Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

A gdzie jeszcze podatek, amortyzacja sprzetu transport i magazynowanie? :lol:

wapnowanie  KRUS  usługi  bo nie każdy  ma  swój  kombajn  czy   rozsiewacz do wapna  ubezpieczenie itd.

@hubertuss  widać  otacza  się  samymi dziadami.  Jak nie ludzie  którzy  pracują   za  mniejszą stawkę  jak mają w umowie  to  ludzie którzy  koszty  uprawy  na ha  zamykają  w  wysokości dopłat

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Denwer napisał:

@hubertuss  widać  otacza  się  samymi dziadami.  Jak nie ludzie  którzy  pracują   za  mniejszą stawkę  jak mają w umowie  to  ludzie którzy  koszty  uprawy  na ha  zamykają  w  wysokości dopłat

Tylko doplatowcy to co najwyżej od chwasta pryskają, ze 100-200kg mocznika na ha, z uprawy to tylko orka, bronowanie i siew(40l ON na ha) , materiał siewny od Staszka sąsiada bo w tym roku ładne miał... Przy takiej agrotechnice myślę, że w 1000 na ha się zmieszczą ;) To dopłaty akurat na koszty, a co tam zostanie to zysk xD Sam tak na VI klasie robię, bo po co więcej, z 3-4 tony ulecą pszenzyta, to 2500 z ha mam zysku jeszcze xD nieraz to nawet bez orki tylko broną talerzową na głęboko i jest dobrze :)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Aleeee takim narzędziem co można sobie pogonić w 4 sekundy do setki a potem trachnąć 270 autostradą fajnie się pracuje...

Tu już nie ma marginesu na choćby mały błąd. Ale i problem egzystencji szybko przemija. 

1 godzinę temu, mirro napisał:

A jeszcze tak ze dwa lata wstecz, zrównanie dopłat było pewne. Stało się coś?

Teoretycznie mógłbym swoim próbować dociągnąc do 260, ale chyba wolałbym skakac bez zapasu niż to zrobić,

To był punkt programu wyborczego dla antypisu, żeby wyborcy pis mogli śmiać się później z reszty, że myśleli iż ci uwierzyli 🤣

Proste? A jak🤭

Czy znajdzie się tu choć jeden rolnik który uwierzył w zrównanie dopłat i zagłosował za pis?

Wątpię. 

Opublikowano

Daj 600kg polifoski zamiast 200 rok wcześniej i masz. Co ty księgowy że tak dopytujesz?🤭

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Denwer napisał:

To  z  tego  że  nie  zawsze  ludzie  popierają  to  co  dobre.

zrozum   człowieku  że  dopłaty   to  nic  innego  jak rekompensaty  za  wzrost  kosztów  produkcji. Każdy  Rolnik   ci to powie  że wzrost  kosztów   które spowodowało wejście  do  UE    nie  są rekompensowane  tymi dopłatami.

Piszesz  jak  typowy   miastowy  co  nie ma  pojęcia  o  rolnictwie.

Polskę  do  UE  chcieli nie  dlatego  żeby  pomóc  biednym  Polakom  tylko  po to  aby  mieć rynek  zbytu  dla  swoich odpadów.

Możesz  się  tak  oszukiwać, ale   z tej twojej  marnej pensyjki  nawet  na  jedno  500+  nie starcza   :D  :D  

No to skoro w tym roku wzrosły tak mocno ceny to co dopłaty wzrosną. Bo to zdaje się kilka lat temu pis już obiecywał i co. Moją pensyjkę to byś chciał mieć. A od oszukiwania to sam jesteś specjalistą.

5 godzin temu, Denwer napisał:

Ale jajaj  ale  jaja 

1ha  Pszenica  koszty

Nawóz NPK      360zł

Nawóz  azotowy   600zł

Paliwo  350zł

Opryski  500zł

Nasiona  350zł

Razem  2160zł      średnie  koszty 

Nie gadaj bzdur chłoptasiu

Nawóz azotowy 600? Tona rsm kosztowała 1100. Daje około 250 - 270 kg na hektar co daje około 100 kg czystego n. To sobie policz gdzie ty masz tam 600. Nie pisałem, że to ma być koszt dla pszenicy. Bo dla rzepaku jak byś wziął to jeszcze więcej wydasz. Niż te 500 na chemię. A na żyto miej. Ale w przypadku żyta i to z bardzo dobrym plonem za 1tys dużą część kosztów pokrywasz. Dlatego pisałem prawie czy tam praktycznie. Wiec daruj se swoje wyliczanki.  Aty jak zwykle się ośmieszyłaś.

4 godziny temu, krzychu121 napisał:

Czyli co unia to jest dobra ciocia która produkuje sama pieniądze i rozdaje? Dodatkowo utrzymuję potężną armię urzędników itd.  Jak znajdę danę to wstawię ile kosztuje obsługa pieniędzy które dostają rolnicy. Krótko można streścić że kosztuje tyle samo co dostają rolnicy. Gdzie tu sens i logika. 

Bogatsze kraje ,,dokładają'' do nas bo zabierają nam 5 albo i 10 razy więcej niż dołożą. 

Przecież wytłumaczyłem, że bogatsze kraje dopłacają. To o jakiej produkcji pieniędzy piszesz? Rozumiesz q ogóle ojczysty jezyk?

4 godziny temu, Roman176 napisał:

on tylko sex umie uprawiać z kolegą 

Z własnych doświadczeń piszesz?

1 godzinę temu, Denwer napisał:

Naucz  się  czytać   napisane  wyraźnie średnie  koszty.    Napisane tylko  po to  żeby  pokazać  że koszty są  znacznie  wyższe  jak  dopłaty   i  tylko  jak to pisałeś  Dziad  uprawia  zboża   po kosztach  dopłat  jak pisał    twój kolega  @hubertuss  ;) 

Nic nie napisałeś. Wziąłeś sobie pszenicę a i to bzdur nawypisywałeś. Bo ci na przykładzie tego azotu napisałem, ze łżesz. Chyba, że z pól tony sypiesz. W co wątpię. Nie pisałem nigdzie, że uprawiam zboża po kosztach dopłat. Zresztą dla każdego zboża jest inny koszt i na rzepak dopłat stanowczo za mało jest na pokrycie kosztów. Na rzepak na samą chemię nie wystarczy itd. Ale dla wielu rodników na jakieś żyto czy owies wystarczy.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, galan99 napisał:

Paliwo było 4 zeta a jest 5.5 zeta .

Poli 6 była 170 a jest 230 .

Saletra była 100 a jest już 150 .

Dalej sam sobie odpowiedz .

80l  paliwa 120 pln, 300 kg polifoska 180 pln, 500 kg saletry 250 pln. Razem 550. Gdzie reszta? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko doplatowcy to co najwyżej od chwasta pryskają, ze 100-200kg mocznika na ha, z uprawy to tylko orka, bronowanie i siew(40l ON na ha) , materiał siewny od Staszka sąsiada bo w tym roku ładne miał... Przy takiej agrotechnice myślę, że w 1000 na ha się zmieszczą ;) To dopłaty akurat na koszty, a co tam zostanie to zysk xD Sam tak na VI klasie robię, bo po co więcej, z 3-4 tony ulecą pszenzyta, to 2500 z ha mam zysku jeszcze xD nieraz to nawet bez orki tylko broną talerzową na głęboko i jest dobrze :)

Jeszcze mniej jak w 40 się wyrobie. Orka 12 siew 7 i uprawa pożniwna 7. Jeśli chodzi ci o te trzy zabiegi. Co chcieć więcej robić na 4 czy 5 klasie? Pod 40 to mi z pryskaniem podejdzie. Warunki warunkom nie równe koszty uprawy zboża pszenicy, rzepaku czy żyta i owsa też sobie nie równe.

Dodam jeszcze, że to paliwo kosztuje mnie mniej niż połowę tego co pisał @Denwer

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Ulman napisał:

80l  paliwa 120 pln, 300 kg polifoska 180 pln, 500 kg saletry 250 pln. Razem 550. Gdzie reszta? 

Opryski  na chwasty 2 zabiegi 3 zabiegi na grzyba cen nie znam na robala i mikro 500 zeta pyknie więcej aby starczyło . saletry 600 kg .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, hubertuss napisał:

A na żyto miej. Ale w przypadku żyta i to z bardzo dobrym plonem za 1tys dużą część kosztów pokrywasz. Dlatego pisałem prawie czy tam praktycznie. Wiec daruj se swoje wyliczanki.  Aty jak zwykle się ośmieszyłaś.

Ośmieszasz  to  się ty.  za 1 tyś  złoty  żyta  nie da rady   chyba  że  przy gospodarce rabunkowej  jak  typowy  dziad  dopłatowiec .

Już  taki jeden  był  na wschodzie   co  kukurydzę  za 1 tyś  chciał  uprawiać   i  bankrutem  został  komornik go  ściga  :D  :D  :D  :D  

19 minut temu, hubertuss napisał:

Bo ci na przykładzie tego azotu napisałem, ze łżesz. Chyba, że z pól tony sypiesz. W co wątpię.

Wiedzy  nie  masz  to   bzdury  piszesz   500kg  saletry  w pszenicy  to  nie  jest  dużo    żeby  powalczyć  o  plon 10t  trzeba  sypnąć  i  to  sporo      unijne normy  trzeba  przekroczyć :P 

14 minut temu, hubertuss napisał:

Jeszcze mniej jak w 40 się wyrobie. Orka 12 siew 7 i uprawa pożniwna 7. Jeśli chodzi ci o te trzy zabiegi. Co chcieć więcej robić na 4 czy 5 klasie?

I kosom  skosisz  :D  :D  :D  i na furmance  do  stodoły  snopki  zwieziesz  :D  :D  

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Denwer napisał:

Ośmieszasz  to  się ty.  za 1 tyś  złoty  żyta  nie da rady   chyba  że  przy gospodarce rabunkowej  jak  typowy  dziad  dopłatowiec .

Już  taki jeden  był  na wchodzie   co  kukurydzę  za 1 tyś  chciał  uprawiać   i  bankrutem  został  komornik go  ściga  :D  :D  :D  :D  

Wiedzy  nie  masz  to   bzdury  piszesz   500kg  saletry  w pszenicy  to  nie  jest  dużo    żeby  powalczyć  o  plon 10t  trzeba  sypnąć  i  to  sporo      unijne normy  trzeba  przekroczyć :P 

I kosom  skosisz  :D  :D  :D  i na furmance  do  stodoły  snopki  zwieziesz  :D  :D  

Skąd wiesz, że nie da rady? Przy jakiej gospodarce rabunkowej? 100 kg czystego n dla żyta to mało? 250 poli 6 mało?  Wystarczy. Za wapno mi pis zapłacił tylko nadmienię. A jak za 1 tys nie da rady to da za 1,2 czy 1,5. A to nie mienia faktu, że szukasz tylko dziury w całym Bo ci tłumaczyłem, że zależy od zboża. A dopłatowcy to nie wszyscy dziady. Niektórzy lepiej żyją jak ten co myśli, że prawdziwy rolnik.

Pszenicy nie uprawiam więc kosztów nie znam. Na moich glebach to się nie za bardzo opłaca. 10t haha dobre sobie. Już widzę jak o to walczysz..

Tak koszę kosom. Albo sierpem tatowym.

Opublikowano
14 minut temu, Denwer napisał:

Wiedzy  nie  masz  to   bzdury  piszesz   500kg  saletry  w pszenicy  to  nie  jest  dużo    żeby  powalczyć  o  plon 10t  trzeba  sypnąć  

Już widzę 10t z ha na tych twoich glebach 5 i 6 klasy, co to sie chwaliłes że od nich podatku nie płacisz xD

Opublikowano
15 minut temu, Denwer napisał:

Wiedzy  nie  masz  to   bzdury  piszesz   500kg  saletry  w pszenicy  to  nie  jest  dużo

Pytanie natury technicznej. Czy RSM może poparzyć wiosna korzonki rzepaku albo pszenicy?

Opublikowano
19 minut temu, Denwer napisał:

Już  taki jeden  był  na wschodzie   co  kukurydzę  za 1 tyś  chciał  uprawiać   i  bankrutem  został  komornik go  ściga  :D  :D  :D  :D  

W końcu dwóch madrych z sensem rozmawia.... 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Już widzę 10t z ha na tych twoich glebach 5 i 6 klasy, co to sie chwaliłes że od nich podatku nie płacisz xD

Przecież on tu wodę leje. No ale zaraz ci napisze, że to nie on uprawia tylko wie, że tyle trzeba.

4 minuty temu, pafnucy napisał:

W końcu dwóch madrych z sensem rozmawia.... 

ja wiem czy z sensem. Po prostu po raz kolejny mu się nie udało. Uczepił się jednego słowa czy zdania i próbował coś na tym ugrać.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, hubertuss napisał:

Skąd wiesz, że nie da rady? Przy jakiej gospodarce rabunkowej? 100 kg czystego n dla żyta to mało? 250 poli 6 mało?  Wystarczy. Za wapno mi pis zapłacił tylko nadmienię. A jak za 1 tys nie da rady to da za 1,2 czy 1,5. A to nie mienia faktu, że szukasz tylko dziury w całym Bo ci tłumaczyłem, że zależy od zboża. A dopłatowcy to nie wszyscy dziady. Niektórzy lepiej żyją jak ten co myśli, że prawdziwy rolnik.

Pszenicy nie uprawiam więc kosztów nie znam. Na moich glebach to się nie za bardzo opłaca. 10t haha dobre sobie. Już widzę jak o to walczysz..

Tak koszę kosom. Albo sierpem tatowym.

Skoro ci  PiS  za wapno  zapłacił  to  jesteś  dziad   bo tylko  dla  dziadów  co nie  dbają  o  ziemie  te  dopłaty  zrobili.  

Na skromy  plon te 100kg starczy   jak i 250kg poli  +  reszta  kosztów  wychodzi grubo  ponad  dopłaty.

Rolnik  z pod parczewa   pokazał  że  te  wasze wschodnie  wyliczenia  co  do  kosztów  uprawy  kukurydzy  jak  i  hodowli  bydła  na kontrakcie   kończą  się   sukcesem  :D  :D  :D  

12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Musiałbym być  tobą  żeby  pszenicę  na 5-6 klasie  uprawiać  :D  :D .  Mam i  pisaki  i dobre  ziemie  :P  

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Denwer napisał:

Skoro ci  PiS  za wapno  zapłacił  to  jesteś  dziad   bo tylko  dla  dziadów  co nie  dbają  o  ziemie  te  dopłaty  zrobili.  

Na skromy  plon te 100kg starczy   jak i 250kg poli  +  reszta  kosztów  wychodzi grubo  ponad  dopłaty.

Musiałbym być  tobą  żeby  pszenicę  na 5-6 klasie  uprawiać  :D  :D .  Mam i  pisaki  i dobre  ziemie  :P  

A co łaskę robią. Podatki płacę, ze na to wapno starczyło by mi na luzie. A wcześniej sypałem tez kupując za swoje. Ale co mi tam pisz co chcesz. Mnie to wyzywanie od dziadów nie boli a pokazuje tylko poziom twojej frustracji.

100 kg czystego n powtarzam czystego. Dla żyta wystarczy. I nic nie wychodzi grubo ponad dopłaty. Z tysiącem może przesadziłem ale i do dwóch bardzo daleko powtarzam dla żyta. A reszta kosztów w tamtym sezonie nawet od chwasta nie było. I choć leżało 2 lub 3 tygodnie to nawet nie przerosło. Tylko antywylegacz. Szkoda, że tylko raz. Ot i całe koszty dla żyta. To pozwala osiągnąć 6,5 tony hybrydy. Źle się na tym nie wychodzi.  W tym roku fosfor załatwi mi oczyszczalnia ścieków nawożąc za darmo moje pola.

Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

A co łaskę robią. Podatki płacę, ze na to wapno starczyło by mi na luzie.

jakie? 5 klasa to chyba zwolniona z podatku rolnego?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Denwer napisał:

Powiedz mi wklejaczu memów z Tuskiem gdzie napisałem, że na 5 i 6 klasie pszenicę sieje?? Na 4 klasie próbowałem, ale po podliczeniu kosztów i plonów pszenżyto i kukurydza mi lepiej wychodzi ekonomicznie. Plony rzędu 7 ton pszenzyta i 10-11 ton suchej kukurydzy przy moich kosztach mnie w zupełności zadowalają. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

A wcześniej sypałem tez kupując za swoje.

Gdybyś  kupował  wcześniej wapno  i  dbał o ziemie  to  byś  na  dopłaty  do wapnowania  się  nie  załapał   nie ośmieszaj  się  ludzie  którzy  mają  ziemie  z pH poniżej  5,5   to  dziady  nie  rolnicy.   Kupiłem od takiego  dziada  ziemie  w lipcu  dobra  ziemia  i  dziad  uprawiał  gospodarkę rabunkową  o której ty tutaj piszesz.

3 minuty temu, hubertuss napisał:

100 kg czystego n powtarzam czystego. Dla żyta wystarczy. I nic nie wychodzi grubo ponad dopłaty. Z tysiącem może przesadziłem ale i do dwóch bardzo daleko powtarzam dla żyta.

100kg  czystego azotu to  jest  na skromny plon.   Możesz  się  tak oszukiwać  że  wystarczy     ten z pod parczewa  też  się  tak  oszukiwał  i  komornik  go  dojechał  :D  :D  :D  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v