Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, Strongman napisał:

Weż nie syp ta sama orka ten sam siew te same opryski i nie daj nawozu.

No właśnie, są koszty stałe przy uprawach z których nie można zejść, także nawóz stanowi tylko niewielki % kosztów. U mnie we wsi też jest gość który uważa że sianie nawozu to głupota bo za te pieniądze on woli sobie dokupić zboża. Ale jakby wysiał chociaż te 300kg nawozu to jaki by miał przyrost plonu, wróciłoby się z nawiązką 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

A u mnie co świnie trzymają i im zawsze swego zboża starcza do nowego roku to walą grubo ponad 250kg czystego n bo wolą mieć swoje niż latać i szukać kto im sprzeda.Łatwiej kupić nawóz niż zboże a i na polu ładnie..

Ja mam ekologie ale tylko na łąkach, przewalać ziemi nie trzeba a oni i tak urosną słabsze ale będą może gorszej jakości trawa ale dopłata duża a tez mam sporo ha i mi starcza z jednego roku na dwa.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Też mam info ze źródła że taniej nie będzie tylko drożej, także porównuję cenniki i zamawiam 

Opublikowano
27 minut temu, MarcinNH napisał:

Też mam info ze źródła że taniej nie będzie tylko drożej, także porównuję cenniki i zamawiam 

polidap czy azoty już są tak drogie że lepiej nie kupować na zapas , tylko ewentualnie na bieżąco . Ile jeszcze mogą zdrożeć ? Już był taki rok , i to nie tak dawno że , polidap również kosztował 2500 - 2800 zł wiosną i latem , a na jesień cena zrobiła się 1800-2000 . Rozumie gdyby cena nawozów była niższa  , to można kupować , ale teraz ? z wysokiego pułapu ewentualnie już wiele nie zdrożeje a taniej , również może być .

• Like 6
Opublikowano
41 minut temu, Strongman napisał:

A u mnie co świnie trzymają i im zawsze swego zboża starcza do nowego roku to walą grubo ponad 250kg czystego n bo wolą mieć swoje niż latać i szukać kto im sprzeda.Łatwiej kupić nawóz niż zboże a i na polu ładnie..

Ja mam ekologie ale tylko na łąkach, przewalać ziemi nie trzeba a oni i tak urosną słabsze ale będą może gorszej jakości trawa ale dopłata duża a tez mam sporo ha i mi starcza z jednego roku na dwa.

250kg czystego azotu 🙆‍♂️? Chyba za bogato trochę.

Opublikowano (edytowane)

Sypią tyle ale skracanie dopilnowane i kilku krotne i niskie odmiany, chyba takiemu lepiej mieć swoje jak trzeba paszy niż potem latać i  szukać kto sprzeda bo sprzedający może trzymać ze będzie drożej a tu trzeba teraz.Czasem jak nie sypie to od razu w żniwa dokupują.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Panowie trzeba zjechać do 150kg/ha NPK 8-20-30  i 2 x 200kg/ha saletry pod pszenice i śmiem twierdzić, że z dobrym przebiegiem pogody na rozsądnej glebie 7t+ jest osiągalne przy średniej ochronie grzybowej 

• Like 2
Opublikowano

Sam widzę po sobie, że 90% to pogoda chociaż gleba 2-3 klasa. Rok temu dawałem minimalnie dawki nawozu pod qq. 290kg npku w podsiewacz i 300kg superstartu i plony były piękne ponad 15t tylko dlatego, że korzystnie się opady rozłożyły a parę lat wstecz z większym nawożeniem po 11.5-13t średnio dawało.

Opublikowano

dokładnie tymbardziej na słabszych glebach decydującym czynnikiem jest rozkład opadów i jego ilość, ten rok jak na razie jest super dla słabych gleb tylko odrobine cieplej by mogło być

• Like 2
Opublikowano

Możecie mówić co chcecie, ale jeżeli ktoś ma ziemie utrzymane w kulturze - wapnowane, wygnojone, stosuje kizeryty, polifoski itp, itd, ma fajny płodozmian, to można dawki N obcinać i pomimo tego osiągać fajne plony

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

przelatuje ale pomyśl co było by jakby nie miało co przelecieć :) osobiście u mnie już nawet w tym roku rzepak więdł na V klasie placowo ale w porę spadł deszcz

u mnie rzepak wysoki nawet na słabej glebie wystrzelił po opadach, pogoda sprzyja rzepak piękny, trawa rośnie zboża rosną, kukurydza stęka no cóż i troszkę się martwię bo nie widać pogody na suszenie siana :(

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano
Przed chwilą, ZELKOW napisał:

U mnie na 5kl rzepak i tak niziutki, co z tego że 35l kwiecień i 50l maj jak to przelatuje jak przez sito

O tym mowa, trzeba mądrze kosztami operować i zamiarami na plon.

Opublikowano

U mnie azotu raczej nie zmniejsze bo biorę od kilku lat cały samochód rsm 26 i to raczej rozlewam do 0 . Gdyby mi przyszło kupić 20 ton u okolicznych , to by mnie skasowali więcej niż biorę przez dużą firmę 25 ton i rsm jedzie bezpośrednio z fabryki do mnie . A nawóz NPK to się zobaczy jak wyjdą próby glebowe , które się pobierze zaraz po żniwach . Nie wykluczam że tam gdzie będą składniki w miarę w normie to będzie uprawa na samym azocie (rsm) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v