Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poza tym, co to za nadzwyczajna formulacja SP ? Sumi nie ma niczego sensownego do zaoferowania, więc agresywna reklama jaki to tylko "ich" acetamipryd jest cudowny 😁 Yamato też takie było, a wcześniej Topsin, który jak już nie chciał schodzić z półek, to zaczęli dokładać nawóz manganowy jako "wzmacniacz" efektu 😆

I na co to było dobre ???

Opublikowano
1 godzinę temu, tobago napisał:

Panowie mogę spokojnie jechać w rzepak jak po ziemniaczanych herbicydach opryskiwacz przelałem chyba trzema tonami wody? W tym ok 600l roztworu do mycia opryskiwaczy.  ;) 

Niektórzy  w ogóle nie daja plynu i nic im sie nie dzieje, wiec Ty juz raczej możesz..

Opublikowano
42 minuty temu, Kubawww napisał:

Niektórzy  w ogóle nie daja plynu i nic im sie nie dzieje, wiec Ty juz raczej możesz..

Po czym by nie było buraki ziemniaki groch qq zawsze przelewem 200l bo tyle mam w zbiorniku do płukania bez zadnych roztworów i jeszcze nic nigdy nie przypalilem więc bez przesady z tym myciem

Opublikowano
2 minuty temu, karola134 napisał:

Po czym by nie było buraki ziemniaki groch qq zawsze przelewem 200l bo tyle mam w zbiorniku do płukania bez zadnych roztworów i jeszcze nic nigdy nie przypalilem więc bez przesady z tym myciem

Tak samo robię żadnych płynów ale wszystko na świeżo robię żeby nie zaschło i nigdy nic nie przypalone.

Opublikowano
Andpol napisał:

1 godzinę temu, mraukot napisał:

Wszystko jeden wuj, zawsze to tylko dziadowski acetamipryd..

A peretroidy np. Marvik Vita?

Przyznam że Mavrika nigdy nie stosowałem, ale to zawsze jedynie pyretroid. Gdybym musiał, to dałbym 0,2 albo nawet te etykietowe 0.25 losa ovadosa lub innego apisa, do tego pyretroid i wsio 😉 Cudów już się nie wymyśli, bo nie ma z czego..

Opublikowano

Ja zjeżdżając z ziemniaków wstępnie tez oplukalem dwa razy. Było już ciemno wiec konkretne mycie zrobiłem następnego dnia. 

Jestem wyjątkowo przewrażliwiony bo w tym roku w okolicy już poleciało 8ha rzepaku (rolnik twierdzi ze płukał opryskiwacz). Dwa lata temu inny 11 załatwił. Ten zdaje się w ogóle nie plukal. Choc petardą jest jakieś 6-8 lat temu spalone 300ha rzepaku bo podobno na kwiat poszła odżywka ze sporą koncentracją miedzi. 

Swoją drogą preparat którego używałem zawiera „fosforany - 30% i więcej”. Mam rozumieć ze każda odżywka npk działa tez czyszcząco? Tutaj niby produkt jeszcze neutralizuje substancje chemiczne wiec nawozy dolistne nie mogą tak samo działać bo by rozkładały fungi. 

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Mógłbyś wstawić zdjęcie tego rzepaku , bo pełnia kwitnienia to na bank minimum 20% łuszczyn już jest zawiązanych , a nie że dopiero zaczynają się tworzyć pierwsze łuszczyny .

Pełnia kwitnienia to 50 procent kwiatów otwartych na kwiatostanie głównym. 

Opublikowano
18 godzin temu, yacenty napisał:

deszcz a deszcz, ale ja bym zrobił drugi raz.

wracajac do tego pryskania na zimno

pryskałem 28.04

zobaczcie sobie temperatury.
Smiem twierdzić ze mieszanka tebu + azoksy zadziałała bardzo dobrze i w rzepaku i w zbożach.

image.png

Skąd wiesz że dobrze zadziałała  ta mieszanka? Twardzikowa pokazuje swoje oblicze jak jest nalewanie nasion.Teraz nawet nie pryskane są zdrowe.Azyksystrobina to żadne cudo na rzepak w tych czasach.

• Root Admin
Opublikowano

jutro wstawię fotkę, coś się dzieje. na tym etapie nie potrafię powiedzieć czy to septorioza czy rdza.

slawek2209 napisał:

Jakieś naukowe dowody a nie na oko?Za wcześnie na ocenę jeszcze.A zapomniałem u Ciebie to wszystko jest idealne.Tylko pogratulować

tak samo jak to że jak temperatura następnej nocy spadła do 3 stopni to środek nie działa. i jakbyś czytał ze zrozumieniem to nie chodziło o zabieg na płatek ;) tylko o zaleczanie, zabezpieczanie popękanych łodyg. jeszcze w kwietniu.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Widziałem rzepak tak za***any chwastem nawet zdjęcia nie robiłem bo mi żal tak spierdolonego pola a siany był bezorkowo  na 45 cm tylko jednoliścienne opryskał.

Opublikowano
29 minut temu, slawek2209 napisał:

Łodygi Ci popękały od koksu.Co za dużo to nie zdrowo.Duże uwodnienie tkanek a azot temu sprzyja

Co roku mam w jakimś stopniu popękane łodygi a rzepaki sypią więc co lepsze dac wiecej i mieć plon czy nie dac  i mieć ładne łodygi  ? A w tym roku jakby każda miał czekać na idealnie warunki temperatura i wiatr to może coś by opryskal ale w lipcu 😉

Opublikowano
yacenty napisał:

skąd wiem że działa? bo robiłem to w zbożach i są idealnie czyste

Nie dalej jak wczoraj oglądaliśmy z kolegą jego pszenicę (odm. Reduta) bez jakiegokolwiek zabiegu fungi i z całym przekonaniem śmiem twierdzić, że jest "idealnie czysta" 😉 W pszenicy grzyby to tak naprawdę zaczynają pokazywać swoje oblicze po ukazaniu się flagowego..

Opublikowano
9 minut temu, mraukot napisał:

Nie dalej jak wczoraj oglądaliśmy z kolegą jego pszenicę (odm. Reduta) bez jakiegokolwiek zabiegu fungi i z całym przekonaniem śmiem twierdzić, że jest "idealnie czysta" 😉 W pszenicy grzyby to tak naprawdę zaczynają pokazywać swoje oblicze po ukazaniu się flagowego..

A jeszcze bardziej jak kłoszenie.

9 minut temu, Tomek90 napisał:

Popękane nie musi być ze dałeś dużo, poprostu intensywny wzrost i tyle. 

Szybki azot z rsm.Saletrosan tak nie goni

Opublikowano

Ten co twierdzi że rsm ma jakiś szczególnie szybki azot to raczej nie ma żadnej wiedzy na temat rsm . Przykład. 200kg saletry =32 kg szybkiego azotu , 200kg Rsm=16kg szybkiego azotu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v