Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano

Na razie za mało wiem, żeby wchodzić w takie dyskusje, wiem, że sa różnego typu. Sam mocno poszukuję materiałów, bo się zastanawiam czy kupować inhibitor do RSMu

Opublikowano
13 minut temu, yacenty napisał:

nawet jak azot dajesz raz?

nie daje raz, wjezdzam jak tylko moge 1 dawke, za 2 tyg druga.   jest wilgoc i opady jak narazie wiec nie myslalem nigdy o 1 dawce

ale jak 1 dawka to bardziej rozumialbym to jako jeden wjazd np saletra i tego samego dnia lub dzien po mocznikiem

Opublikowano
15 minut temu, yacenty napisał:

nawet jak azot dajesz raz?

W rzepaku za mało czasu , wiesz doskonale , że rzepak musi pobrać większość N przed kwitnieniem .Ps . Mówimy o zastosowaniu wiosennym , za zachodnią granicą podobno stabilizowany mocznik wysiewa się zdecydowanie wcześniej .

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Siarki będzie 20 w 100 kg ,więc należało by dać co najmniej 250 kg kizerytu , ja daje 150 kizerytu i 200 saletrosanu w tym roku

Mój błąd spojrzałem na skład pylistego nie granulowanego. Ale minimum 40kg S trzeba dać. 

• Root Admin
Opublikowano
35 minut temu, fezoi napisał:

W rzepaku za mało czasu , wiesz doskonale , że rzepak musi pobrać większość N przed kwitnieniem .Ps . Mówimy o zastosowaniu wiosennym , za zachodnią granicą podobno stabilizowany mocznik wysiewa się zdecydowanie wcześniej .

Ale przecież inhibitor nie wpływa na opóźnienie dostępności azotu

Opublikowano

Oglądałem 3 dni temu bodajże webinarium od Agrii. Użyli tam ich nawozu Super N46 jeżeli dobrze pamiętam. Był to mocznik z inhibitorem ureazy. Użyli go na jesień i z ich 'wyliczeń' bardzo to wspomogło rzepak, nie było widać wiosennych niedoborów plus w porównaniu do rsm z inhibitorem taniej to wyszło plus stosowali to wraz z saletrzakiem jeżeli dobrze pamiętam na wiosnę. Pierwszy rzut saletrzak potem super n46 z właśnie tym inhibitorem i dużo azotu w resztkach pożniwnych im zostało

• Root Admin
Opublikowano

Z tego co czytam to własnie sens jest przy moczniku czy rsm, gdzie mamy forme amidową i duzo amoniaku ucieka w powietrze. Najabrdziej otwarte dla mnie pytanie to ile to jest to dużo, czy to dużo pokryje koszt zakupu inhibitora. Nie bardzo mi pasują beczki opryskiwacza, ale chodzi mi po głowie dać kawałek RSMu z inhibitorem a kawałek dać bez

Opublikowano (edytowane)

Jak nie ucieknie to  dużo N będzie dostępne w późniejszych fazach rozwojowych np. w fazie kwitnienia rzepaku i niekoniecznie to będzie na + i tutaj ma znaczenie termin zastosowania inhibitorów i formy amidowej N. gatunki o dłuższym okresie wegetacji ten późny azot są w stanie wykorzystać .

Edytowane przez fezoi
  • Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, disel16v napisał:

Powiesz coś więcej o mikro i makro tego rzepaku jesienią ? Jaka obsada i odmiana? 

Obsada była celowana w 50, ale wyszło kapkę więcej - jakies 55 roślin na metr

04-10-2020 - Oprysk - Insektycyd - Inazuma 130 WG - 0,30 kg/ha - 47.25 zł - Nawóz dolistny - OSD Mikro Rzepak - 2,70 kg/ha - 27.97 zł - 75,22zł/ha - Koszt pracy: 300,00zł (32,86zł/ha)
03-10-2020 - Siew nawozu - Nawozy azotowe - Zaksan N-32% - 125,00 kg/ha - 103.75 zł - 103,75zł/ha - Koszt pracy: 500,00zł (54,76zł/ha)
19-09-2020 - Oprysk - Fungicyd - Caryx 240 SL - 0,70 l/ha - 80.07 zł - 80,07zł/ha - Koszt pracy: 300,00zł (32,86zł/ha)
16-09-2020 - Oprysk - Chwastobójczy - Navigator 360 SL - 0,20 l/ha - 83.18 zł - Chwastobójczy - Butisan Star 416 SC - 1,50 l/ha - 129.65 zł - 212,83zł/ha - Koszt pracy: 300,00zł (32,86zł/ha)
12-09-2020 - Oprysk - Chwastobójczy - Leopard Extra 05 EC - 0,90 l/ha - 34.57 zł - 34,57zł/ha - Koszt pracy: 400,00zł (43,81zł/ha)
25-08-2020 - Siew - Rośliny oleiste I włókniste - Ambassador - 2,50 kg/ha - 1112.5 zł - 1 112,50zł/ha - Koszt pracy: 750,00zł (139,41zł/ha)
21-08-2020 - Siew nawozu - Nawozy wieloskładnikowe - Polifoska®6 - 400,00 kg/ha - 560 zł - 560,00zł/ha - Koszt pracy: 300,00zł (32,86zł/ha)
17-08-2020 - Orka - Koszt pracy: 800,00zł (148,70zł/ha)
Dane wygenerowane z serwisu: https://www.agrodzienniczek.pl/

12 minut temu, isentor napisał:

image.png

NBPT to inhibitor ureazy

w tej tabeli dla mnie najciekawsze jest ze dajac 60kg N straty azotu są większe niż dajac 100kg N :P

Opublikowano

Być może jest to zależne od pojemności sorpcyjnej gleby. 
Efektywność inhibitora ureazy NBPT w ograniczaniu emisji amoniaku z mocznika i roztworów saletrzano – mocznikowych (RSM) stosowanych w mineralnym żywieniu roślin.
Tadeusz Marcinkowski Marek Kieronczyk

image.png.34bfe72ae2a79f7e408f6e9fa72da29a.png

Opublikowano

Yacenty pracownik robi w polu że liczysz koszt pracy

Opublikowano

Jeśli tak to pracownik który jeździ do pracy  80 km i zarabia 2,5 tyś ,to nic nie zarabia bo ponosi koszty dojazdu i swojej pracy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v