Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tak, ale w drugim ciągniku mam fux czy jakoś tak i nie wiem czy jak sie zmieszają, np przy wywrotce to będzie dobrze..

Masz na myśli Fush? Jaki ten drugi ciągnik? Bo w 3512 nic nie powinno sie stać przy zmieszaniu oleju, gorzej w jakimś zachodnim z nowoczesną skrzynią, dlatego u mnie duży MF pracuje tylko ze "swoimi" maszynami...

Opublikowano

Jak w NH masz zwykłą skrzynie z mechanicznym rewersem to wg mnie zmieszanie oleju jakoś drastycznie nie zaszkodzi, może tylko pogorszyć jego parametry. Najlepiej mieć wszystkie maszyny na jednym oleju i mam taki plan w przyszłości.

Opublikowano
plan planem, ale jeśli miałbym najnowszego fendta i c330 to bym jednak zrezygnował z tego samego oleju w różnych ciągnikach :P

To wymieniasz i w "trzydziestce" olej na taki jak ma fendt :P choć mało to realne w pracy...

Opublikowano

Do trzydziestki raczej nie będziesz agregował maszyn od Fendt'a... ale zły przykład podałeś bo Fendt ma oddzielny zbiornik oleju hydraulicznego i tego problemu nie ma :P Narazie w dużym MF mam inne złącza hydrauliczne i przypadkowe podłącznie "syfa" nie jest możliwe. A mały MF ma juz olej wymieszany nawet z ciągnikiem sąsiada i nie ma problemów, choć nowy olej napewno by mu nie zaszkodził. Pamięta ktoś ile tam go wchodzi do skrzyni?

Opublikowano
ja do mojego ferdka leje ELF smarowanie ma dobre wymieniam go co 500mth :P

Turbo Diesel 15W40? Dobry olej, polecam, ale zbyt rzadko go wymieniasz, zdrowiej jest częściej wymieniać gorszy olej niż rzadziej lepszy. Na Twoim miejscu skróciłbym przebieg do 250mth między wymianami.

Opublikowano

to zle robisz z wymiano oleju olej powinno sie wymieniac po wytyczonyh mth ja zawsze zapisuje w starej ksiazce gwarancyjnej ile ma mth jak przepracuje 200mth na TURDUSIE to do wymiany

Opublikowano

W silniku producent zaleca olej klasy minimum CC. Ja stosuję Turdus ze względu na ciężkie warunki pracy. Wymieniam co 200 mth. W skrzyni biegów bezwzględnie należy stosować Agrol, dlatego, że tam są tzw. "mokre" hamulce.