Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U nas kiedyś było okno pogodowe, ale rzepak miał do 5 cm pędu głównego i się wahaliśmy czy jechać czy nie, zdecydowaliśmy się robić zabieg, poszło Caryx 0,5 i Tebu 0,8 do tego Dr Green Rzepak, który obniżył ph do 5,5. Efekt był super. 

15 minut temu, warchest napisał:

to pęd ile musi mieć mniej wiecej cm ? 

tzn ty jak robisz u siebie ? 

• Root Admin
Opublikowano
50 minut temu, warchest napisał:

to pęd ile musi mieć mniej wiecej cm ? 

tzn ty jak robisz u siebie ? 

10-12-15, wiadomo przecież ze nie ma równych łanów

Opublikowano (edytowane)

te nowe rozsiewacze hydro to fajna sprawa już nie potrzebny limiter graniczny. po prostu komputer zwolni prędkość jednego talerza i poleci do granicy ani dalej. 

no i 16 sekcji można kupować pola same kliny 😛

więc rsm dla tych którzy lubią się bawić w Walter white 

Edytowane przez suffeks
Opublikowano
45 minut temu, loquito napisał:

U nas kiedyś było okno pogodowe, ale rzepak miał do 5 cm pędu głównego i się wahaliśmy czy jechać czy nie, zdecydowaliśmy się robić zabieg, poszło Caryx 0,5 i Tebu 0,8 do tego Dr Green Rzepak, który obniżył ph do 5,5. Efekt był super. 

mam pytanko faktycznie ten dr green obniża ph cieczy, w tym roku chce zastosować pierwszy raz razem z fungi na rzepak i pszenice można łączyć nie zapycha filtrów ? 

• Root Admin
Opublikowano

No dobra to teraz tak. Dolało dzis równo. Od srody ma się zrobić ciepło. (+10 i nocki +5).
Rzepak dostanie mega kopa.

Do srody nie ma opcji żeby wjechać w pole i teraz z czym wjechac najpierw?

regulacja i fungicyd i następnego dnia N2 (rsm)

czy jednak najpierw rsm i za dwa dni regulacja? Boje się ze wtedy już rzepak ucieknie ponad 15cm

Opublikowano
23 minuty temu, suffeks napisał:

te nowe rozsiewacze hydro to fajna sprawa już nie potrzebny limiter graniczny. po prostu komputer zwolni prędkość jednego talerza i poleci do granicy ani dalej. 

no i 16 sekcji można kupować pola same kliny 😛

więc rsm dla tych którzy lubią się bawić w Walter white 

A co to 16 sekcji na rozsiewacz chyba że 18m. Masz opryskiwacz z sekcja co dysze i porównujesz rozsiewacz z 16 sekcjami? Toż to niebo a ziemia. 

Opublikowano
18 minut temu, mich18 napisał:

mam pytanko faktycznie ten dr green obniża ph cieczy, w tym roku chce zastosować pierwszy raz razem z fungi na rzepak i pszenice można łączyć nie zapycha filtrów ? 

obniża ph mimo posiadania w sobie 100g boru na 1kg, ma jakiś obniżacz ph w sobie. 
jeśli masz twardą wodę a u nas jest to mogą być problemy z rozpuszczeniem (  też zależy jaki rozwadniacz) i z osadem, my dodawaliśmy proaque z intermagu, problem zniknął. podobno go się nie powinno mieszać z prochlorazem. 

Opublikowano
7 minut temu, loquito napisał:

obniża ph mimo posiadania w sobie 100g boru na 1kg, ma jakiś obniżacz ph w sobie. 
jeśli masz twardą wodę a u nas jest to mogą być problemy z rozpuszczeniem (  też zależy jaki rozwadniacz) i z osadem, my dodawaliśmy proaque z intermagu, problem zniknął. podobno go się nie powinno mieszać z prochlorazem. 

Ja nie stosuje prochlorazu tylko cyprodinil unix więc nie bedzie problemu ale mam twarda wodę i musze kupić proague ale jak dodać  pierwszą czy na końcu 

Opublikowano
1 godzinę temu, matek89121 napisał:

wchodzisz w pole w filcach i jak Ci sięga do  3/4  wysokości  buta  to jedziesz

Dokładnie, a nie pierdo** o centymetrach zarzuce żartem yacenty nie banuj 😅 laska tez podchodzi do Ciebie z linijka?

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Więc się ciesz , że bozia obdarowała cię tym deszczem i saletra się ładnie rozpuściła i wsiąkła w glebę

Saletra to juz sie rozpuściła przed deszczem. A deszcz to trzeba obserwować pogodę na 24h i można działać.

Ale deszcz myśle ze pomógł  1 dawce sie przemieścić do korzenia, bo było sucho i mroźnie. Rzepak nie był głodny z jesieni bo na oborniku, dostał 130 mocznika, 500poli wiec azotu mu nie brakowało to ładnie zielenil sie nawet jak nie było 1 dawki.

Opublikowano
17 minut temu, przemek28_28 napisał:

Tak. Kiepskie zasobności, przeważnie średnie, ojciec miał inne podejście do nawożenia/ wapnowania od mojego. uzupełnić teraz, to trzeba rzucić więcej niż roślina wciągnie, żeby ,,coś” zostawało.

Nie zasoliles gleby az taka dawka jednorazowa ?

Opublikowano
6 godzin temu, Tomek90 napisał:

Metkonazol najmocniejszy triazol pod względem regulacji. 

Cena z pierwszego auta, rsm u nich, oczywiście już opłacony. 

pal;obutrazol jest mocniejszy. metkonazol porownywalnie do tebukonazolu

Opublikowano

A czy 500 poli to aż tak duzo względem potrzeb rzepaku???? Nawóz daje jak większość tu pisała pod talerzówkę i widzę efekty, korzeń typowo palowy, długi a nie jak dawałem pod agregat to płytki, w mokrym roku nie ma różnicy ale w suchym.....  Rzepak z obornika to dopiero bedzie korzystał wiosna, to nie kukurydza.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v