Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dość chłodny marzec i początek kwietnia, może na rzepak wystarczy tylko ochrona grzybowa bez regulacji?

Opublikowano
Przed chwilą, disel16v napisał:

Jeżeli zrobimy zabieg dosyć wcześnie tym kochanym Toprexem to można dać 0.35l nawet... Później wjechać na zielony pąk i automatycznie przeciągnąć zabieg na płatek. Miało by to sens?

Ja mam środki zakupione na 0.5 l dawki.

Ja bym wjechal na ped 7-8 cm i w przypadku dawki 0.35 poleciał za 2 tyg samym tebu

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Mikua napisał:

A coś podobnego do Toprexu aby zrobić mixa na 1 ha ? mam 3 ha i tak średnio kupować 2 L z czego poł litra zostanie 

Jest suprax , zamiennik toprexa ale ciężko znaleźć użytkowników tego wynalazku . A jak nie to solo difenakonazol + coś sobie dodaj. Aczkolwiek nie wiem czy Ci się opłaca tak kombinować dla 3 ha 🤪

Edytowane przez disel16v
Opublikowano

Jest sens dawać rsm drugi raz jak następny tydz chłodny i deszczowy pierwsza dawka była 10 dni temu.Mam też toprex i syrius 250ew i jeszcze nie wiem co zastosuje z inazumą, na płatka to też jeszcze trochę czasu jest. 

Opublikowano
10 minut temu, Kubawww napisał:

Ja bym wjechal na ped 7-8 cm i w przypadku dawki 0.35 poleciał za 2 tyg samym tebu

Dobrze to brzmi. Dać pełna dawkę tebu + odżywki i później jedno zabiegowa ochrona na płatek. Między czasie na pąk lub w okolicach i tak trzeba będzie wjechać na szkodnika więc pasowało by jak ulał . O ile można przewidywać w ten sposób przyszłość chociaż szkodniki w rzepaku są tak pewne jak podatki w PL i śmierć 🤪

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Zapracowany napisał:

Dość chłodny marzec i początek kwietnia, może na rzepak wystarczy tylko ochrona grzybowa bez regulacji?

Ta potocznie zwana regulacja bardziej jest stosowana  z zamairem pobudzenia bocznych pędów tak mi sie wydaje :)

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, sybiuszek24 napisał:

Jest sens dawać rsm drugi raz jak następny tydz chłodny i deszczowy pierwsza dawka była 10 dni temu.Mam też toprex i syrius 250ew i jeszcze nie wiem co zastosuje z inazumą, na płatka to też jeszcze trochę czasu jest. 

w teorii miałem dać jutro, ale odpuszczam - ten tydzien cały dzien 4 noc -4.

dam po 20 marca i tez bedzie

Opublikowano (edytowane)

0,35 toprexu nie odważył bym się ,syngenta zwariowała , takim posunięciem udowadniają że są kiepscy, bo sami nie wiedza jaka dawką

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Panowie pytanie trochę wybiegające do przodu. Jaki insektycyd przy oprysku na opadanie płatka. W grę wchodzi Mospilan, Inazuma i Proteus. Na 99 % to będzie ostatni wjazd w rzepak o ile nie będzie jakiś szczególnych niespodzianek. Mospilan mam w domu. Pozostałe ewentualnie trzeba kupić i chyba już czas zamawiać bo różnie jest z tym w tym roku. By nie było jak np. z mocznikiem.

Opublikowano

ok. jeszcze pytanie. Większość zamawiam w PAKOS bo mają chyba najniższe ceny. Proszę o ewentualną opinię bo może się mylę a chętnie skorzystam z Waszych doświadczeń.

Opublikowano
4 minuty temu, monstrer napisał:

ok. jeszcze pytanie. Większość zamawiam w PAKOS bo mają chyba najniższe ceny. Proszę o ewentualną opinię bo może się mylę a chętnie skorzystam z Waszych doświadczeń.

Sprawdzaj przed zakupem ceny w kazdym sklepie i tyle czasem w sklepie internetowym produkt był 20 zl droższy, jak u lokalnego.  

3 minuty temu, monstrer napisał:

Podobnie jest z mocznikiem przynajmniej u mnie. W 90% punktów nie ma, a w jeden ma do bólu trochę ponad 1600 za tonę ...brałem tydzień temu.

I kto wie po co to kupowac??

Widzialem już na yt chyba nawozy eu, ze maja wypuscic wersje dolistna mocznika (gotowy rozpuszczony mocznik), ale chlopek uslyszy w  agrobiznesie i już leci, a pośrednicy sie ciesza.

Opublikowano

dlatego pytam o tą hurtownię czy ktoś tam kupuje i jakie ma odczucia. A ceny sprawdzam ale pochodzę z terenu sadowniczego (Sandomierz) i jest różnie i czasem po prostu czegoś nie ma. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v