Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, Denwer napisał:

co  on robił  na tym forum

że marecka wyśmiewał?

Opublikowano
27 minut temu, mirro napisał:

Jeżeli sensem "gospodarzenia" jest zakup nowego ciągnika, to życzę powodzenia. Unia dała możliwości a jak sie ktoś w nich odnalazł, to jego osobista sprawa. Kużwa jak, ja miałbym 400ha . To bym na środku tego pola przetwórnię postawił.😂

Tylko po co, jak i uprawiając zboża stać by cię było na Fendty. Na wycieczkę dookoła świata też byś uciułał, i to nie wojskowym Herkulesem🤭.

Na Rolsa ze złotymi klamkami jednak mało.🤣

Opublikowano
Przed chwilą, pafnucy napisał:

wyśmiewał?

Nie  jedyne  co  umiał  to  epitety  rzucać  ale  czego  po patologii  oczekiwać  ???

241707498_2952871064965726_7020532058324

Opublikowano
3 minuty temu, pafnucy napisał:

przynajmniej swoje,

I to była  osoba która   posługiwała  się   mową  nienawiści.  ;)

241632492_2098155407025913_7485021280123

Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

Podchwytliwe pytanie czemu nie oglądasz skoro czytasz ?? widziałeś ostatnio u gozdyry w PN kukiz przyniósł  wycinki najbardziej kłamliwych mediów ? 

znasz to z autopsji ? 

a nie było odwrotnie ?? 

a nie było odwrotnie ?? 

Nie było odwrotnie. Anglicy migali się z dokończeniem negocjacji warunków wyjścia z UE i podpisaniem porozumienia. Więc UE pod pozorem korony zrobiło blokadę granicy, która pamiętamy z końca 2020 roku. Szybko podpisali.

53 minuty temu, Denwer napisał:

Szczójnia  @hubertussowi   wmówiła  że  mówił  o  Poexit  to  mówił.  Z resztą  u nich  narracja  co  rusz  to inna  bo  raz  PiS  chce  wywołać  wojne z Rosją  a na drugi  dzień  z  kolei  jest   pro  Rosyjski  :D  :D  

Możesz   sie  tak  oszukiwać  mnie  to  lotto.   Wczoraj  na dożynkach  wszyscy  Rolnicy   byli  zgodni  UE  to  zło  dla  rolnictwa   i  to zarówno  ci  którzy  pobrali  miliony  dotacji  z ARIMR (PROWy)   jak  i  ci  którzy   nie  dostali  nic  poza  dopłatami.

Jeden z rolników  opowiadał jak w 2001  roku  kupił  nowego JD  za  gotówkę  bo było  go  stać  miał  wtedy  60ha   teraz  ma  400ha  i  nie stać  go  aby  za  gotówkę  kupić  nowy  ciągnik   taki  dobrobyt  UE  dała  Polsce.

Ale tu nic nie trzeba nikomu wmawiać. Nie trzeba żadnego komentarza. Każdy przytomny i rozumiejący polską mowę sam wyciągnął odpowiednie wnioski z przemowy Terleckiego. A najlepsze jest to, że z jednej strony starasz się wmówić, że Terlecki i pis nie chce wyjścia z UE. a zaraz piszesz, że UE to zło wg wszystkich rolników z jakichś dożynek. Więc jaka to jest wersja oficjalna u ciebie? UE to zło czy dobro. Terlecki słusznie mówi o wyjściu czy nie słusznie? Skoro wg rolników UE to zło dlaczego starasz się bronić Terleckiego, ze o wyjściu z UE nie mówił?

25 minut temu, Denwer napisał:

Myślenie  nie  jest  twoją  najmocniejszą stroną widać.

Dała  cwaniakom w garniturach co  biorą  dopłaty  do  ptaszków  i  innych  h*jaszków .  Bo  na pewno  nie  rolnikom.  Zadłużenie   Polskiego  rolnictwa  z przed UE  a teraz  to  przepaść  nie  do  zasypania.

Przed  UE  1ha ziemi kosztował od 2-6 tyś   obecnie  od  50-100 tyś.

Tak  i  o twoje  nawrócenie   się  pomodliłem  :P 

Wątpię aby modlitwy faryzeusza ktoś wysłuchał. Ty to się najpierw porządnie wyspowiadaj za to co tu robisz i jak ludzi gnojem obrzucasz. A co do cwaniaków w garniturach to cóż ludzie tacy jak ty. W pełni programowalni co pokazałem wyżej. Zawsze będą mieli kompleksy wg tych co sobie radzą. Ty musisz być programowany inaczej ani rusz. A taki jak to piszesz cwaniak w garniturze sam myśli co ma robić i jak. I jeszcze ciebie zaprogramuje byś w jednym poście bronił Terleckiego, że nie mówił o wyjściu z UE a zaraz potem pisał, ze UE to zło wg rolników robiąc z siebie hipokrytę.

11 minut temu, Denwer napisał:

Nie  jedyne  co  umiał  to  epitety  rzucać  ale  czego  po patologii  oczekiwać  ???

Na pewno nie rzucał lepiej niż ty tu tym propagandowym gnojem. Ludzi obrzucasz.

Opublikowano
37 minut temu, Agrest napisał:

Tylko po co, jak i uprawiając zboża stać by cię było na Fendty

Kwestia skali , tego co chcesz robić no i najważniejsze czyli, ile świętego spokoju chcesz mieć w życiu😂 Tylko że pójście na swoje, to zawsze kwestia podejmowania decyzji, więc z reguły wybieramy święty spokój.

Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

Szczójnia  @hubertussowi   wmówiła  że  mówił  o  Poexit  to  mówił.  Z resztą  u nich  narracja  co  rusz  to inna  bo  raz  PiS  chce  wywołać  wojne z Rosją  a na drugi  dzień  z  kolei  jest   pro  Rosyjsk:D  :D  

Nie łżyj. TVN nigdy nie mówił, że pis chce wywołać wojnę z Rosją. Oni zawsze jeśli już dają do zrozumienia, że pis straszy tumanów agresją Rosji na Polskę. To znaczy, że mówią, że nie pis chce wywołać wojnę z Rosją A tumani takich jak ty, że Rosja chce na nas napaść a to jest różnica kłamco. A to, że pis robi wiele na tego co jest na rękę Rosji to inna sprawa.

Opublikowano
45 minut temu, Agrest napisał:

Na Rolsa ze złotymi klamkami jednak mało.🤣

Mnie dużo do życia nie trzeba. Jak na baniak się nie leje i ogień zima w piecyku grzeje, to już dużo. A jak jeszcze żarcie na ogieńku bulgocze to szczyt marzeń. 😂 Reszta to tylko narzędzia. Swoje miejsce znam.

Opublikowano

@witejus co zrobił Tusk dla Rosji ostatnio? Bo pis ciągle gra na rozbicie UE do spółki z sojusznikiem Putina Orbanem. Politycy pisu jeżdżą na spotkania z anty unijnymi partiami finansowanymi przesz Moskwę. Widzisz ty klepiesz, ze Tusk to człowiek ruskich w Moskwie a ja ci podaje konkretne przykłady jak pis pomaga Moskwie.

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

To w końcu Tusk jest niemiecki czy rosyjski agent ?

To jedno i to samo.

1 minutę temu, hubertuss napisał:

co zrobił Tusk dla Rosji ostatnio?

Nord Stream

• Haha 1
Opublikowano

Węgla nie , Gaz drogi bo wydobycie nie pokrywa zapotrzebowania . A tu taka nowinka .

– Inwestorzy obstawiają, że energetyka jądrowa będzie kluczowym elementem odejścia od paliw kopalnych i brak nowych kopalni uranu spowoduje dalszy wzrost cen – czytamy w "FT". Czynnik decydujący to rozwój nowych mocy wytwórczych wykorzystujących to paliwo, szczególnie w Chinach planujących budowę coraz większej floty reaktorów.

Nie będzie w Polsce prądu taniego .

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

@witejus co zrobił Tusk dla Rosji ostatnio? Bo pis ciągle gra na rozbicie UE do spółki z sojusznikiem Putina Orbanem. Politycy pisu jeżdżą na spotkania z anty unijnymi partiami finansowanymi przesz Moskwę. Widzisz ty klepiesz, ze Tusk to człowiek ruskich w Moskwie a ja ci podaje konkretne przykłady jak pis pomaga Moskwie.

Tobie wklepano do głowy że unia to świętość,i srasz że strachu że ktokolwiek ośmiela się mieć inne zdanie.

Opublikowano (edytowane)

@witejus Ten rurociąg to NIemcy z Ruskimi zrobili by z Tuskiem czy bez. Jak go planowali i zaczęli budowę to nawet nie wiem czy Tusk rządził. jedyne co można mieć pretensje do Tuska to to, że się pod to nie podłączył. I nie dogadał z Niemcami by choć kawałek przez PL szło. Jak zwykle polskie pobrzękiwanie szabelką było w tym przypadku głupie nic nie warte i z góry skazane na porażkę.

3 minuty temu, witejus napisał:

Tobie wklepano do głowy że unia to świętość,i srasz że strachu że ktokolwiek ośmiela się mieć inne zdanie.

Ja nigdzie nie pisze, że UE to świętość. Po prostu korzystamy na członkostwie nie tylko finansowo. Natomiast sądząc po języku tej twojej wypowiedzi to sam srasz ze strachu, że inni korzystają a ty nie potrafisz. A jak pisałem korzystamy nie tylko finansowo.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano

Uran może i jest ale gdzie go wsadzić by był prąd? Elektrowni jak nie ma tak nie ma. Kiedyś pis śmiał się z Grada z po. A teraz ta sam a firma dalej istnieje dalej niby buduje i jest też jakiś Grad tylko, że z pisu. Tak jak Horała buduje lotnisko tak pis buduje atomówkę.

Opublikowano
14 minut temu, hubertuss napisał:

Ja nigdzie nie pisze, że UE to świętość.

Tylko wychwalasz bezkrytycznie na każdym kroku.Sram ze strachu🤣,to ty srasz że kiedyś Polska wyjdzie ,bo poza unią niema życia ,czarna dziura po prostu.

Opublikowano
13 minut temu, hubertuss napisał:

i jest też jakiś Grad tylko, że z pisu. Tak jak Horała buduje lotnisko tak pis buduje atomówkę.

Ooooooo przepraszam jest jeszcze namaszczony na znawcę reaktorów jądrowych ( z całym szacunkiem) Minister Czarnek. 

Lubeszczyzna dumna Panem Ministrem.😂

• Like 1
Opublikowano

A jak już z tej unii wyjdziemy to co proponujecie? Na kolanach do Moskwy PiS poleci? Czy już jesteśmy takim hegemonem jak Anglia i leżymy na wyspie? Ja nie jestem za unia. Żadnych prowow nigdy nie brałem, tyle że trzeba realnie i racjonalnie patrzeć na życie. Sytuacja w regionie jest taka, że mamy do wyboru unia albo Rosja. 

Opublikowano
35 minut temu, jarecki napisał:

a tam u Ciebie to uranu nie ma przypadkiem ?

Nie ma u mnie .

Zasoby zidentyfikowane są mniejsze. Mówi się w tym przypadku o ok. 7 tys. ton uranu. Planowana w Polsce elektrownia atomowa ma mieć dwa lub trzy reaktory o łącznej mocy co najmniej 3000 MW. Wykorzystanie w niej zidentyfikowanych krajowych zasobów uranu pozwoliłoby na produkcję energii przez ok. 56 lat Dodatkowe niekonwencjonalne zasoby uranu znajdują się w naszych także w złożach miedzi, odpadach po produkcji nawozów sztucznych  oraz w węglu kamiennym. Zawartość uranu w polskich węglach wynosi jedynie 1-9 ppm. Jednakże biorąc pod uwagę, że elektrownie rocznie spalają kilkadziesiąt milionów ton węgla, ilości uranu zrzucane na hałdy lub emitowane do atmosfery przez kominy elektrowni sięgają kilkudziesięciu ton.

Na ile lat wystarczy polskiego uranu?

Krajowe zasoby złóż uranu rozmieszczone są na kilku dużych obszarach, przede wszystkim w Sudetach, Górach Świętokrzyskich, na Podlasiu i na Warmii (w rejonie między Krynicą Morską i Pasłękiem).

nie opłaca się budować elektrowni atomowych za mało surowca .

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, witejus napisał:

Tylko wychwalasz bezkrytycznie na każdym kroku.Sram ze strachu🤣,to ty srasz że kiedyś Polska wyjdzie ,bo poza unią niema życia ,czarna dziura po prostu.

Ja sram, że kiedyś Polska wyjdzie? Zacytuj gdzie to robię? Widzisz nawet pisowscy notable jak Terlecki co to myślą, że UE to samo zło zapierają się od razu gdy im przytoczyć słowa o chęci wyjścia. Boją się elektoratu. Polska nie wyjdzie bo durni na szczęście u nas mniej. Ja nie chwalę bezkrytycznie UE ma wiele minusów jak np zbyt rozbudowana biurokracja czy słaba decyzyjność. Ale jak już kilka razy pisałem bilans dla PL jest dodatni. I to nie tylko bilans finansowy. A srają tacy jak ty czy @Denwer czy pis, że UE to zło ale argumentów nie mają i ludzie w to zo nie wierzą. Poparcie wciąż jest wysokie dla UE i srajcie sobie na nich dalej.

Jak tam dopłaty bierzesz? Wnioski składasz w terminie by choć 1 % nie przepadł? Czyli co prosisz UE o forsę. Pokaż jaki z ciebie twardziel zrezygnuj z tego. Ja wczoraj słyszałem o chłopie co ma 33 ha i wniosku nie składa. Rodzina mu tłumaczy by składał a on mówi pier**lę ich. I taki gość choć ma nierówno pod czapką ale przynajmniej ma honor. A tacy jak wy? Nie macie nic. Pluć plujecie ale pieniądze bierzecie. I nawet nie tłumacz, że ci się należy. 

Edytowane przez hubertuss
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v