Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 godzin temu, marluk napisał:

Dodajesz do tego coś na robala czy za duze ryzyko z takim mieszaniem?

Spokojnie mieszaj. Ja jadę tak drugi rok difo+tebu+robal+mikro. bez problemu

• Like 1
Opublikowano

Wczoraj poszedł toprex 0,48l/ha i mała dawki mikro oraz makro. Było pochmurnie i coś około 9-11°. Triazole dobrze zadziałają? Dziś o wiele cieplej ale za to silny wiatr

IMG_20210411_101344_1.jpg

IMG_20210411_101435.jpg

Opublikowano (edytowane)

Wczorej poszedł toprex O,4l/ha, mikro, siawczan, mocznik i robal. Jak pryskalem było 18 stopni, dzisiaj w nocy 10 a obecnie 19 ciepło. Tak że decyzja o pryskaniu była trafna.

Edytowane przez Cezar81
Opublikowano

Do 1l Caryxu coś dodawać czy jechać solo? 

Miała być mieszanka Caryx 0,6l i 0,6l tebukonazolu ale ciepła bardzo mało. Jak wiemy, dziś jedyny dzień z kilkunastoma stopniami a potem cały tydzień chłodów. 

Jakie rozwiązanie będzie lepsze? 
Caryxu mam na dawkę max 1l/ha. 

Opublikowano
2 minuty temu, tobago napisał:

Do 1l Caryxu coś dodawać czy jechać solo? 

Miała być mieszanka Caryx 0,6l i 0,6l tebukonazolu ale ciepła bardzo mało. Jak wiemy, dziś jedyny dzień z kilkunastoma stopniami a potem cały tydzień chłodów. 

Jakie rozwiązanie będzie lepsze? 
Caryxu mam na dawkę max 1l/ha. 

Moim zdaniem rozsądne rozwiązanie, triazole dasz jak będzie cieplej.

Opublikowano

Ale które jest to „rozsądne”? ;) 

Oba rozwiązania oparte są na triazolach. 

Mam w zapasach prochloraz ale ten zostawiam na T3. Poza tym teraz zależy mi tez na zmianie pokroju rośliny. 

Opublikowano

W caryx masz tylko 30 metko. Dlatego dodają tebu. Rozsądnie moim zdaniem teraz sam caryx.

Opublikowano

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy warto zastosować w rzepaku ozimym ( odmiana mieszkańcowa ) w zabiegu t1 rozwiązanie 0.5l caryxa I 0.3l ( 90g ) czystego protiokonazolu ? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano

Stosuje ktoś jakieś fungi na zielony pak? Czy raczej na platek i zielona luszczyne? Na platek mam zamiar lecieć pictorem i tak myślę czy coś jeszcze kombinować czy dać sobie spokój. Rzepaki w tym roku ładnie rokują także jakieś uzasadnienie jest

Opublikowano (edytowane)

dziś planuje zabieg toprexem 0.35 mocznik 5kg siarczan magnezu  5kg inazuma 200gram i bor 1 litr, Czy to dobre połaczenie czy też coś wywalić?Myślałem żeby dodać jeszcze plexeo 0.2l

Edytowane przez sajmon8526
Opublikowano
30 minut temu, mateusz16466 napisał:

Stosowałeś już takie rozwiązanie w poprzednim sezonie? I tak się leci na slodyszka to można coś wrzucić fungi

W  poprzednim sezonie dawałem Tebukonazol  , w w tym zdecydowałem się na Azoksy  . Dobrze się to sprawdziło zeszły rok u  mnie .

Opublikowano

Ja w obecnych warunkach faktycznie zrezygnuje z mieszania Caryxu z Tebu i dam sam Caryx 1l/ha. 

Niby tez triazol ale tu piszą ze działa lepiej w niskich temperaturach jak inne oparte na triazolach środki. 

https://www.agro.basf.pl/Documents/broszury/przewodnik-rzepak-2015.pdf

Ewentualnie jeśli na wiosnę zalecają do 1,4l/ha a tyle nie posiadam jest sens dodawać do tego 1l Caryxu ze 0,2-0,3l tebu czy bez sensu? 

Opublikowano (edytowane)

Tak myślałem. Co zatem byś zrobił w moim przypadku? 
Lać 1l Caryxu czy mieszać 0,6l C + 0,5l tebu wiedząc ze przyszły tydzień to temp max 8-10st. 
Czy jeszcze coś innego? 😉

Edytowane przez tobago
Opublikowano

Świętokrzyskie. Wczoraj poszło 0,6 caryx +0,6 tebu + inazuma + bor. Chowacz już siedział w rzepaku, chociaż dużo go nie było. Moim zdaniem kto pryskał w sobotę lub jeszcze dzisiaj to źle nie zrobił. Jutro już nie ma większego sensu, no chyba, że ktoś ma dużą presję robaków to może sam insektycyd z dolnej półki.

Opublikowano (edytowane)

Podkarpacie dzisiaj byłem na Ambassadorze, idzie w pęd i kwalifikuje się do skracania. Był tydzień pogody, ale wczoraj i w piątek wiatr nie pozwolił na zabieg. W tym tygodniu ma być ochłodzenie i deszcze. Zabieg przygotowany: Toprex 0.5l/ha+ Yara Brassitrel Pro 3l/ha+ Mospilan 0.25kg/ha + Bormax 0.5l/ha+ Siarczan magnezu 10kg/ha + Activ ProAmin 3l/ha. Nie wiem czy nie zamienić Mospilanu na jakiś kontakt, bo przynajmniej z góry nie widać żadnych szkodników, a żółtego naczynia nie było do tej pory po co wystawiać. 

Edytowane przez Audi213
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v