Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
13 minut temu, loquito napisał:

Jaką opinię? Bo żadnej nie napisałem. 

Napisałeś że wystarczy porównać wage polskiego i zachodniego środka . Więc porównywałes czy tylko się zastanawiasz, słyszałeś że ktoś porównywał ?

Opublikowano
5 minut temu, robercikj100 napisał:

Napisałeś że wystarczy porównać wage polskiego i zachodniego środka . Więc porównywałes czy tylko się zastanawiasz, słyszałeś że ktoś porównywał ?

A napisałem jaki wniosek z tego porównania wynika?

Opublikowano

a jak na jesieni dawałem caryx plus tebu , to pozniej na wiosne teraz tez moge dać caryx czy musze co inne dawać ? bo podobno tak jest ze teraz niby powinienem dac niby toprex , ale zawsze głownie to dawałem na jesieni caryx oraz na wiosne tez nieraz był z dokładką tebu , 

i 2 sprawa teraz pogoda taka jaka jest duze straty azotu beda bo podałem azot czyli saletrosan 26 na rzepak i na zboza i niektorzy ludzie mowia ze przy tej pogodzie to są spore straty azotu , wiec nwm czy dobrze ze sie tak pospieszyłem 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, warchest napisał:

a jak na jesieni dawałem caryx plus tebu , to pozniej na wiosne teraz tez moge dać caryx czy musze co inne dawać ? bo podobno tak jest ze teraz niby powinienem dac niby toprex , ale zawsze głownie to dawałem na jesieni caryx oraz na wiosne tez nieraz był z dokładką tebu ,

Przedziwną teorię słyszałeś że jak na jesieni caryx + tebu to na wiosnę powinien być toprex. Płacić takie pieniądze za Toprex gdzie z fungicydu to 125g difenokonazolu, to nie bardzo. Kilka sezonów u nas był na jesieni caryx i tebu i to samo na wiosnę, oczywiście w zależności od rozwoju roślin dawki się zmieniały ale, rzepak rósł normalnie. Teraz jest dostępny protiokonazol, metkonazol, difenokonazol, tebukonazol solo więc można któreś dwa z nich ze sobą połączyć i wyjdzie z tego porządny zabieg. 

Edytowane przez loquito
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, loquito napisał:

Przedziwną teorię słyszałeś że jak na jesieni caryx + tebu to na wiosnę powinien być toprex. Płacić takie pieniądze za Toprex gdzie z fungicydu to 125g difenokonazolu, to nie bardzo. Kilka sezonów u nas był na jesieni caryx i tebu i to samo na wiosnę, oczywiście w zależności od rozwoju roślin dawki się zmieniały ale, rzepak rósł normalnie. Teraz jest dostępny protiokonazol, metkonazol, difenokonazol, tebukonazol solo więc można któreś dwa z nich ze sobą połączyć i wyjdzie z tego porządny zabieg. 

Toprex dobrze chroni kiedyś robilem kontrole to te 125 g dife trzymało lepiej jak tilmor 

Edytowane przez Kubawww
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mraukot napisał:

Konkretnie, to jacy to ci "niektórzy ludzie" ? 🤔

inni rolnicy 

46 minut temu, Kubawww napisał:

Toprex dobrze chroni kiedyś robilem kontrole to te 125 g dife trzymało lepiej jak tilmor 

na łączeniu tych różnych substancji to średnio sie znam , wiec dam pewnie tak jak zawsze caryx ,ewentualnie do tego tebu ? bo caryxu na wiosne ile sie dawało ? bo mam 8,7-  8 ,8 około  ha rzepaku  

1 godzinę temu, Przemo188 napisał:

Jeśli da się wjechać trzeba siać bo lepiej niech azot czeka niż roślina 

w rzepaku tak to wiem , gorzej w zbozach one pozniej startowały 

Opublikowano (edytowane)

Werchest                                                                                                                                                                                                                                                               W tej chwili jak jest zimno i w miarę mokro ,to są najmniejsze straty azotu , im cieplej i suszej tym większe straty ,mrozy zatrzymują azot ,to nie prawda że na mrozie azot wymarza

Yacenty

Nic nie posułeś ,u sąsiadów rzepaki po RSM całe białe liście jak wymarznięty wygląda , u ciebie widać że ciepło było, u mnie zaczyna delikatnie robić sie kolor zielony

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Parodoksem na zachodzie jest właśnie dopuszczenie sypania azotu dopiero od 1 marca, gdy niekiedy już jest sucho i tak jak poprzednik napisał straty są największe 

• Root Admin
Opublikowano
8 minut temu, Kubawww napisał:

I niech mi ktos powie, ze po rsmie nie ma spadku w plonie :)

a jaka pewność ze to wina rsm? a może wystające liscie ponad snieg i -19?

Opublikowano
9 minut temu, jahooo napisał:

Wygląda na słabo rozbudowany układ korzeniowy - siew po talerzówce czy nawozy pod agregat ??

Jak będzie woda to nie przeszkadza

20 minut temu, yacenty napisał:

Jeśli to wina mrozu to sie zregeneruje na luzie dostrzec rzepak z wszystkimi lisciami zielonymi w tym roku ciezko.. dawniej zawsze byly zimy i rzepaki bez lisci i 5 t zbierali .

Opublikowano
27 minut temu, yacenty napisał:

Mam przez granice z sąsiadem , były ładne zielone ,jego po RSM kompletnie biały ,tylko środek zielony z drogi jak spalony wygląda , mój zaczyna się zielenić, duże liście w połowie suche od mrozu , co roku tak jest po RSMie 

Opublikowano
6 godzin temu, loquito napisał:

Wystarczy porównać wagę bańki 5L  kupionego tego samego markowego środka u nas a na zachodzie i wiadomo o co chodzi. 

5 godzin temu, loquito napisał:

A napisałem jaki wniosek z tego porównania wynika?

Wybacz ale chyba próbujesz być mądrzejszy niż jesteś . Napisałeś to w taki sposób że jakiś tam wniosek z tego porównania się nasuwa.

Wiec wystarczyło napisać że wystarczy porównać obie banki i BĘDZIE wiadomo czy jest różnica a nie twoja wypowiedź którą można interpretować na różne sposoby 

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał:

gdzie?

na tej z wyrwanymi roślinami jest tylko marchewka i kilkk kłaczków, chyba,  że wyrywałeś na siłę z ziemi i tylko to zostało

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, Kubawww napisał:

@yacenty

Ten rzepak juz po 2 dawce?

po 1

1 minutę temu, jahooo napisał:

na tej z wyrwanymi roślinami jest tylko marchewka i kilkk kłaczków, chyba,  że wyrywałeś na siłę z ziemi i tylko to zostało

nie miałem szpadla, podcięty nożem od razu się urywa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v