Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Jarek22B napisał:

Robota pryszczarka, ale tutaj ludzie podczas kwitnienia raz robią  zabieg insektycydem i mają zdrowe łuszczyny, takie czarodzieje. Niektórzy chcą unikać takich niespodzianek i dlatego wjeżdżają drugi raz w duży rzepak, a nie dlatego, że tak im doradca każe.

Opublikowano

Ja pryskałem raz i bardzo czysto ,sporadycznie na obrzeżu 

Opublikowano
2 minuty temu, miwigos napisał:

Mam tak samo ale u niektórych to więcej jest może też zależy od odmiany rzepaku?

Opublikowano

Korvetto stosowane wiosną pole czyste prawie w 100% tylko sporadycznie przytula przebija rok wcześniej Nawigator jesień to porażka z chwastami była nigdy jego na polu nie zastosuje.

Opublikowano

Miałem bardzo długie wschody, nowy siewnik i poszło za głęboko. Po siewie 0,15l chlomazon, po wschodach navigator 180ml + metazachlor 1,8l. I teraz miejscami sporo przytulii tak jak bym w ogóle nie opryskał

Opublikowano
42 minuty temu, miwigos napisał:

Ja również pryskam 1 raz i też czysto . Ważne jest żeby w miarę w punkt opryskać , bo jak się opóżni zbytnio oprysk, i  już chowacz czy pryszczarek zniesie jaja w łuszczynie , to mamy po ptokach . Tak samo jak się zrobi za szybko i po ok. 10 dniach rzepak jeszcze intensywnie kwitnie , to również takie cuda mogą być . W tym roku rzepaki kwitły dosyć krótko , więc jak było w dobrym czasie pryśnięte , to jest czysto .

Opublikowano
45 minut temu, azzadek napisał:

Miałem bardzo długie wschody, nowy siewnik i poszło za głęboko. Po siewie 0,15l chlomazon, po wschodach navigator 180ml + metazachlor 1,8l. I teraz miejscami sporo przytulii tak jak bym w ogóle nie opryskał

Navigator na przytulę to nie za bardzo teraz to tylko przed żniwami glifo pomoże rok wcześniej też tak miałem.

Opublikowano (edytowane)

metazachlor 1 l  + navigator 0,3 od kiku lat i jest czysto ,chyba macie zielnik na polach

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Ja po Korvetto jestem b.zadowolony z działania środka wyczyścił prawie wszystkie chwasty tylko na jednym polu od sąsiada osty rosną przy miedzy i sporadycznie przytula.

Opublikowano
10 minut temu, hardkor113 napisał:

A ja w tym sezonie zrobiłem po wschodach i nie byłe zadowolony 0.3 navigatora i 1,7 metazanexu i poprzepuszczał sporo chwastów w tym roku wracam do posiewnych zabiegów

Niektórzy narzekają na Navigatora po obcięciu dawki rejestracyjnej, mimo dalszego dawania 0,3 l/ha . Może nośniki zmienili na gorsze i olej trzeba dodawać?

Opublikowano (edytowane)

Rzepak jest na tyle mocny że gwiazdnica jak gdzieś wyskoczy to nie jest groźna , u mnie wyskoczyła na uprawie bezorkowej

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
58 minut temu, yacenty napisał:

Ile Navigatora w tej mieszance? 0.2? 0.3? Zastanawiam się, czy w tym roku nie wrócić do ochrony posiewnej. Może zrobię po kawałku

Plusem doglebowek jest działanie lekko regulacyjne , bo jednak wstrzymują rozwój i rzepak idzie w dół 

Opublikowano

Ja w tamtym roku jedno pole 6ha nie zdążyłem zrobić doglebowo przez deszcze i po navigator i metazachlor masa chwastu została. Na szczęście rzepak zagłuszył. Po doglebowych na innych polach czyściutko. Także nigdy więcej powschodowo

Opublikowano

Tylko powschodowo, w razie przesiewu po burzy -jeszcze nie opryskane i można przesiac bez problemu ,rozłożona praca, efekt regulacji ,same plusy

Opublikowano
35 minut temu, yacenty napisał:

ja powiem dokładnie na odwrót - przy suchym sierpniu - pryskanie doglebowo to masakra

W takich warunkach robię w nocy/nad ranem zaraz po posianiu, dobry adiuwant doglebowy i jest czysto

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v