Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ja sam nie wiem, bo też niby miałem w planie na zielony pąk dac strobiluryne ale kurde zimno i w dodatku przymrozki więc z fungi zrezygnuje (chyba) . Pytanie czy mikro mogę dać jak będzie te około 10C w dzień a w nocy niby nadają 0,2C. No w lesie w tym roku z opryskami jestem. Bo było za mokro a teraz znowu zimno i rób tu coś. 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
5 minut temu, ejczbio napisał:

A ja rozważam(podlaskie)  fungicyd po przymrozku, koniec tygodnia przyszłego, albo jeszcze trochę później. Pozwoli to przesunąć zabieg na płatek

A czym będziesz jechać ? 

Wiem że zimno ale po mrozach i tak będę pryskać dr green i dorzuciłbym coś delikatnie na przetrzymanie  .Mam resztki metkonazolu i bym dał 0,2l/ha.A potem to już odpadanie płatka i Propulse mam zamiar dać.

Opublikowano

Zielony pąk, a "płatek" to dwie osobne kwestie.. Zabieg na pąk ma mało wspólnego ze zwalczaniem zgn. twardzikowej w fazie opadania płatków.

Opublikowano
1 minutę temu, mraukot napisał:

Zielony pąk, a "płatek" to dwie osobne kwestie.. Zabieg na pąk ma mało wspólnego ze zwalczaniem zgn. twardzikowej w fazie opadania płatków.

czyli nie warto się bawić w ochronę zielonego paka tylko konkretnie uderzyć na opadanie płatka ?

Opublikowano

W sytuacji silnej presji grzybów warto (zwłaszcza w jednym zabiegu z insektycydem na słodyszka), ale nie zwalnia to z zabiegu (lub jego opóźniania) na opadanie płatków przeciwko zgn. twardzikowej

Opublikowano

Dlatego zabieg na zielony pąk wykonam  ponieważ jakieś pęknięcia są  a jesli beda mrozy to beda i większe wiec należało by to zaleczyć.Dwa lata temu dawałem tazer 0.7 litra i ładnie zaleczyło

Opublikowano

@yacenty zgłaszasz do ubezpieczalni te uszkodzenia?

Przed chwilą, sajmon8526 napisał:

Dlatego zabieg na zielony pąk wykonam  ponieważ jakieś pęknięcia są  a jesli beda mrozy to beda i większe wiec należało by to zaleczyć.Dwa lata temu dawałem tazer 0.7 litra i ładnie zaleczyło

Ja myślę nad tazer 0.5l i ewentualnie coś dorzucić.

Opublikowano

Azoksystrobina akurat nie jest substancją leczniczą 😉

wiem wiem zapobiegającą :) 

a inazuma  na opadanie płatka będzie dobrym rozwiazaniem czy mospilan ?co w waszych doświadczeniach się sprawdza najlepiej ?

Opublikowano
5 minut temu, Kubawww napisał:

Przecież napisał  w 20 r 🤦‍♀️😂

W 20.... Napisał nie w 20 roku. Tak jakbym ja napisał w 3 robiłe. Ktoś przeczyta 3.04, inny w 3 dvpy, a inny w 3 stopniach.... Możliwości multum podśmieujku. 😂

5 minut temu, mraukot napisał:

Azoksystrobina akurat nie jest substancją leczniczą 😉

Dlatego ja planuję dorzucić difenokonazol. Ile najwięcej bory stosujecie w trakcie 1 zabiegu?

Opublikowano (edytowane)

3 minuty temu, Mecha napisał:

W 20.... Napisał nie w 20 roku. Tak jakbym ja napisał w 3 robiłe. Ktoś przeczyta 3.04, inny w 3 dvpy, a inny w 3 stopniach.... Możliwości multum podśmieujku. 😂

Nie skomentuje tego.. twoja poranna wypowiedz juz podsumowała wszystko 😉 

Dziecko by to zrozumiało..

Wróćmy  do meritum o rzepaku ;)

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

U mnie w zeszłym sezonie, na płatek szedł Carnadine (acetamipryd) + jakaś deltametryna i o dziwo, było b. mało uszkodzonych łuszczyn (może akurat to zasługa mniejszej presji podobnika i pryszczarka), bo cały maj i czerwiec lało 🤔

Opublikowano

U mnie w zeszłym sezonie, na płatek szedł Carnadine (acetamipryd) + jakaś deltametryna i o dziwo, było b. mało uszkodzonych łuszczyn (może akurat to zasługa mniejszej presji podobnika i pryszczarka), bo cały maj i czerwiec lało 🤔

Masz racje.Mało uszkodzeń było bynajmniej w moim regionie i na rzepakach które oglądałem  bo sam nie miałem swojego i widziałem że nie było tyle uszkodzeń co w suchym 2019r

Opublikowano
2 minuty temu, Kubawww napisał:

Nie skomentuje tego.. twoja poranna wypowiedz juz podsumowała wszystko 😉 

Dziecko by to zrozumiało..

Wróćmy  do meritum o rzepaku ;)

Nie mam zamiaru tłumaczyć swojej porannej wypowiedzi tobie tatusiu. 

Chodziło poprostu o cytat ze strony syngenty. Ja zastosowałem toprex+mikro+robal przed ochłodzeniem jak było ok 20 przez kilka dni. Na chwilę obecną widzę same pozytywy tej decyzji. ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v