Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Zapracowany napisał:

Te okrągłe od dołu to liścienie! 

Przecież napisałem, że te które mają nie zaokraglony kształt to liście wlasciwe

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

Muchy atakują rzepak, dużo dziurek. Karate zeon sobie z nimi poradzi? Jak się fachowo nazywają? 

Opublikowano

Ciekawy jestem jak u mnie sobie z tym poradzi lumipos + gauchu 600fs bo w tamtym roku oryginalnie zaprawione nasiona Cruiserem puściły wszystko.  Tiametoksam nie jest zły ale firmy coś go ostatnio chyba rozcięczają za mocno.

Opublikowano

Muchy nie zjadają liści ani ich nie dziurawią. To robota pchełek. Larwa śmietki zjada korzeń. Zwalcza się muchówki żeby nie było larw.

Nie odchwaszczany siany 25 przed deszczami,bezorkowo. Bardzo zgryziony.

IMG_20210910_074216.jpg

Opublikowano

muszę zwalczyć trochę perzu w rzepaku co najlepiej dać? widziałem, że ktoś pisał o Fusilade Forte i o Agil S 100 a mi sprzedawca poleca Leoparda Extra.

Fusilade trzeba dać 1,7l czyli ~160zł/ha

Agil S 1,5l/ha czyli ~150zł

Leopard 3l/ha czyli ~100zł/ha sam lub 2l leopard + Olbras 1,5l daje ~90zł/ha

najtaniej wychodzi leopard + olbras ale czy warto oszczędzać?

Opublikowano (edytowane)

Lepsza ale i droższa sporo.

W sumie po Navigatorze i metazachlorze jest wiarę czysto jeśli jest zabieg zrobiony w czas 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano

belker i kliper lepiej bierze chaber i przytulje  i jest sprawdzony dużo osób u mnie w okolicy go stosuje i każdy zadowolony i wychodzi pare zł taniej od navigatora z metazachlorem  u mnie w okolicznych sklepach ;) 

Opublikowano

navigator 119,22 + matazachlor 46,93 =166,15 przyzwoita cena i czysto na polu, a kolega pisze że 250, więc po co przepłacać

W miare czysto to bez żadnego zabiegu na wielu polach by było ,jedynie dookoła obrzeża 

Opublikowano (edytowane)

Pryskał ktoś agilem 100 ec na liścienie rzepaku. Bo mam problem część pola ma już prawie 3 liście właściwe a na lekkiej ziemi dopiero wschodzi. A presją samosiewów i perzu jest bardzo duża. Co robić pryskać czy czekać. Ciekawe czy coś w ogóle będzie na tym piachu (6 klasa) widać pojedyncze roślinki. Boje się żeby nie uszkodzić tego rzepaku

Edytowane przez Nuzig300
Opublikowano (edytowane)
Dnia 6.09.2021 o 14:37, kamil2963 napisał:

Kiedy najwcześniej wchodziliście z graminicydem ? Mam masę zamosiewow i pasuje cos z tym zrobić ale rzepak przez zimne noce bardzo słano rośnie. 

Też mam ten sam problem 5 ha 3 liście. 2.5 ha lekkiej ziemi i ledwo wschodzi . Dziwne na piachu powinien szybciej poschodzić. Agil 100 ec można pryskać od 1 pary liści w rzepaku. U mnie na piachu co najwyżej liścienie

Edytowane przez Nuzig300
Opublikowano

Belkar+kliper  dlaroslin sprzedaje po 1030 zł. Wychodzi po jakieś 260 zł ale podobno jest promocja i idzie wyrwać 40 zł z hektara jeszcze. Tylko ten pakiet jest już trudno dostępny. Ale jaka przebitka w lokalnym sklepie- 1170 vs 1030 - jeden pakiet..

Stosuje ktoś te lepy feromonowe?

Opublikowano (edytowane)

@Andpol chyba jesteś ze wschodu a u nas akurat małe deszcze nadają... Niby pokazuje burze ale 1 mm na m2. Równie dobrze może nas minąć. Wilgoć w ziemi jest ale jak się uprawia talerzowką to kurzy się jak cholera.

Zachód ma dostać wodę już dziś 

Edytowane przez disel16v
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Nuzig300 napisał:

Też mam ten sam problem 5 ha 3 liście. 2.5 ha lekkiej ziemi i ledwo wschodzi . Dziwne na piachu powinien szybciej poschodzić. Agil 100 ec można pryskać od 1 pary liści w rzepaku. U mnie na piachu co najwyżej liścienie

Możesz jechać Targa 05ec od fazy liścieni.

Edytowane przez bbb131
Multiklik
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, disel16v napisał:

@Andpol chyba jesteś ze wschodu a u nas akurat małe deszcze nadają... Niby pokazuje burze ale 1 mm na m2. Równie dobrze może nas minąć. Wilgoć w ziemi jest ale jak się uprawia talerzowką to kurzy się jak cholera.

Zachód ma dostać wodę już dziś 

Jak deszcze idą z zachodu to do nas nie wystarczy wody bo po drodze się wypada ale jak chmury idą ze wschodu to leje kilka dni. Dziś jadę po fasoli z talerzówka i nachodzi mnie myśl żeby jeszcze zasiać rzepak bo nasienie mam czy już za późno? Wczoraj wapno rozsiane poli krzem też mam.

Edytowane przez Andpol
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v