Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, MULLAR83 napisał:

Ja wam powiem że i tak ten nawóz trzeba będzie kupić i jeżeli cena w żniwa się utrzyma na obecnym poziomie i wydajności z hektara to jakoś przeżyję ale kto mi zagwarantuje że nie wystąpi susza czy inny kataklizm. Ja też biore nawóz w kredyt i puki ceny nawozów znajdowały się na wysokości dopłat to było jakieś tam zabezpieczenie ale jak będzie w obecnej sytuacji

Inwestycja w ciemno można i nic nie zebrać a kasę utopić tylko mało kto to bierze pod uwagę .

Opublikowano
1 godzinę temu, Rrolniik napisał:

Jak pisałem wcześniej w sklepie mówił sprzedawca że w hurcie od 20 do 60 % w górę i hurtownie zawalone towarem i trzymają żeby ceny windować.

o to właśnie chodzi żeby gotówkę z rynku ściągnąć, czy to przez podwyższenie stóp procentowych, drogie paliwo, nawozy itp.

Stopy procentowe i tak jeszcze nie są na takim poziomie jak przed rokiem jeszcze 

Opublikowano (edytowane)

Tak potaniało że dzwonię od połowy września do agrochemu o rsm i ciągle nie ma tylko cena się zmienia a mam od nich zbiornik na wynajem. Miał być w tym tygodniu po ok 2200 ale widzę na stronie że "staniał" Na 2430. A gaz w dół. 

Edytowane przez staszek87
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, GRZES1545 napisał:

Czyli nagonki ciąg dalszy😎

dopłaty ruszyły to trzeba frajerów z kasy wycyckać.

6 minut temu, XTRO napisał:

Stopy procentowe i tak jeszcze nie są na takim poziomie jak przed rokiem jeszcze 

tak, ale zbyt mocno nie mogą podnosić bo wyborów nie wygrają xD

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Andpol napisał:

Dla roślin zamawiałem w piątek ambrosio 5 l po 559zł. a dziś już 728zł. chyba wszystkie środki jebną w górę?

O kurrczaki, wczoraj w lokalnym brałem po 450

Opublikowano

A ktoś im kazał brać.?

piszecie o kolejnych podwyżkach. A co mają robić. każda obniżka choćby o 10 zł spowoduje zatrzymanie tego owczego pędu. A zaliczki ciepłe samo na konta spływają. 

Opublikowano (edytowane)

Nie każdy ma kredyt ale każdy ma pieniądze w portfelu.  Co z tego, że zapłacę mniej za kredyt (ciut mniej) jak wszystko inne kosztuje mnie drożej? 
I dla wyjaśnienia nie mówię o skoku z 0,5 na 10 procent ale gdyby u nas stopy przed pandemią trzymałyby się na ok 3 % dzisiaj nie byłoby takiej inflacji. Ludzie nie pozbywaliby się gotówki tylko trzymali to na lokatach albo nawet i w skarpecie. Teraz lepiej pozbyć się kasy i wziąć kredyt bo za rok czy dwa to możemy kupić przysłowiową czapkę śliwek. 

Edytowane przez melon10641
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rrolniik napisał:

dopłaty ruszyły to trzeba frajerów z kasy wycyckać.

tak, ale zbyt mocno nie mogą podnosić bo wyborów nie wygrają xD

Stopy procentowe już idą do góry, w tamtym roku sporo spadły więc wróci do normy lub może być nawet drożej.

Kredyt to nic złego, trzeba  tylko umieć liczyć aby nie przeliczyć swoich dochodów. 

55 minut temu, Szymi40 napisał:

Powiedz to tym co maja   kredyty.

Ostatnio raty się zmniejszaly więc musi wrócić do normy, a stopy procentowe już ida do góry by inflację zatrzymać.

Opublikowano

Saletra 2800-3000 

Saletrzak 2500-2750

Mocznik 3600-3900

Rsm 32 2800

Sól potasowa 2400-2700

Korn Kali 2100-2300

Polifoska 6 2700-2800

Polifoska 5 2500

Ceny z trzech punktów. Centralna Wielkopolska.

Trzoda 3,50 + VAT (poza strefą)

Maciory 1,20 +VAT (poza strefą)

Pytanie. Ile trzeba sprzedać tuczników żeby kupić tonę saletry?

• Like 2
Opublikowano
22 minuty temu, biznesmen95 napisał:

Saletra 2800-3000 

Saletrzak 2500-2750

Mocznik 3600-3900

Rsm 32 2800

Sól potasowa 2400-2700

Korn Kali 2100-2300

Polifoska 6 2700-2800

Polifoska 5 2500

Ceny z trzech punktów. Centralna Wielkopolska.

Trzoda 3,50 + VAT (poza strefą)

Maciory 1,20 +VAT (poza strefą)

Pytanie. Ile trzeba sprzedać tuczników żeby kupić tonę saletry?

Za tanie jeszcze nawozy x 2 tak by było ładniej .

Opublikowano

Byłem wczoraj na lokalnym składzie i zakupiłem nawóz ale wapniowy po 400 zł tona , kto miał kupić NPK to już kupił , Polifoski po parę worków szło , ma Tarnogran PK po 1800 zł , azotowe są nikt nie kupuje i tak to wygląda i po zaliczkach ludzie raczej wg. mnie w tym roku nie ruszą , 1 czy 2 lata można nie dawać nawozu i tak coś urośnie . Azot na wiosnę to wtedy brać jak prognozy cen zbóż na żniwa będą po 1000 zł za np. pszenżyto czy jęczmień , pszenica raczej jeszcze sezon będzie droga a w tym sezonie to jak patrzeć co na giełdach światowych się dzieje to na przednówku i 1500 zł może być .

Opublikowano
Norman napisał:

Ceny śor na wiosnę 2020 spadły 5-30% np mondatak z 370 na 260 zł - 5l goltix z 600-650 na 450 zł -5l, także teraz powrót do starych cen z powiecmy +.

Odnośnie prochlorazu, to jego cena w ostatnich latach oscylowała w ok. 230 - 250 zł/5l. Dwa lata temu poszła w eter jakaś fama że prochl. będzie wycofany i zrobiło się parcie na zakupy tego, więc przedsiębiorczy rodacy od razu zaczęli windować ceny 😋

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v