Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano

nie miałes rosy?

1 minutę temu, loquito napisał:

To w prognozach pogody nie było nic o deszczu, że zdecydowałeś się na zabieg? 

było, wg prognozy od 8 miało padać, rano nie padało, dopiero koło południa zaczeło

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, sybiuszek24 napisał:

Rosy nie było a deszcz od 13 u mnie zapowiadali 50% przyszedł o 12. Był też toprex 0,35l/ha i tebukonazol 1l/ha i było widać że siada bo rzepak się błyszczał jak jeździłem 

Podziwiam,
ładować konkretny oprysk za ok 200-250zł tuż przed zapowiadanym deszczem. Masz chyba jaja ze stali.

Opublikowano

Poniedziałek, wtorek, środa wg prognoz to czas na zabieg. W niedzielę nie robię ale i tak na triazol za zimno

Opublikowano
47 minut temu, yacenty napisał:

dobrze ze dzis nie pojechałem na wieś: 20m/s to juz nie sa przelewki

Cześć słuchaj mógłbyś podać stronę gdzie masz taka prognozę pogody?

Opublikowano

jesienią pryskałem część pól powschodowo,a część przedwschodowo. Teraz widzę,że tam gdzie przedwschodowo rosną chwasty w dużym nasileniu.Głównie chaber,trochę przytulii i rumianu. Czym to teraz poprawić ,żeby rzepakowi nie zaszkodzić i do jakiej fazy można coś zastosować? Wiem ,że potrzeba wyższych temperatur,ale boję się ,że rzepak ucierpi. Doradzicie coś ?

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Jaka podnieta boze wiatr wieje, jedź przed Nowogrodzka jeszcze sie pochwalić 😁 

Opublikowano

Pytanie 1.

W jakich proporcjach zmieszać Caryx i tebu? Caryx muszę użyć bo został z zeszłego sezonu. Zostało na dawkę 0,9l/ha. Dokupiłem do niego tebukonazol ale ostatecznie może pójść na zboża a tu wrzucić coś innego. Tylko czy jest sens a jeśli tak to co?

Pytanie 2.

Navigator z metazachlorem nie poradził sobie jesienią z tasznikiem. Miejscami jest dużo. Wiosenna walka z tym chwastem to raczej porażka czy może jest coś co go powali? To niby chwast dolnego piętra więc możliwe że jak rzepak ruszy to trochę go zagłuszy. Ale wołałbym go nie karmić bo nawozy w tym sezonie drogie :/

Opublikowano
Kubawww napisał:

1 godzinę temu, yacenty napisał:

Jaka podnieta boze wiatr wieje, jedź przed Nowogrodzka jeszcze sie pochwalić 😁 

Każda informacja musi być uwieczniona😉

Opublikowano (edytowane)

Caryx sobie podziel tak żebyś na części ci wyszło Caryx 1L, a na części caryx 0,5L + tebu 0,7L i będziesz miał porównanie na następny sezon co lepsze. 

Tasznik piętra dolnego to jest wtedy jak jest mały. 

Edytowane przez loquito
Opublikowano

I sam Caryx 1l nie będzie ubogo? Myślałem po równo wszędzie dać 0.9l + 0,5l tebu.

A tasznik jak jest jesiennych wschodów to raczej ponad rzepak mi nie wyrośnie.

"Gatunek charakteryzuje się dużą zmiennością budowy, w zależności od warunków środowiska[12][6], a także wieku rośliny i pory roku[6].

Łodyga wzniesiona, pojedyncza lub rozgałęziająca się[4], zwykle o wysokości od 10 do 40 cm, ale czasem tylko 3 cm, a maksymalnie nawet do ponad 100 cm"
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, tobago napisał:

I sam Caryx 1l nie będzie ubogo? Myślałem po równo wszędzie dać 0.9l + 0,5l tebu.

A tasznik jak jest jesiennych wschodów to raczej ponad rzepak mi nie wyrośnie.

"Gatunek charakteryzuje się dużą zmiennością budowy, w zależności od warunków środowiska[12][6], a także wieku rośliny i pory roku[6].

Łodyga wzniesiona, pojedyncza lub rozgałęziająca się[4], zwykle o wysokości od 10 do 40 cm, ale czasem tylko 3 cm, a maksymalnie nawet do ponad 100 cm"

Może być, że Caryx 1L będzie ubogo. Za chwilę tu na forum to będzie wszystko za słabe i zbyt ubogie. A co do tasznika to żebyś się nie zdziwił. 
Poradzę ci że pora zacząć czytać etykiety i rozumieć co jest w nich napisane oraz to co działa na co i ile czego należy dawać a nie wymyślać dawki od czapy. A jak sobie zrobisz dwie kombinacje to przynajmniej zobaczysz co jak działa. 

Edytowane przez loquito
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v