Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Ulman napisał:

A niby w jaki sposób to zmniejszyło koszty pracy?

a zmiejszenie podatku PIT jest zmiejszeniem kosztu pracy czy nie jest ?                   podatek pit płaci i tak pracodawca .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
7 minut temu, jarecki napisał:

a zmiejszenie podatku PIT jest zmiejszeniem kosztu pracy czy nie jest ?

Oczywiście ze nie jest. Pracodawcy w zaden sposób nie odciąża kosztowo. Mało tego , koszty pracy wzrosły przez np drożejący krus.

Opublikowano

Dokładnie zus podrożał z 1070 w 2017 roku do 1600 w 2022. o 50% przez 5 lat. Ojciec pamiętam jak przed przejściem na emeryturę płacił ze wszystkim 1070.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/ZUS-wysokosc-skladki-dla-przedsiebiorcow-w-2022-r-8138981.html

To jest podstawowy skutek podnoszenie płacy minimalnej. Bo jak pisałem jak ktoś chce mniej niż minimalna zapłacić to zapłaci a tam gdzie pracownik dyktuje warunki to płaca minimalna nic nie wnosi.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, hubertuss napisał:

Udowodniłem ci, że przyznałeś mi racje, że płaca minimalna to fikcja i da się ją omijać i wszystko w temacie. 

Co  udowodniłeś  że  na czarno   pracodawca  może  płacić  ile chce  ????  :D  :D  :D Ameryki to  ty  nie odkryłeś  :D  :D  :D.  

Płaca  minimalna  to  nie fikcja  a rzeczywistość   dla  legalnie  zatrudnionych

8 godzin temu, hubertuss napisał:

Wciąż są śmieciówki i wielu płacy minimalnej na oczy nie widzi lub tylko na umowie zleceniu czy jak tam to się nazywa.

Tylko  ty bredziłeś   bo nie  wiesz  co  to  umowa  zlecenie   że  płacą  mniej  jak  minimalną  co  jest  bzdurą.

33 minuty temu, hubertuss napisał:

Dalszych twoich bredni to nawet komentować nie ma co zwłaszcza o tych gospodarstwach, że tam wszyscy legalnie pracują. Brednie piszesz i tyle.

Nie  pisałem że  wszyscy   nie  bredź  bredzisłąwie.

Czekam  na  te  wyniki  badań   :D  :D  :D  

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)

brakuje mi sił :(           to czy ZUS jest 1 tys czy 2 tys nie ma znaczenia bo i tak pracodawca  wyliczając cene usługi bierze to w koszta . Przy waszym toku rozumowania to w Polsce nie powinno być żadnej firmy bo przez 10 lat pracodawce pracownik kosztuje dwa razy tyle co np w 2010 i odziwo zachodnie koncerny sobie dają rade i większość polskich też tylko jest cześć biznesmenów co nie zna zasad a tu najważniejsze jest żeby każdy płacił jednakowo i zdrowa konkurencyjność była zachowana .                   Jak zwieksza sie koszt pracownika to pracodawca podnosi cene swojego produktu czy usługi .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
19 minut temu, Denwer napisał:

Co  udowodniłeś  że  na czarno   pracodawca  może  płacić  ile chce  ????  :D  :D  :D Ameryki to  ty  nie odkryłeś  :D  :D  :D.  

Płaca  minimalna  to  nie fikcja  a rzeczywistość   dla  legalnie  zatrudnionych

Tylko  ty bredziłeś   bo nie  wiesz  co  to  umowa  zlecenie   że  płacą  mniej  jak  minimalną  co  jest  bzdurą.

Nie  pisałem że  wszyscy   nie  bredź  bredzisłąwie.

Czekam  na  te  wyniki  badań   :D  :D  :D  

Zrozum w końcu. Jeśli istnieje możliwość pracy na czarno. Lub pisania w umowie o pracę tj zlecenie czy innej formie śmieciówki stawki, której pracownik nie otrzyma to płaca minimalna jest fikcją. Da się ją ominąć. A więc możesz sobie ustawić płacę minimalną na 100 tys a i tak będą ludzie mniej zarabiać. Jak ci tłumaczyć?

13 minut temu, jarecki napisał:

brakuje mi sił :(           to czy ZUS jest 1 tys czy 2 tys nie ma znaczenia bo i tak pracodawca  wyliczając cene usługi bierze to w koszta . Przy waszym toku rozumowania to w Polsce nie powinno być żadnej firmy bo przez 10 lat pracodawce pracownik kosztuje dwa razy tyle co np w 2010 i odziwo zachodnie koncerny sobie dają rade i większość polskich też tylko jest cześć biznesmenów co nie zna zasad a tu najważniejsze jest żeby każdy płacił jednakowo i zdrowa konkurencyjność była zachowana .                   Jak zwieksza sie koszt pracownika to pracodawca podnosi cene swojego produktu czy usługi .

Tak tak nie ma znaczenia. Po pierwsze jak drożeje zus. To pracodawca mniej chętnie ci podniesie pensje bo go i tak więcej kosztujesz. część twojej ewentualnej podwyżki zabierze zus. Druga sprawa to jak mówisz, że sobie w koszty wrzuci to te koszty albo przeniesie na klienta albo na pracownika by wyjść na swoje. 

Koncerny zachodnie u nas mają się dobrze bo płace i tak są niższe niż na zachodzie. Ale przy tych rosnących kosztach pracy coraz więcej pracodawców udaje się na wschód.

Opublikowano

No to może niech płacą 5 tysiecy/mc i wtedy problemy finansowe zusu się skończą. Wrzuci sie to w koszty produktu i gitara. Może niech paliwa prąd jeszcze 2x tyle opodatkują - wrzuci się to w cenę produktu i po sprawie😁 Takie to proste i nikt na to nie wpadł?

Z jednym się muszę zgodzić - kazdy powinien płacić jednakowo. Niestety ty sam się z tym nie zgadzasz co wielokrotnie przerabialiśmy  dyskutując patologiczną progresję podatkową.

Opublikowano

No właśnie ta cała akacja z tym stanem wyjątkowym tę komedie mi przypomina. Pisiory się boją, że będzie jak w tym filmie. Pójdą jacyś ludzie ten drut targać a Białorusini wystrzelą i się zacznie.

Opublikowano
30 minut temu, hubertuss napisał:

Lub pisania w umowie o pracę tj zlecenie czy innej formie śmieciówki stawki, której pracownik nie otrzyma to płaca minimalna jest fikcją.

Większego  idiotyzmu  nie  mogłeś  napisać   ???  :D  :D  :D.

Słyszałem o praktykach   że  pracodawca  płaci  minimalną   oficjalnie    na  konto  a    resztę  do  kieszeni 

Ale  to  co ty  piszesz  że  ktoś  podpisuje  umowę  na 18,60   a dostaje  mniej   :D  :D  :D   to jest  dobre  dla  upośledzonych  umysłowo.  :D  :D  :D    Bo  nikt  normalny  się  na  takie  coś  nie  zgodzi.  

Opublikowano (edytowane)

Jak go bida przycisnie to sie zgodzi bez słowa . I tak powinno byc.

Czasem piszą niepełny etat a pracują w pełnym wymiarze. Patologie lewackiego PISu trzeba omijać.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Jak go bida przycisnie to sie zgodzi bez słowa .

Bida umysłowa to jest ten ,,biznesmen "co taką umowę proponuje.Na szczęście nie wielu jest takich którzy zgadzają się na coś takiego.

Opublikowano
50 minut temu, hubertuss napisał:

Tak tak nie ma znaczenia. Po pierwsze jak drożeje zus. To pracodawca mniej chętnie ci podniesie pensje bo go i tak więcej kosztujesz. część twojej ewentualnej podwyżki zabierze zus. Druga sprawa to jak mówisz, że sobie w koszty wrzuci to te koszty albo przeniesie na klienta albo na pracownika by wyjść na swoje. 

Koncerny zachodnie u nas mają się dobrze bo płace i tak są niższe niż na zachodzie. Ale przy tych rosnących kosztach pracy coraz więcej pracodawców udaje się na wschód.

wzrost kosztów przenosi sie na konsumenta czy usługobiorce , jak szef przenosi koszt na pracownika to ma słaby biznes i wczesniej czy puzniej firma padnie .  Wczesniej czy puzniej  takie działy jak produkcja tanich mebli musi iść na wschód możęmy sobie zostawić meble z drewna , tylko gdzie na wschód ?   białoruś na razie odpada a ukraina się wyludnia . a rosja to nie jest tańsza od polski i ma niskie bezrobocie .

Opublikowano
12 minut temu, Denwer napisał:

Większego  idiotyzmu  nie  mogłeś  napisać   ???  :D  :D  :D.

Słyszałem o praktykach   że  pracodawca  płaci  minimalną   oficjalnie    na  konto  a    resztę  do  kieszeni 

Ale  to  co ty  piszesz  że  ktoś  podpisuje  umowę  na 18,60   a dostaje  mniej   :D  :D  :D   to jest  dobre  dla  upośledzonych  umysłowo.  :D  :D  :D    Bo  nikt  normalny  się  na  takie  coś  nie  zgodzi.  

Oczywiście, że ludzie takie umowy podpisują. Naprawdę sam przyznałeś, że da się ominąć płacę minimalną czyli to fikcja. Więc o co teraz walczysz? Możesz się z takich ludzi śmiać ale tacy są i takie przypadki są i to wcale nie mało. A o zatrudnianiu np na 1/4 etatu legalnie a reszta na czarno słyszałeś? Sposobów na ominięcie płacy minimalnej jest multum. Twoje pisanie bzdur tego nie zmieni bo każdy o tym wie. Na papierze możesz napisać co chcesz a życie to życie. Czyli płaca minimalna to fikcja.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, witejus napisał:

PISu nie musi popierać,a dziadem jest bo nikt normalny u takiego robił nie będzie

Będzie, będzie i jeszcze bedzie się cieszył. A jak nie to paszoł won i brać nastepnego. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Oczywiście, że ludzie takie umowy podpisują.

nieraz jest jeszcze gorzej , pracuje rok a potem na bezrobocie pracując ciągle w tej samej firmie i po bezrobociu znowu na etat na rok . 

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

A jak nie to paszoł won i brać nastepnego. 

Taa ,dwudziestu pod bramą u ciebie stoi.

1 minutę temu, Ulman napisał:

nie byłoby lepsze jako błyskotliwa riposta?

nie

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Ulman napisał:

Jak go bida przycisnie to sie zgodzi bez słowa

Ale  jak  bida  skoro  PiS  taki wielki socjal  daje  że  nie opłaca  się  pracować  za grosze   tak  tu  pisaliście  przecież   :P  :P  

12 minut temu, hubertuss napisał:

Oczywiście, że ludzie takie umowy podpisują.

Czyli  są  w twoim otoczeniu  osoby  ograniczone  umysłowo   że  się  na takie  coś  godzą  :D  :D  

Naprawdę sam przyznałeś, że da się ominąć płacę minimalną

No pewnie  że  się  da  na papierze  to  ominąć   ale  nikt  normalny  nie  będzie  robił  za mniejsze  pieniądze    bo  przecież  jak  pisałeś  nie  raz  socjal  jest  wysoki  to  poco  ma  robić  za  mniej  jak minimalna  ???  potrafisz  to wytłumaczyć.

A o zatrudnianiu np na 1/4 etatu legalnie a reszta na czarno słyszałeś?

A co  to ma  do  żeczy jak  zarabia   i tak minimalną  lub  więcej    skoro  resztę  na czarno    :D  :D :D  

Rób  z siebie  błazna dalej   fajnie  jest  się  pośmiać.

Najpierw   piszesz  że  PiS  daje  socjal  wysoki  nie  opłaca  się  pracować   a  teraz  próbujesz   nieudolnie  udowodnić  że  ludzie  pracują  za gorsze  :D  :D    

11 minut temu, Ulman napisał:

Będzie, będzie i jeszcze bedzie się cieszył. A jak nie to paszoł won i brać nastepnego. 

Udowadniasz tym  że nie  masz  pojęcia  o  zatrudnianiu  ludzi.   I  jest  tak jak pisałem dawno  że  robisz  za gorsze  u  kogoś  i  jeszcze  cie   "batem"  gonią    że  musisz  tutaj odreagować  stres 

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)

BO dla wielu się nie opłaca innych sytuacja bądź wychowanie do pracy zmusza. Nawet tego nie rozmieszczę są różni ludzie. A resztę twoich wywodów sobie daruję. Patrz na to w jakich kręgach ty się obracasz o mnie się nie martw.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
3 minuty temu, Denwer napisał:

Ale  jak  bida  skoro  PiS  taki wielki socjal  daje  że  nie opłaca  się  pracować  za grosze   tak  tu  pisaliście  przecież   :P  :P  

Jemu wydaje się ze żyje w Bangladeszu czy innej Burmie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v