Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, yacenty napisał:

Na T1: caryx z tebu

Na T2: pictor.

W 2021 miałem mocno spękany rzepak po przymrozkach to poszło jeszcze ratunkowa azoksrystrobina z tebukonazolem na dwa tygodnie przed kwitnieniem

A jaką dawkę dałeś azoksysrtobiny i tebukonazolu? 

Opublikowano
12 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Daj spokój, niektórym nie wytłumaczysz, że siarka i magnez to makroskładniki w uprawie roślin. Nawet jak ktoś to wie, ale jest fanem SMg w oprysku, to stwierdzi, że ten nalistny jest kilkukrotnie skuteczniejszy od aplikacji doglebowej.

Ale jak ktoś ma zasobność magnezu dobrą to podanie dolistnie jest wystarczające , ja dodaje do każdego oprysku poza herbicydem

• Root Admin
Opublikowano

Bawi, ale już bez kontrolek więc ci nie powiem, że ma wpływ na plon o 1, 2, lub 7% Po prostu biorę od kolegi program premium miko nawożenia i tam już są aminokwasy ujęte.

53 minuty temu, miwigos napisał:

Ale jak ktoś ma zasobność magnezu dobrą to podanie dolistnie jest wystarczające , ja dodaje do każdego oprysku poza herbicydem

jak zwykle punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, a jak punkt siedzenia jest podparty twardymi danymi z analiz glebowych to już nie ma dyskusji.

Dla przykładu z takimi danymi, ile razy musiałbym robić oprysk siarczanem magnezu?
image.png

image.png

• Root Admin
Opublikowano

Ze mnie w stacji się już śmieją, po co mi Nmin, po co mi próchnica, po co mi siarka :P a ja z uporem maniaka mówię dla zabawy. Przy 30ha i srednio 7próbkach jakie biore, co dwa lata płacę ok 1000zł za próbki. Co to jest wobec obrotu, jaki generuje gospodarstwo.

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, yacenty napisał:

Ze mnie w stacji się już śmieją, po co mi Nmin, po co mi próchnica, po co mi siarka :P a ja z uporem maniaka mówię dla zabawy. Przy 30ha i srednio 7próbkach jakie biore, co dwa lata płacę ok 1000zł za próbki. Co to jest wobec obrotu, jaki generuje gospodarstwo.

Witam, mam pytanie do was kiedy najlepiej rozsiać siarczan magnezu z siarkopolu na rzepak? 

Opublikowano
48 minut temu, yacenty napisał:

Bawi, ale już bez kontrolek więc ci nie powiem, że ma wpływ na plon o 1, 2, lub 7% Po prostu biorę od kolegi program premium miko nawożenia i tam już są aminokwasy ujęte.

jak zwykle punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, a jak punkt siedzenia jest podparty twardymi danymi z analiz glebowych to już nie ma dyskusji.

Dla przykładu z takimi danymi, ile razy musiałbym robić oprysk siarczanem magnezu?

I co tam w tym pakiecie premium? 

Opublikowano
5 godzin temu, miwigos napisał:

Wlasnie ja dałem przed sianiem rzepaku 3.5 t wapna z magnesem. A rok wcześniej kredę 3.5 t. Także magnezu powinien mieć

Opublikowano

Siarka zawsze bedzie nisko ,idzie w saletrosanie, magnez masz prawie dobry, 

Opublikowano

stosował ktoś w rzepaku Belenus z goudenkorrel jak wygląda w rozpuszczalnością w porównaniu do kizerytu ?

Opublikowano
majster545 napisał:

19 minut temu, yacenty napisał:

Witam, mam pytanie do was kiedy najlepiej rozsiać siarczan magnezu z siarkopolu na rzepak? 

Możesz już siać. Jak będą przymrozki to atakuj. lepiej wcześniej niż za pužno.

Opublikowano
Andpol napisał:

Treso | Syngenta Wie ktoś po ile to b.na ha i co o tym sądzicie? Właśnie wczoraj rozmawiałem o tym z handlowcem z Agricoli powiedział że mieli szkolenie produkt bedzie u nich dostępny ale cena dopiero w Lutym

Opublikowano (edytowane)

Ta nowość TRESO zawiera 500g/1kg fludioksonilu zobaczcie preparat Geoxe 50 to samo używany w jabłku/truskawce cena za 1kg 500zł jest to także komponent switch 62,5 wg gdzie dodatkowo występuje cyprodinil. 

Szukacie boskalidu signum 33wg/ bellis 38wg z dodatkiem strobiluryny tyle ze innej niż azoksy czy dymoksystrobina. 

Edytowane przez Artis
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v