Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał:

szybciej koleiny od opryskiwacza? kolejny żart. no chyba że ktoś jeździ na kolazowkach a w ciągniku z rozsiewaczem na 580;)

Akurat tak wyszło ,że rozsiewam ciągnikiem na 580 z tyłu. mobile_vicon-bs.jpg.42199902623176020d2e8eeb1361051c.jpg

I żeby nie było, że jestem maniakiem rozsiewania,po prostu na razie nie mam możliwości stosowania rsm.

Opublikowano
22 minuty temu, loquito napisał:

Ten Cezary z youtube hektary wiedzy to przeniósł się na portal hektarywiedzy.pl  i żeby teraz filmy jego oglądać trzeba wykupić dostęp za pieniądze.  

Zrobił sobie reklamę zganiając owieczki przed ekrany komputerów , a teraz czas zacząć je strzyc .

18 minut temu, Kubawww napisał:

12 zl to nie fortuna, a wiedzy do przekazania trochę ma.. bo w jednym  odcinku pokaze tyle co moj wykładowca przez miesiac

przecież taką podstawową wiedzę co z czym się je  w rolnictwie , to mając trochę oleju w głowie można w mig załapać , wystarczy przeczytać jakie substancje aktywne na co działają , i już możesz se układać różne zestawy oprysków pod kontem zagrożenia , czy tutaj czytając forum można parę ciekawych rzeczy przeczytać . Oczywiście pomijam tych , którzy pytają co to jest kolanko w pszenicy , czy nawożenie N , lub co to jest T1, T2 i po co to stosować , by potem w drugim wątku te same osoby stawały się doradcami , co i jak trzeba robić . No ale takich to można wyłapać , po kilku postach i , raczej się nie sugerować ich wypowiedziami . A o wykładowcach to powinienem przemilczeć , ale dodam tylko tyle , co on ci ma powiedzieć jak on może nigdy w życiu osobiście nie był na polu .

• Like 2
  • Root Admin
Opublikowano
rocknrollnik1 napisał:

3 godziny temu, yacenty napisał:

szybciej koleiny od opryskiwacza? kolejny żart. no chyba że ktoś jeździ na kolazowkach a w ciągniku z rozsiewaczem na 580;)

Akurat tak wyszło ,że rozsiewam ciągnikiem na 580 z tyłu. 

I żeby nie było, że jestem maniakiem rozsiewania,po prostu na razie nie mam możliwości stosowania rsm.

ja świadomie do opryskiwacza i rozsiewacza używam 580. mimo że mógłbym 380 albo 420. teraz nie pamiętam jakie koła ma mały ciągnik. przy 21m belce wolałem szerokie ścieżki zrobić i już. dziś pięknie śnieg wali ;) chyba dobrze że nie dałem 2 dawki n

Opublikowano
5 godzin temu, Tomek90 napisał:

Ponad 4t na haku nawozu ciągnikiem 120km, lepsza precyzja przy dawkowaniu, brak nakładek, każdy róg nawieziony, 3 formy azotu, jeden ciągnik potrzebny, zajmuje mniej miejsca przy składowaniu, nic mnie nie obchodzi przy rozładunku, różnica w cenie, stosowanie razem z herbicydami, a nawet fungicydydami czy insektycydami. 

Setki ton rozlane, wiedzą brana od osób które rozlały tysiące ton i tez azotu w granuli nie widzieli od tamtego momentu. 

Zapraszam co jeszcze potrzebujesz wiedzieć?

Odrazu podrzuć zalety granuli dla słabych 😋

Krzyczą niech krzyczą u mnie kwitnie rzepak w maju dopiero, dawałem rsm początkiem kwietnia druga dawke i pod 5t się zbierało. 

Niema reguły, tak samo że druga dawka 2 tyg po pierwszej co to ma być 😂

tak jak w tym roku co z tego ze 1 dawka poszła na poczatku marca jk ona nic nie działa i teraz by dał 2 dawke bo juz 3 tygodnie od 1 ale po co jak pierwsza nic nie podziałała bo pogoda lipna , pewnie 2 dawke w kwietniu trzeba bedzie dac dopiero 

21 minut temu, mysza103 napisał:

Zrobił sobie reklamę zganiając owieczki przed ekrany komputerów , a teraz czas zacząć je strzyc .

przecież taką podstawową wiedzę co z czym się je  w rolnictwie , to mając trochę oleju w głowie można w mig załapać , wystarczy przeczytać jakie substancje aktywne na co działają , i już możesz se układać różne zestawy oprysków pod kontem zagrożenia , czy tutaj czytając forum można parę ciekawych rzeczy przeczytać . Oczywiście pomijam tych , którzy pytają co to jest kolanko w pszenicy , czy nawożenie N , lub co to jest T1, T2 i po co to stosować , by potem w drugim wątku te same osoby stawały się doradcami , co i jak trzeba robić . No ale takich to można wyłapać , po kilku postach i , raczej się nie sugerować ich wypowiedziami . A o wykładowcach to powinienem przemilczeć , ale dodam tylko tyle , co on ci ma powiedzieć jak on może nigdy w życiu osobiście nie był na polu .

Cezaremu w gospodarstwie sie nie rodziło to zmienił branże na biznes internetowy , ja bym tam nie płacił za to szczerze wolałbym jakas prenumerate w gazecie wykupic czy cos w tym stylu niz mu płacić , tym bardziej ze ta wiedza co on operuje jest w pewnej czesci ogolnodostepna wystarszy poszukac na necie 

ale se wymyślil że frajerów trzeba strzyc 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, yacenty napisał:

ż. dziś pięknie śnieg wali ;) chyba dobrze że nie dałem 2 dawki n

Czemu , ja trochę rozlałem po pszenicy rsm , i teraz coś tam śnieg prószy , a czekam z niecierpliwością żeby sypnęło ostro tym śniegiem , w tedy było by legancko

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
35 minut temu, yacenty napisał:

zimno, mokro, śnieg. po co dawać? 100kg dostał. czwartek piątek wyleje kolejne 100kg i będzie rósł. w nocy już ma być 5 a w dzień 15-20

Po to aby sie ladnie przemiescilo azot nie ucieknie

Opublikowano

Ee to u nas 14l. w czterech ratach, od początku marca. W piątek chodziłem po polach, to z wierzchu sucha ziemia. Nie widzialem, żeby ktoś sypał albo lał N2 na rzepaki w okolicy..

• Root Admin
Opublikowano

ja wiem, ja wiem, ale nie wiem czym przypalilem rzepak poprzednim razem więc nie chciałem lać przed nadchodzącym -8. zrobi się ciepło to się rozleje. a może najpierw pocisne go caryxem

• Root Admin
Opublikowano

może lepiej może gorzej, nie wiem. nie robiłem poriwnan u siebie. jesienią kupiłem caryx i już. zobaczymy w następnym sezonie, może sprawdzę toprex a może wcale nie posieje rzepaku ;)

Opublikowano (edytowane)

Rozlejesz i będziemy wałkować temat na nowo , że tym razem poparzyłeś bo była za wysoka temperatura , i za niska wilgotność powietrza . Odznacz sobie ten post , jak już będziemy dyskutować czemu tak się stało @yacenty

Edytowane przez mysza103
  • Root Admin
Opublikowano

wczoraj to na 95% z ogrodu bym nie wyjechał pełnym opryskiwaczem takie bagienko było

mysza103 napisał:

Rozlejesz i będziemy wałkować temat na nowo , że tym razem poparzyłeś bo była za wysoka temperatura , i za niska wilgotność powietrza . Odznacz sobie ten post , jak już będziemy dyskutować czemu tak się stało 

ok

Opublikowano (edytowane)

A jaki plon osiągnąłeś w poprzednim roku?? Ile deszczu miałeś maj, czerwiec??  Tak jestem ciekawy, bo ziemie do moich masz mocne. Ja już na twoim miejscu dawno zakończyłbym nawożenie 

Edytowane przez pabloooo
  • Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

image.png

marzec, a szczególnie szalone 8l w kwietniu zrobiły swoje. rzepak piękny a plon tylko 4.1 - zaliczając do tego odszkodowanie od ubezpieczyciela za wiosenne przymrozki i 2x grad.

Planowałem N2 zrobić do 20 marca, ale przy tej pogodzie stwierdziłem ze to nie ma większego sensu.

image.png

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Tomek90 napisał:

3 tankowania. Ja nic nie mieszam co to za bzdury, kupujesz 32 dolewasz wody i masz 28 bez krystalizacji. 2 ciągniki to 2 operatorów. Buraków niemam a wąska opona przy dużym ciągniku z rozsiewaczem to morderstwo dla gleby to chyba powinieneś już wiedzieć. Ludzie już w ziemniakach robią ścieżki u nas, to wy w burakach nie?? Bo u nas niema buraków odkąd cukrownie zamknęli. 

Jeśli 3 tankowania to wyjdzie cię ten RSM duzoooooooooooooooo drożej jak saletra kupiona w lipcu  Kula  waży RSM w opryskiwaczu i jednak trzeba mieszać ,on wymieszał za słabo i nie wyszło tak jak powinno

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)

No to u mnie jeszcze ciekawiej, opad w kwietniu to 0,8 l/m2, a maj i czerwiec to razem ok 75l/ m2. Co ciekawe zakończenie nawożenia rzepaku zakończyłem 20 lutego (saletrosan + pulgran ok 200 n w czystym razem ) na to w marcu spadło ok 80l/ m2, po drodze mocne przymrozki wiosenne ( 15  % do wypłaty) oraz przed samymi żniwami grad (10% do wypłaty), a plon 4,182 t / ha, średnia z 25,5 ha. Rzepak zaczął kwitnąć 15 kwietnia i kwitł do ok 20 mają. A ziemie nieporównywalnie gorsze, bo w tych 25,5 ha ok 5 ha V i VI klasy, gdzie przez panującą suszę zrzucił prawie cały kwiat, i tylko w żniwa w tych miejscach się odnowił. Nigdzie azotu nie wypłukało, wyparowało, dlatego uważam że termin aplikacji, ma niebagate znaczenie 

Edytowane przez pabloooo
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Pytanie do doświadczonych
Wojkep w nowym filmie mówi że planuje dać na wybujałe rzepaki Toprex 0,3L żeby je regulować, a na te rzepaki co nie potrzebują regulacji to difenokonazol 100g + tebukonazol 100g lub difenokonazol 100g i metkonazol 60g. Moje pytanie czy dwa triazole zmieszane nie będą mieć działania mocniejszego pod względem regulacji niż Toprex 0,3L? 
I druga rzecz, czy sens jest obniżać ochronę fungicydową na wybujałych rzepakach (pewnie mające większy potencjał plonowania) do 75g difenokonazolu a na rzepaki nie wymagające regulacji dawać łącznie 160 -200 g substancji fungicydowych w dwóch triazolach ? 

Edytowane przez loquito
Opublikowano

Metkonazol najmocniejszy triazol pod względem regulacji. 

18 minut temu, miwigos napisał:

Jeśli 3 tankowania to wyjdzie cię ten RSM duzoooooooooooooooo drożej jak saletra kupiona w lipcu  Kula  waży RSM w opryskiwaczu i jednak trzeba mieszać ,on wymieszał za słabo i nie wyszło tak jak powinno

Cena z pierwszego auta, rsm u nich, oczywiście już opłacony. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v