Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ale ten wzbogacony ten fosdar 40 to lipa, on ma słabo rozpuszczalność i w siewniku mieszadło jak by kamienie mieliło ja tez myślałem ze dobry ale

jak by tak go dłużej poużywał to zaraz dziura by się wytarła w siewniku.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
35 minut temu, yacenty napisał:

i co z tego że zawiera? 20 lat tnę słomę, sypie po 350-400kg poli6 i zasobności mam średnie

Ja znam takich co cały czas sprzedawali bo firma przyjedzie z beluje i zabierze do produkcji pieczarek i juz nic się nie chce rodzić chodź wapno dawane sypkie rozsiewaczem rcw i polifoska ale tez gnoju czy podkładu to nie widziało dawno więc słoma daje dużo jakbyś nie ciał to byś miał jeszcze mniejsze zasobności.

Jak to u nas mówią ze sprzedawanie słomy to gospodarka grabiżowa

Tak ten superfosfat p19 32s z Siarkopolu.

Opublikowano
yacenty napisał:

i co z tego że zawiera? 20 lat tnę słomę, sypie po 350-400kg poli6 i zasobności mam średnie

bo słoma to tyle daje.... nie ma jak obornik, gnojowica lub inne takie rzeczy

Opublikowano

CIUT obornika to ile na ha?

I co tu porownywać 4t slomy do 40 ton obornika czy to nie zwariowane🙆‍♂️ 

Ja u siebie robiłem test na działce polowa cięta słomą połowa nie, jak myślicie gdzie  był lepszy plon? Co prawda ziemia była  słaba zasobności niskie ale wiem że pocieta słomą u na to poplon jest na plus w mojej ziemi👍

Opublikowano
alfa napisał:

13 godzin temu, Uszek1988 napisał:

Wczoraj na urlopie jechałem trasą Mikołajki -Węgorzowo to jeszcze stoją ogromne połacie nie skoszonego żyta,owsa i miejscami pszenicy. A tak w nawiasie w życiu nie widziałem takich pagurkowatych pól-szacun dla uprawiających:)

Ale pięknie u nas za to. 

Zdecydowanie tak pierwszy raz jestem na waszym terenie i bardzo mi się podoba.

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Ja u siebie robiłem test na działce polowa cięta słomą połowa nie, jak myślicie gdzie  był lepszy plon? Co prawda ziemia była  słaba zasobności niskie ale wiem że pocieta słomą u na to poplon jest na plus w mojej ziemi👍

podejrzewam że dużą zasługą jest tutaj DOBRY poplon a nie ciut suchej sieczki, a dobry poplon to nie jest rzucenie pod brony owsa😄. tak się wszyscy tutaj spuszczają że zabieranie słomy z pola to okradanie z go ze składników a to tym czasem kropla w morzu jeśli chodzi o potrzeby, Agrest też od dawna zostawia słomę na polu i pisał że nie ma fajerwerków

Opublikowano

U mnie dopiero po zostawianiu kilka lat z rzędu słomy z kukurydzy plony rosną z roku na rok po gospodarce rabunkowej i latach zaniedbań. Niezależnie od pogody co roku systematycznie plony rosną na klasach 1-3

• Like 3
Opublikowano
21 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Na pelecie.

Pellet z czego? Ewentualnie ile dawać samych kup?

Jakie nawozy stosujecie pod qq przy dawce 30-40t obornika bydlęcego? Klasa 3, zasobności wysokie i bardzo wysokie.

Opublikowano
24 minuty temu, Mecha napisał:

Jakie nawozy stosujecie pod qq przy dawce 30-40t obornika bydlęcego? Klasa 3, zasobności wysokie i bardzo wysokie.

250 kg polidap , 300 kg Korn kali  i około 300 mocznika 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

250 kg polidap , 300 kg Korn kali  i około 300 mocznika 

Wolę osobno sól przedsiewnie dać i osobno kizeryt, stosuję rsm ale jeszcze zobaczę. Myślę kizeryt + polidap w podsiewacz ale maszyna wysiewa max 300kg na ha.

Opublikowano

U mnie polidap idzie przedsiewnie , niestety siewnik bez podsiewacza

Opublikowano
2 godziny temu, Mecha napisał:

Polidap 150kg mocznik 250 i sól lub npk 7-20-30 około 200kg. Ziemi klasy 5 rzadko 4 a jest i 6. Jak są opady kukurydza jak las 

Opublikowano
dejmian90 napisał:

Kupował ktoś z was ostatnio Saletrosan 26 lub 30? Zastanawiam się czy nie kupić już na przyszły sezon bo planuje dać go w dawce 300 kg/ha.

Saletrosan 30 nie na każdym składzie jest dostępny, jeśli możesz sobie pozwolić na zamrożenie gotówki to ja na Twoim miejscu bym brał, chociaż połowe tego co potrzebujesz jeśli boisz się że stracisz kupując teraz

Opublikowano
5 minut temu, Dzikusss napisał:

Słyszałem że ciut więcej to 100 ton na hektar ale wtedy się nie daje żadnych npk wielosklanika pod korzeń aby azot lokalny skład  saletra 1490brutto npk piast 2100

Słuch Masz dobry😉

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v