Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwsze dni kwietnia saletrosan i do dwóch tygodni saletrzak z borem w międzyczsie kornkali ale gleba 1-2kl.

11 minut temu, mysza103 napisał:

Za dużo to może nie , prędzej żle rozłożenie podania go .

Opublikowano
Ziel napisał:

Nie tylko azotem rzepak zyje, ile daliście potasu siarki i mikro bo to bardzo ważne.

60kg siarki, 210kg potasu i około 300gram boru, zawartości w glebie fosfor od średniego do wysokiego, potas od niskiego do średniego, magnez wysoki

Opublikowano
robercikj100 napisał:

Ale on napisał że zbiera 8 ton przy 450 kg N :) wiec co się chłopaka czepiacie ma dwa razy większe zbiory od was 😁

i nie musi miec 100ha wystarczy 50ha 👍

Opublikowano

Panowie jaka taktyka na nadchodzący sezon? Chodzi mi o npk? Nigdy nie dawałem na jesieni azotu i w tym roku chce spróbować, tylko w jakiej postaci i kiedy go zastosować? Myślałem nad rsm na słomę, dobry pomysł? Potas, to raczej pójdzie sól bo. Mg mam na wysokim poziomie, no i przydałby się fosfor. Jakbyście to rozegrali?? Nie uśmiecha mi się pchać w polifoski przy tych cenach..

Opublikowano
8 minut temu, mateusz16466 napisał:

Panowie jaka taktyka na nadchodzący sezon? Chodzi mi o npk? Nigdy nie dawałem na jesieni azotu i w tym roku chce spróbować, tylko w jakiej postaci i kiedy go zastosować? Myślałem nad rsm na słomę, dobry pomysł? Potas, to raczej pójdzie sól bo. Mg mam na wysokim poziomie, no i przydałby się fosfor. Jakbyście to rozegrali?? Nie uśmiecha mi się pchać w polifoski przy tych cenach..

Polidap czy jakiś zamiennik ( patrz na rozpuszczalność przed orka i później na orkę sól, co do azotu rsm na słomę git

Opublikowano
11 godzin temu, ZELKOW napisał:

to u mnie 180 z wiosny a z jesieni dużo więcej jak u was bo sporo słomy i na dodatek bezorkowo, rzepak do zawiązywania łuszczyn był piękny ciemnozielony, nawet zimą nie stracił na zieloności, a teraz jakiś blady się wydaje względem rzepaków u sąsiadów

W tamtym roku tez dawałem tyle i też był jakiś jasny a w tym roku 215 rsm 26 i jest ok na jesieni z ultra i polifoski 21 51N i jest ok tak na marginesie pierwszy raz stosowalem polifoska 21 i tam gdzie mi brakło widać różnicę jednak nie tylko azot ale i siarka jesienia robi robotę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v