Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam Dominator PK 20-20+15SO3+15Ca0+2MgO i tak myślę ile go sypnac i azot uzupełnić mocznikiem czy salatrzakiem bo mam jedno i drugie podpowuedz jakąś? Gleba w większości IIIB  trochę glinisasta a druga działka IVa lżejsza zasobności średnie  do wysokich

• Root Admin
Opublikowano
Jasio88 napisał:

Ze względu na opóźnione zbiory uważacie że jeśli zrobię wysiew npk i orkę przed siewem bez wcześniej uprawy scierniskowcem zrobię błąd agrotechniczny?

wiadomo rok daleki od ideału. od biedy może być jak piszesz, choć ja bym zaorał, posiał nawóz i dopiero siał, tak żeby nawozu nie walić na 25cm tylko płycej.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie jak czasu mało to albo nawóz na ściernisko i wymieszać i dopiero zaorać. Albo ściernisko orać i potem nawóz pod siew. Z punktu widzenia agrotechnicznego uprawa ścierniska i zaraz orka nie przyneisie niczego szczególnego ale nawóz wymiesza i gdy ziemia jest miękka (słabsze kalsy) po orce nie będzie takich kolein przed siewem.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
10 minut temu, Bartoszek_xd napisał:

jakie jest teoretyczne zapotrzebowanie na nawożenie jesienne rzepaku? będzie obornik i ile npk do tego? Podlasie do kiedy siejecie! (literatura 10-20 sierpień)

4 ha pszenica jeszcze rośnie i chyba początek września.

Opublikowano
hubertuss napisał:

To chyba na drugi rok o te 360 stopni. No chyba, że orzesz tak, że to co na górze po przejechaniu znowu ląduje na górze. Ale to juz chyba lepiej wcale nie orać. Chyba chodziło ci o 180 st.

Tak zgadza się chodziło o 180 stopni

Opublikowano
34 minuty temu, Jasio88 napisał:

Drugi rok dopiero u mnie rzepak ale wiele osób mówi że nawóz tylko przed orką sam mam za małe doświadczenie żeby co kolwiek powiedzieć w tym temacie

Jak ktoś pisał wszystko zalezy od ziemi. Jak ziemia cięzka to niżej ten nawóz tak szybko się nie wypłuka. A za razem z wierzchnich warstw tak szybko do korzeni nie dojdzie. Jak ziemia lekka to do korzeni z wodą spokojnie dojdzie rozsypany na zaorane pole i wymieszany przy siewie agregatem.

Opublikowano
hubertuss napisał:

To chyba na drugi rok o te 360 stopni. No chyba, że orzesz tak, że to co na górze po przejechaniu znowu ląduje na górze. Ale to juz chyba lepiej wcale nie orać. Chyba chodziło ci o 180 st.

Raptus902 napisał:

Ja pod rzepak nawóz tylko pod orkę przecież nie odwróci o 360 stopni

no wlasnie jak orze max 6 km/ h to widze jak nawoz zsypuje sie na dno bruzdy

Opublikowano

Kilka lat temu pamiętam jak u nas niektórzy mówili, że się nie da. Ale dla mnie się dało. Dłuta ciepłe były ale szło. A swoją drogą nieźle się dzieje w jednych częściach kraju kombajny na pole wjechać nie mogą bo grzęzną. Sam mam jeszcze takie pola. A w innych pługa się nie da wbić w ziemię. 

• Root Admin
Opublikowano
Dawid727 napisał:

Nowe lemiesze i dłuta. Overum 4 skibowy obrotowy. Deszczu brak i w prognozach przez 3 tygodnie brak jakiegokolwiek opadu. I to jest niby takie śmieszne? 

nic śmieszne, sami kiedyś zachodzilismy z ojcem w głowę czemu niby dobry pług, a wchodzić nie chce tylko liże ziemię. ktoś zapytał tak jak ja. wymieniliśmy dłuta na nowe i cyk jak ręką odjął

Opublikowano
robi57362 napisał:

hubertuss napisał:

Raptus902 napisał:

Ja pod rzepak nawóz tylko pod orkę przecież nie odwróci o 360 stopni

no wlasnie jak orze max 6 km/ h to widze jak nawoz zsypuje sie na dno bruzdy

Ja daje pod pług i negatywnych skutków nie zauważyłem.

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

nic śmieszne, sami kiedyś zachodzilismy z ojcem w głowę czemu niby dobry pług, a wchodzić nie chce tylko liże ziemię. ktoś zapytał tak jak ja. wymieniliśmy dłuta na nowe i cyk jak ręką odjął

U mnie nic nie pomogło, nowe lemiesz i dłuta i tylko da radę na tyle ile talerzówka zrobiła uprawę. Więc przyjechał znajomy fendtem 250km i kverneland 5 skib, jakoś idzie oranie ale na glinie też ma problem z wbiciem pługa. 

• Root Admin
Opublikowano
hubertuss napisał:

Tak z ciekawości gdzie wy mieszkacie, że tak sucho? Przez sierpień chyba wszędzie padało.

u mnie sierpień oszałamiające 28.8l ale żniwa pieprzylo do 10 sierpnia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v