minut temu, soltys48 napisał:

Az Ci lajka dałem

A ja kupiłem  po starej cenie azotu i się trza będzie na dwa lata tym dzielić i tyle... Nie kupię powyżej 2 tys i tyle... Idę w ekologię i mam wywalone na te ceny..... 

Opublikowano
4 godziny temu, HF86 napisał:

kto by się spodziewał że największy handel nawozami na wigilię przypadnie 🤭

I ile te przedstawiciele, dystrybucja i producenci życzeń zbiorą 🙉

".......synów" na pewno zebrali , hehe

Opublikowano
3 minuty temu, Andrzej44 napisał:

Teraz pomyśl czy Polska może mieć samodzielną politykę czy jest w strefie zgniotu między Europą i Rosją. Jesteśmy tylko przedmiotem i kolonią mocarstw. I nie należy obrażać innych Polaków choćby mieli inne poglądy. Zawsze chodziło naszym okupantą byśmy wzajemnie się żarli( Bismarck)

Tak może mieć samodzielna politykę i to właśnie dlatego że jest w tej strefie.  A nawet powinniśmy mieć taką politykę i to nastawioną na wielu przyjaciół a nie wielu wrogów. 

Jeżeli obecnie panujących uznamy za okupanta, to owszem chodzi im tylko o to, abyśmy się opluwali.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Pafnucy napisał:

I nastał koniec... 

Początek trzepania  kasy za nic nie robienie.... Dopłaty zgarnę większe i do bydła wpadnie bo się zostawi z 15 mamek i tyle.... Na 35 ha bez nawozu przepykam spokojnie z 30-40 szt bydła  .... 😋 Trza być elastycznym i się dopasować do tego co dają.... 🤔

Do dopłaty mam tera 44,2 ha więc spoko kaska będzie.... Syn niech walczy ja zlewam 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
5 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Rodzice mogą cofnąć zapis gospodarstwa jak udowodnią że źle gospodarze? Nie wiem czy mnie tylko straszą ale nie kupiłem nic nawozu bo akurat remont domu wleciał i kupno auta 

Mogą bez większego problemu. Poczytaj w necie a galana  nie słuchaj bo on zyje w innej rzeczywistości. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v