Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, rolniczek098 napisał:

więc nasuwa mi się kolejne pytanie Propulse czy Pictor

Pictorem opryskałem ale na przyszły sezon które na + czy remis a może po 1/2 dawki każdego?

Opublikowano
przemek28_28 napisał:

No wiem, ale pritiokonazol dawałem na 1 dawke z tebukonazolem  i resztkami toprexu, i pomyślałem o czymś innym, żeby nie powielać tych samych substancji

Jeden .uj czy protio, czy difeno, czy tebu... Wszystko triazole o tym samym mechanizmie działania.

Opublikowano
54 minuty temu, mraukot napisał:

Jeden .uj czy protio, czy difeno, czy tebu... Wszystko triazole o tym samym mechanizmie działania.

W takim razie jeśli u mnie tebu szło już dwa razy (jesień 0,5l i wiosna 0,6l) mogę dać teraz na płatka jeszcze 0,5l do stobiluryny? 

Opublikowano

Dodałbym protio, ale nie dlatego że tebu był już stosowany, tylko protiokonazol rzekomo ma silniejsze działanie grzybobójcze..

Opublikowano

A niema czegoś takiego jak określona łączna ilość tebukonazolu do zastosowania w sezonie?
Kiedyś na taki zapis trafiłem w jakiejś etykiecie ale nie mogę teraz znaleźć przy jakim to było środku. 

Szczerze to mam Tarczy sporo na stanie i wolałbym nie zostawiać na przyszły rok. W zboża na T1 już poszło 0,7 tebu to tutaj tez nie wiem czy dublować na kwitnienie. 

• Root Admin
Opublikowano

Saletrosan - zły, saletra - zła, rsm jeszcze gorszy. Za dużo azotu źle, za mało źle. No ale fajnie poczytać ze dajesz za dużo azotu i rzepak pęka. Wszyscy u nas na wsi mają spękane rzepaki, każdy rolnik wołał ubezpieczyciela. Z tego co wiem to każdy daje inaczej nawóz i jest od 140 do 200kg w 2 i 3 dawkach.

To co w 2022 nie dawać wcale azotu?

7V8A0733_res.jpg

20210523_102010_res.jpg

20210523_102227_res.jpg

20210523_103242_res.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Na wschodzie Mazowsza bardzo mało pęknięć w porównaniu do ubiegłego sezonu. Rzepak niesamowicie zdrowy w tamtym roku rozwalona była prawie każda roślina a w tym sezonie niewielkie pęknięcia nawet na 6 klasie rzepaki konkretne na totalnym piachu porosły co każdy myślał że do maja do upałów wytrzymają... Maj się kończy nawet u mnie na żwirku po 15-20 rozgałęzień i konkret rośliny woda zrobiła robotę na piaskach a na ciężkich niedrynowanych polach utopiła plon... 

Edytowane przez Xion
Opublikowano
14 minut temu, Xion napisał:

Na wschodzie Mazowsza bardzo mało pęknięć w porównaniu do ubiegłego sezonu. Rzepak niesamowicie zdrowy w tamtym roku rozwalona była prawie każda roślina a w tym sezonie niewielkie pęknięcia nawet na 6 klasie rzepaki konkretne na totalnym piachu porosły co każdy myślał że do maja do upałów wytrzymają... Maj się kończy nawet u mnie na żwirku po 15-20 rozgałęzień i konkret rośliny woda zrobiła robotę na piaskach a na ciężkich niedrynowanych polach utopiła plon... 

Potwierdzam wg mnie mała presja chorób!!! Przynajmniej u mnie. Niech ci "dokuczliwi "się nie odzywają.

Opublikowano

Prawdopodobnie jutro wieczorem wybiorę się na rzepak. Obym nie żałował że dzis nie pojechalem..
Pewnie wszystkiego nie zrobię a z pogodą może być różnie więc możliwe że potem bedzie kilka dni przerwy. Międzyczasie będę czaił się na okienko by wjechać w pszenicę z Moddusem.

Gdy po pszenicy będę chciał wrócić do rzepaku mocno będe musiał sie przykładać do mycia opryskiwacza? Może nie w tej fazie ale Moddus ma rejestrację w rzepaku w dawce aż 1,5l. Czy kwitnącemu rzepakowi mogą jakieś ewentualne popłuczyny zaszkodzić?

Opublikowano (edytowane)

U mnie myślę że 70 -80% łuszczyn jest już zawiązana . Na następną niedzielę to kwiatu już prawie nie będzie widać . Może jakieś pojedyncze sztuki .   @tobagoja bym wogóle nie mył ewentualnie niech zleci z pompy i węży żeby na pierwszych 10-20 metrach nie było dużego stężenia 

IMG_20210523_115337.jpg

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Dopiero co leciałem w czwartek i piątek inazumą , i już raczej więcej wjezdżał nie będę . Ile taka inazuma może potrzymać , bo dziś znalazłem 4 pryszczarki i 1 chowacza ( ogólnie , nie na 1 roślinie ) . I czy pryszczarek jest w stanie przebić się do łuszczyny bez pomocy chowacza , bo do tej pory chowacz był w pojedynczych sztukach.

Opublikowano (edytowane)

Ktoś tu mówił ze Inazuma trzyma jakieś 3 dni xD Po tym czasie i chowacz i pryszczarek jeszcze naleci. Lepiej wiec nie ściągaj plandeki spod ciągnika xD 

Bo przecież po co zrobić jeden zabieg na długą ochronę jak można co kilka dni lać chemię. Lewackie myślenie doprowadzi nas nad przepaść. Kwestia czy zdążymy się opamiętać w tej głupocie. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano

Acetamipryd wogóle nie działa na chowacze i pryszczarki 😁 Siedzą sobie spokojnie na roślinach i łyżkami zajadają się opryskiem, prosząc o więcej bo podobno bardzo im smakuje 🤣

Opublikowano
14 minut temu, mraukot napisał:

Acetamipryd wogóle nie działa na chowacze i pryszczarki 😁 Siedzą sobie spokojnie na roślinach i łyżkami zajadają się opryskiem, prosząc o więcej bo podobno bardzo im smakuje 🤣

Skąd masz takie informacje że nie działa , tu jest z etykiety inazumy

Szkodniki łuszczynowe: chowacz podobnik, pryszczarek kapustnik
Termin stosowania: Środek zastosować od fazy pełni kwitnienia, w początkowym okresie opadania płatków kwiatowych (BBCH 65-67)
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,20 kg/ha
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,16-0,20 kg/ha
Wyższą z zalecanych dawek stosować w przypadku intensywnego nalotu szkodnika na plantację
Zalecana ilość wody: 300 l/ha
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2 (1 zabieg jesienią i 1 zabieg wiosną)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v