Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, loquito napisał:

28 jest w niedzielę, w poniedziałek jest 29, tydzień czekania na dostawę, nie wyobrażalne przy granuli. 

Z miesiąc temu ktoś tu pisał że chciał zamówić mocznik ( jak tak mocno zaczął drożeć ) to dostał odpowiedż , że na razie nie ma i w ciągu najbliższego miesiąca nie wiadomo czy będzie . Więc jednak mogą się dziać rzeczy o których nawet fizjologom się nie śniło

Edytowane przez mysza103
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Granula jest dla słabych, mogę mieć 28 w poniedziałek cysternę na gospodarstwie. 

Nie No, lecisz mocna kartą. A dla mnie jesteś dzbanem bo coś co pojawiło się od niedawna jest dla Ciebie wyrocznią🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

80% rapsu zakończone nawożenie, reszta musi czekać do kwietnia bo zabrakło rsm 🤷‍♂️

I w dodatku liczyc nie potrafisz, czy rapsu do siałeś  zimą?🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 

image.png

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano

Granula jest dla słabych, mogę mieć 28 w poniedziałek cysternę na gospodarstwie. 

Czemu  granula jest dla słabych  to jest śmieszne co napisałeś , ja na granuli osiągam od 4 do 5 ton w dobrych latach i nie pisz takich bredni bo to jest śmieszne 

a i jeszcze jedno nie pale liści granulą haha 

• Like 1
Opublikowano

U mnie granula i ok 3.5 t , jesli ma być RSM to tylko ze względu na cenę  i dokladnosc rozlewu od granic na małych działkach .Każdy  ma swoją technikę i na siłę nie ma co kogoś przekonywać. 

Opublikowano
1 godzinę temu, loquito napisał:

Teraz tak na poważnie, długość wegetacji czy rzepaku czy zbóż, pomiędzy Tobą, czyli podlasie, a Jackiem czyli Ziemie Odzyskane to ok. 3 tygodnie, czy to przedkłada się na plon? Bo żniwa macie raczej w tym samym momencie. 

nie no żniwa na dolnym śląsku są chyba te kilkanaście dni wcześniej, szczególnie przy takiej zimie jak w tym roku

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Nie No, lecisz mocna kartą. A dla mnie jesteś dzbanem bo coś co pojawiło się od niedawna jest dla Ciebie wyrocznią🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

I w dodatku liczyc nie potrafisz, czy rapsu do siałeś  zimą?🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 

image.png

Spoko, a ty dla mnie jesteś pedałek od lgbt po tym profilowym które wyżej 😂

1 godzinę temu, mich18 napisał:

Czemu  granula jest dla słabych  to jest śmieszne co napisałeś , ja na granuli osiągam od 4 do 5 ton w dobrych latach i nie pisz takich bredni bo to jest śmieszne 

a i jeszcze jedno nie pale liści granulą haha 

No i co z tego?  Twój plon nie jest dla mnie szokiem tylko normalnością chłopie, a poparzenia?? Przestań bo śmieszny jesteś 😃

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
18 minut temu, Tomek90 napisał:

No i co z tego?  Twój plon nie jest dla mnie szokiem tylko normalnością chłopie, a poparzenia?? Przestań bo śmieszny jesteś 😃

Nie jestem śmieszny tylko nie pisz że granula jest dla słabych bo na pewno ją stosowałeś przed RSM i nie bądz taki do przodu a jak taki jestes mądry to udowodnij w czym jest lepszy ten cudowny RSM jak granula dla słabych czekam na odpowiedz 

Opublikowano
20 minut temu, Tomek90 napisał:

Zawsze myślałem że to miejsce jest po to żeby wymienić się doświadczeniami i aby plon był jak najwiekszy a nie cisnąć się obrażeniami

Opublikowano
4 minuty temu, Tomaszeek napisał:

Zawsze myślałem że to miejsce jest po to żeby wymienić się doświadczeniami i aby plon był jak najwiekszy a nie cisnąć się obrażeniami

Trzeba nauczyć kultury co nie których bo za dużo filozofują i tyle 

bo ta wypowiedz granula jest dla słabych jest po prostu żałosna i tyle 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano

dajcie na luz bo zaraz poleca bany. zostawić was na godzinę i od razu pedały i inne epitety. albo od razu idźcie pod remizę po ryju po dwa razy a później na flaszkę

Opublikowano

ok ale co my jesteśmy winni  jeden  filozof twierdzi że granula dla słabych to niech teraz udowodni czemu RSM lepszy proste 

po to jest to forum chyba żeby doradzić i wymieniać sie doświadczeniami 

Opublikowano
19 minut temu, yacenty napisał:

dajcie na luz bo zaraz poleca bany. zostawić was na godzinę i od razu pedały i inne epitety. albo od razu idźcie pod remizę po ryju po dwa razy a później na flaszkę

Yacenty komuny juz nie ma ;)

Opublikowano
5 godzin temu, lolq1660 napisał:

Jakby sieli po 20 ha rzepaku to by im się nie chcialo jeździć 5 razy i tyle pytań, a tak walą max po 5ha i problem bo dużo czasu🤔😅😎😎

mam 25 ha rzepaku ,ale dopiero drugi raz go posiałem,więc szukam fachowych porad ludzi z doświadczeniem.

3 godziny temu, Tomek90 napisał:

80% rapsu zakończone nawożenie, reszta musi czekać do kwietnia bo zabrakło rsm 🤷‍♂️

Ale przecież krzyczą ,że rzepak nawozi się  do końca marca i w kwietniu nie ma sensu tego robić.

Opublikowano
yacenty napisał:

tylko kiedys jak było napisane daj litra na grzyba to dawali, a dziś kombinują litra za drogo, to może dam 0.8, a może dam 0.6 i jeszcze pomieszam z tym czy tamtym...

Doskonałym tego przykładem jest "propozycja" osadka na T1 w zbożach, którą akceptujesz 😋

• Root Admin
Opublikowano

Serio?

8 godzin temu, Kubawww napisał:

Yacenty komuny juz nie ma ;)

To komuna wam remizę zabrała? U nas jest i to piękna a osp jedno z najlepszych w okolicy 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, mich18 napisał:

ok ale co my jesteśmy winni  jeden  filozof twierdzi że granula dla słabych to niech teraz udowodni czemu RSM lepszy proste 

po to jest to forum chyba żeby doradzić i wymieniać sie doświadczeniami 

Ponad 4t na haku nawozu ciągnikiem 120km, lepsza precyzja przy dawkowaniu, brak nakładek, każdy róg nawieziony, 3 formy azotu, jeden ciągnik potrzebny, zajmuje mniej miejsca przy składowaniu, nic mnie nie obchodzi przy rozładunku, różnica w cenie, stosowanie razem z herbicydami, a nawet fungicydydami czy insektycydami. 

Setki ton rozlane, wiedzą brana od osób które rozlały tysiące ton i tez azotu w granuli nie widzieli od tamtego momentu. 

Zapraszam co jeszcze potrzebujesz wiedzieć?

Odrazu podrzuć zalety granuli dla słabych 😋

9 godzin temu, rocknrollnik1 napisał:

mam 25 ha rzepaku ,ale dopiero drugi raz go posiałem,więc szukam fachowych porad ludzi z doświadczeniem.

Ale przecież krzyczą ,że rzepak nawozi się  do końca marca i w kwietniu nie ma sensu tego robić.

Krzyczą niech krzyczą u mnie kwitnie rzepak w maju dopiero, dawałem rsm początkiem kwietnia druga dawke i pod 5t się zbierało. 

Niema reguły, tak samo że druga dawka 2 tyg po pierwszej co to ma być 😂

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

Rozsiewacz na kolach mozna do tego uzyc albo poprostu mniejszy rozsiewacz,kazdy rog mozna dobrze nawiezc,rozsiewacz z ladowaczem mozna zastosowac,miejsce przy skladowaniu jak dla mnie tak samo zajmuje chyba ze masz zbiornik typu kingspan ale to kosztuje,no i dla mnie nie podwazalny argument obsluga slupow na polu. Ogolnie co komu pasuje.

Opublikowano

Jak postawisz rozsiewacz na kołach to nie podczepisz wydzwigu do bagsow jedno drugie wyklucza, pozatym rozsiewacz na kołach jest wywrotny wiem bo miałem. Jak róg chcesz rzucić rozsiewacze nie siejąc do sąsiada czy na drogę?? 

Metalowy zbiornik zajmuje tyle tyle co bagsy, swimmer czy kingspany o wiele mniej, 500zl rocznie dzierżawa. 

Na słupy niema ratunku przy opryskiwaczu, mozna robić ronda dookoła słupa, ale ja tego nie uważam.

Opublikowano

@Tomek90 jeszcze można im dopisać , że granulat jest dla słabych , bo stosując rsm , trzeba mieć silne nerwy , i się nie przejmować poparzeniami , które i tak nie mają wpływu na plon , i nie użalają się że mają poparzenia . Więc granulat jest dla słabych (nerwowo ), bo tacy nie powinni się brać za rsm , bo to nie dla nich .

Opublikowano

500 zł dzierżawa ale musisz kupić chyba dwa razy w roku ,teraz kupujesz drogi , wychodzi na duży minus ,duży zbiornik trzeba mieszać przed każdym tankowaniem, pompy do nalewania ,krystalizacja, słupy  ,większy tonaż za ciągnikiem ,szybciej koleiny, dla mnie tragedia, chyba dwa ciągniki to ma każde gospodarstwo  20-30 ha

Opublikowano

Większość jeździ na 350-400 ze względu na buraki,

Opublikowano

Wojkep kolega Kuli repak popalił ERESEMEM, ale "tragednii nie ma" - to jest najlepsze stwierdzenie wszystkich agrojutuberów podczas pokazywania upraw, czy też mówienia o plonowaniu.  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v