Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, Mario5 napisał:

od śmietki Crusier wycofany ale jest zaprawa co w tamtym roku już była tylko strasznie droga i nie wiem jak z skutecznością.

Jest scenic start i teraz bayer wprowadzil nowa zaprawe buteo start z nowa subtsancja.. i tak dluzej jak miesiac trzymac nie beda, a smietia sie wpierdziela z reguły w październiku 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Tomek90 napisał:

Ale co ma wałek do zdjęcia? Wałek włączony, ale opryskiwacz nie pryskał akurat w tym momencie. 

Pyta po prostu o wtope 😊

Czy walka zapomniałes wlaczyc czy sie zakopales 🤪

Opublikowano
28 minut temu, Tomek90 napisał:

Ale co ma wałek do zdjęcia? Wałek włączony, ale opryskiwacz nie pryskał akurat w tym momencie. 

Nie zrozumiałeś:D chodziło czy wtopa że zagrzązłeś czy wtopa że objechales rzepaku przy nie włączonym walku 

Opublikowano
18 minut temu, XTRO napisał:

Nie zrozumiałeś:D chodziło czy wtopa że zagrzązłeś czy wtopa że objechales rzepaku przy nie włączonym walku 

Haha a to tak da sie 😅 chyba ze ktoś nie zerka na dysze wogole 🤷‍♂️

Opublikowano

Ile razy od żółtego pąka/początków kwitnienia pryskacie acetamiprydem? Wyboru wielkiego nie mamy wiec zastanawiam się czy ktoś tu praktykuje dublowanie substancji. 

Opublikowano

Rzepak karzeł a sprzęt to T-25 dużo wyższy np; od c330 czy c360 dziś dla ciekawości prześwit zmierzę a można go jeszcze wyżej podnieść ale mam górki i boje się o wywrotkę.

Opublikowano

To w maju można się utopić w rzepaku, ,chyba siany po zaoranych łąkach

Opublikowano (edytowane)

Ty starszy sporo jesteś oddemnie a tak mało widziałeś. 4 lata temu na płatka tez się topiłem, średnia 5.2 Abakus. Wody oporowo, na meliorowanej dzialce bez przedniego napędu ciągnik miał poślizg opona 540, 3500 w opryskiwaczu cieczy

13 minut temu, dzikiWschód napisał:

Od czego zależy wysokość rzepaku, u mnie ma może 1.2m wysokości raz skracany toprexem

Pogoda i odmiana głównie. Regulacją to nawet odwrotnie, jak nie regulowany to niższy, bo mam jedna działkę bez zabiegu pierwszego fungicydowego wiosna, ale azot 180N to niższy. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
Kubawww napisał:

11 minut temu, dzikiWschód napisał:

wczoraj jadąc z Radomia do Zakopca S7 liczyłem na to ze po drodze będę podziwiał setki hektarów kwitnącego rzepaku i dzieciaki miały by atrakcje a tu d*pa, dosłownie pojedyncze pola. Coś czuje ze jak cena się utrzyma to za rok co drugie pole będzie zasiądę rzepakiem hhee

A w mojej opinii bedzie inaczej 

Zaprawy wycofane smietki od  zajebania ochrona wiosenna przed szkodnikami coraz cieższa.. 

Slyszalem od znajomych rolnikow siejacych po 30-40 ha, ze rezygnują

W tym roku sieje 70ha i na następny rok w granicach 20ha i stopniowo będę z tego wychodzić chyba że coś się zmieni.

Opublikowano

Tomek ,dla mnie nie wyobrażalne żeby było tak mokro i to na polach meliorowanych 

• Root Admin
Opublikowano
49 minut temu, miwigos napisał:

To w maju można się utopić w rzepaku, ,chyba siany po zaoranych łąkach

na płatka jechałem z włączonym 4x4 i blokadami. Błoto fruwało na dach ciągnika. Cała beczka brudna.
tak ufajdanego ciągnika jeszcze nie miałem

20210515_072216.jpg

Opublikowano
50 minut temu, Tomek90 napisał:

Pogoda i odmiana głównie. Regulacją to nawet odwrotnie, jak nie regulowany to niższy, bo mam jedna działkę bez zabiegu pierwszego fungicydowego wiosna, ale azot 180N to niższy.

co to za pijana teoria że rzepak nieskracany (regulowany) jest jest niższy od rzepaku  po regulacji

Opublikowano

Brudny jest co roku bo  w ścieżkach woda stoi ,ale żeby się utopić , w ścieżkach jest tak ubite jak na asfalcie Twój wcale nie jest tak mocno brudny

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Ty starszy sporo jesteś oddemnie a tak mało widziałeś. 4 lata temu na płatka tez się topiłem, średnia 5.2 Abakus. Wody oporowo, na meliorowanej dzialce bez przedniego napędu ciągnik miał poślizg opona 540, 3500 w opryskiwaczu cieczy

Ambasador regulowany jak miał 15-20cm dziś wysokość 180cm, 2 pole ambasador regulowany wysokość 30-40cm opóźnienie skracania niezależne ode mnie dałem większą dawkę caryxa dziś ma 120-130cm ale pokrzewiony mocno i widać deformacje

Opublikowano
2 godziny temu, matek89121 napisał:

co to za pijana teoria że rzepak nieskracany (regulowany) jest jest niższy od rzepaku  po regulacji

Wiesz co to regulacja w rzepaku?? Myślisz ze ktoś stosuje środki hamujące wzrost żeby roślina rzepaku byla niska??

2 godziny temu, miwigos napisał:

Brudny jest co roku bo  w ścieżkach woda stoi ,ale żeby się utopić , w ścieżkach jest tak ubite jak na asfalcie Twój wcale nie jest tak mocno brudny

Tak jest niestety, w tym roku dziwne jest to że rzepak nie wygonił, jedynie hektar mi padł ale to łąka zaorana. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v