Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, szabelka napisał:

Tacy jesteście cwani bo macie hektary i żyjecie z pola a co ja mam powiedzieć krowom że w tym roku jecie połowę mniej? Prawda jest taka że jak nie posiejesz to pierwszy krok do bankructwa 

heh to trzeba jak niektórzy u mnie, cały sezon łąka, zima siano i zboże i byle do wiosny, 4-6k od sztuki w zależności co się ma w oborze i większy zysk niż taki co próbuje utrzymać ponad 10k od sztuki. a samego siana jest od groma, co prawda te garażowane po 30pln za balota z sipmy 120 to średnio wierzę ale mimo wszystko.

a nawozy chyba nie potanieją, zaczyna się spirala, dzisiaj u nas młyny 1kg mąki o złotówkę podnieśli to w sklepie pewnie będzie o 1,5

Edytowane przez Takeda
Opublikowano

Czyli normalnie. Zawsze najtańszy azot był w moczniku i rsm.

Najdrożej w saletrzaku

Opublikowano
2 godziny temu, szabelka napisał:

Tacy jesteście cwani bo macie hektary i żyjecie z pola a co ja mam powiedzieć krowom że w tym roku jecie połowę mniej? Prawda jest taka że jak nie posiejesz to pierwszy krok do bankructwa 

no nie tak. sprzedajesz połowę krów i dajesz jeść tyle ile trzeba. mało tego. gdyby większość szła w tą stronę, to ceny za mleko też by wzrosły.

efekt. mniej pracy, więcej zdrowia i kasy.

1 minutę temu, karolr2 napisał:

saletrzak 2200zl tona 

gdzie to po tyle i przy jakiej ilości?

Opublikowano
19 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Tak se liczę ile azotu potrzebuje jeszcze kupić i o dziwo najtaniej mnie wychodzi mocznik i Rsm  a najdrożej Saletrzak . I o co tu chodzi ? Na druga dawkę 70/80N , mocznik nigdy nie stosowałem w drugiej dawce ? 

Robiłem sobie taki mały test siejąc drugą dawkę saletra saletrzak i mocznik to najlepszy efekt wizualnie był po saletrzaku w tym roku zrobię powtórkę tylko mocznik zastosuje wcześniej  niz saletre i saletrzak 

Opublikowano
Przed chwilą, michalcium napisał:

Robiłem sobie taki mały test siejąc drugą dawkę saletra saletrzak i mocznik to najlepszy efekt wizualnie był po saletrzaku w tym roku zrobię powtórkę tylko mocznik zastosuje wcześniej  niz saletre i saletrzak 

A kupiłeś już? 😂

Opublikowano

Kontak przez fb . Kiedyś przysłał mi ofertę na emeila na npk z odbiorem w Młaszewiczach i teraz napisał znowu jak chcesz  to dopytam dokładnie 

6 minut temu, pafnucy napisał:

no nie tak. sprzedajesz połowę krów i dajesz jeść tyle ile trzeba. mało tego. gdyby większość szła w tą stronę, to ceny za mleko też by wzrosły.

efekt. mniej pracy, więcej zdrowia i kasy.

gdzie to po tyle i przy jakiej ilości?

Opublikowano
4 minuty temu, michalcium napisał:

Nie miałeś problemów z dojrzewaniem po mocznik ? A plon w wszystkich wypadkach taki sam ? 

Opublikowano
6 minut temu, karolr2 napisał:

Kontak przez fb . Kiedyś przysłał mi ofertę na emeila na npk z odbiorem w Młaszewiczach i teraz napisał znowu jak chcesz  to dopytam dokładnie 

tylko ciekaw jestem co i gdzie. jakoś tanio

Opublikowano
3 godziny temu, Krzysiukov napisał:

Chyba najbardziej niepewnie czują się Ci co mają kredyty bo nie wiadomo w jakim kierunku to wszystko pójdzie ;/

Zależy o jakim kredycie mówimy , ja jeśli kupuje jakieś maszyny to zawsze na finansowanie fabryczne , i można się inflacją nie przejmować . Tak kupowałem kombajn zbożowy , gdzie przy kredycie na 4 lata kosztów całkowitych mam 11tysięcy (prowizja) od sumy 470.000 brutto . Teraz od ciągnika 170.000 kosztów mam nie całe 5.000 .  I to już nie podlega żadnej inflacji . Chociaż teraz jak brałem ciągnik to już za bardzo nie chcieli pójść na takie finansowanie bo podobno bank musi dokładać do interesu , ale umowe finansowania miałem podpisaną w maju i trochę z bólem ale przeszło

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Nie miałeś problemów z dojrzewaniem po mocznik ? A plon w wszystkich wypadkach taki sam ? 

Niestety żniwa były jakie były i nie było czasu ciąć oddzielnie  i ważyć dlatego napisałem że wizualnie bylo najlepiej po saletrzaku taki trochę połowiczny test w te żniwa wszystkie pszenice doszły równo ze względu na 2 fale upałów 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Agrest napisał:

Odbierałem dziś fakturę

kurcze, pozazdrościłem Tobie i się zastanawiam czy nie kupić teraz Ultry 8 po 2700🤭

Edytowane przez tytanowyJanusz
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Ja miałem problem po moczniku na 2 dawkę w pszenżycie poszło 200 kg. łan był piękny kłosy duże ale po silnych opadach wszystko czerniało , kłosy ,   słoma , plon 4 tony przy 150 N czystego . Wydaje mi się że mocznik to tylko pod korzeń lub nalistnie .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

kurcze, pozazdrościłem Tobie i się zastanawiam czy nie kupić teraz Ultry 8 po 2700🤭

Taniej jak moja polifoska. Bo 2% azotu więcej czyli około 150  do 200zł w zależności w jakim nawozie liczyć.

😁😁😁

Opublikowano
32 minuty temu, Zdzinio napisał:

U mnie w okolicy nawet gospodarstwo 2000 ha daje mocznik na drugą dawkę,  ja w tym roku pierwszy raz będę dawał.

30 minut temu, mysza103 napisał:

Przecież w rsm też 50% czy nawet więcej w rsm26+s jest mocznika i jakoś nikt nie mówi że mocznik zły . 

Mnie też skusił bo ma 46 N , przy moczniku pełna ochrona grzybowa bo on hoduje grzyba .

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, as2002 napisał:

Myślę że musza coś zrobić, światowa drożyzna może doprowadzić do tego że ludzie wszędzie zaczną manifestować, a widać że już mają dość.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Oburzenie cenami jest i jest słuszne. Jednak na chłodno należy usiąść z kartką i ołówkiem w ręku. Wszystko jest tak skalkulowane że będziemy mieć większy obrót ale ewentualne zyski będą podobne jak przy poprzednich poziomach cen.

Niech każdy rozpisze sobie nawożenie I ochronę po teraźniejszych cenach. Doliczy wzrost podatku rolnego, wzrost cen paliwa...

Po drugiej stronie uzyskiwany plon po dzisiejszych cenach.

To samo dla ubiegłorocznych poziomów cenowych

Podzielcie się wynikiem finansowym. Mi wychodzi constans. Gdzie było 2tys tam jest 2 tys, gdzie 3 tam 3 itd.

Tylko nie wyskakujcie że pszenica może być po 700. Może, ale nic na to nie wskazuje, jak i na obniżki środków produkcji.

Tęgie głowy trzymają nas za mordę i kalkulują żebyśmy nie zarobili za dużo.

Tylko nie wziąłeś pod uwagę jednego istotnego czynnika jakim jest pogoda. A do puki nie mamy zboża w magazynie, to możemy mieć nadzieję, że nasze założenia się sprawdzą.  I  niestety  może się okazać, że tych powiększonych nakładów możemy nie odzyskać w całości nie mówiąc o dochodzie. 

Tylko nie piszcie, od czego są ubezpieczenia, wszyscy doskonale wiedzą jak działają TU.

• Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v